Snedvrider digitala assistenter konkurrensen?

Den danska EU-kommissionären Margrethe Vestager har inlett en undersökning om teknikjättar som Amazon, Apple och Google använder användarnas data för att ge sig själva marknadsfördelar.
Annons
Annons
forfatter

De må vara långt mer använda i USA än i de flesta EU-länder, men även på våra breddgradder använder allt fler digitala assistenter som Amazon Alexa eller Google Assistant till att köpa varor och tjänster.

Inte minst kommer det hela tiden nya smarta högtalare med inbyggd röststyrning, som erbjuder åtkomst till den ena eller andra firmans ekosystem via den digitala assistenten. Frågan är bara om det sker på ett sätt där teknologijättarna missbrukar sin position på marknaden.

Därför har Europakommissionen nu inlett en utredning av “konkurrensläget inom sektorn för sakernas internet vad gäller konsumentrelaterade varor och tjänster i EU”.

EU-kommissionens verkställande vice ordförande Margrethe Vestager, som ansvarar för sakernas internet, säger:

Sakernas internet är ett område som väntas växa mycket de närmaste åren. Sakernas internet kommer att bli vardagsmat för de europeiska konsumenterna. Tänk dig ett smart kylskåp som fixar din inköpslista – som du sedan kan ta fram på din smarta enhet för att beställa hem varor. Affären sänder varorna till din dörr – som automatiskt låses upp med ett ord. Möjligheterna tycks oändliga. Tillgång till stora mängder användardata tycks dock vara själva nyckeln till framgång i den här sektorn, så vi måste se till att inte marknadsaktörerna utnyttjar sin kontroll över sådana data till att snedvrida konkurrensen eller på annat sätt stänga marknaderna för konkurrenter.

Läs också
5 skäl att använda Alexa, Siri och Google Assistant – och 3 skäl att undvika dem Borde du köpa en smarthögtalare med inbyggd digital assistent? Här får du svaret.

I ett pressmeddelande skriver Europakommissionen:

Annons

Trots sektorns relativt tidiga utvecklingsstadium när det gäller konsumentrelaterade varor och tjänster i EU finns det tecken på att vissa affärsmetoder kan innebära en strukturell snedvridning av konkurrensen. I synnerhet finns det tecken på att datatillgången och interoperabiliteten begränsas och på förekomsten av vissa former av självföreträde och metoder kopplade till användningen av proprietära standarder. Ekosystemen för sakernas internet kännetecknas ofta av starka nätverkseffekter och stordriftsfördelar, som kan leda till att snabb framväxt av dominerande digitala ekosystem och grindvakter och tippande marknader.

EU:s utredning kommer att omfatta produkter som wearables (exempelvis smarta klockor och träningsarmband) och uppkopplade konsumentprodukter som kylskåp, tvättmaskiner, smart-tv, smarta högtalare och belysningssystem. Man kommer också samla in information om de tjänster som är tillgängliga via smarta enheter, som musik- och videoströmningstjänster, och de röstassistenter – dvs primärt Alexa, Siri och Google Assistant – som används för att få tillgång till dem.

Om kommissionen efter sin analys av resultatet konstaterar konkreta konkurrensproblem, kan undersökningar inledas för att försäkra sig om att EU:s regler om konkurrensbegränsande affärsmetoder och missbruk av dominerande marknadsställning efterlevs.

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Annons
Annons

Läs också

En hittills hemlig rapport avslöjar att Huawei hade obegränsad tillgång till alla samtal i nederländska mobilnätet.
Får dessutom 5G och 12,9-tums Liquid Retina XDR-skärm.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.
Två nya mobiler med fokus på kameran.
B&W PI5 och PI7 är äntligen här. Båda med aktiv brusreducering och toppmodellen har några extra coola funktioner.
En hittills hemlig rapport avslöjar att Huawei hade obegränsad tillgång till alla samtal i nederländska mobilnätet.
Får dessutom 5G och 12,9-tums Liquid Retina XDR-skärm.
Och 4K HDR och Dolby Vision för en bättre bild.
Äntligen kommer det en smart bricka till Apple-användare som gör att man kan hitta sina nycklar!
Touch ID, bättre ljud, fler färger och 4,5K-skärm.
475 kilometers räckvidd och ”kantig” komfort med plats för sju personer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?