Snedvrider digitala assistenter konkurrensen?

Den danska EU-kommissionären Margrethe Vestager har inlett en undersökning om teknikjättar som Amazon, Apple och Google använder användarnas data för att ge sig själva marknadsfördelar.

De må vara långt mer använda i USA än i de flesta EU-länder, men även på våra breddgradder använder allt fler digitala assistenter som Amazon Alexa eller Google Assistant till att köpa varor och tjänster.

Inte minst kommer det hela tiden nya smarta högtalare med inbyggd röststyrning, som erbjuder åtkomst till den ena eller andra firmans ekosystem via den digitala assistenten. Frågan är bara om det sker på ett sätt där teknologijättarna missbrukar sin position på marknaden.

Därför har Europakommissionen nu inlett en utredning av ”konkurrensläget inom sektorn för sakernas internet vad gäller konsumentrelaterade varor och tjänster i EU”.

EU-kommissionens verkställande vice ordförande Margrethe Vestager, som ansvarar för sakernas internet, säger:

Sakernas internet är ett område som väntas växa mycket de närmaste åren. Sakernas internet kommer att bli vardagsmat för de europeiska konsumenterna. Tänk dig ett smart kylskåp som fixar din inköpslista – som du sedan kan ta fram på din smarta enhet för att beställa hem varor. Affären sänder varorna till din dörr – som automatiskt låses upp med ett ord. Möjligheterna tycks oändliga. Tillgång till stora mängder användardata tycks dock vara själva nyckeln till framgång i den här sektorn, så vi måste se till att inte marknadsaktörerna utnyttjar sin kontroll över sådana data till att snedvrida konkurrensen eller på annat sätt stänga marknaderna för konkurrenter.

Läs också 5 skäl att använda Alexa, Siri och Google Assistant – och 3 skäl att undvika dem Borde du köpa en smarthögtalare med inbyggd digital assistent? Här får du svaret.

I ett pressmeddelande skriver Europakommissionen:

Trots sektorns relativt tidiga utvecklingsstadium när det gäller konsumentrelaterade varor och tjänster i EU finns det tecken på att vissa affärsmetoder kan innebära en strukturell snedvridning av konkurrensen. I synnerhet finns det tecken på att datatillgången och interoperabiliteten begränsas och på förekomsten av vissa former av självföreträde och metoder kopplade till användningen av proprietära standarder. Ekosystemen för sakernas internet kännetecknas ofta av starka nätverkseffekter och stordriftsfördelar, som kan leda till att snabb framväxt av dominerande digitala ekosystem och grindvakter och tippande marknader.

EU:s utredning kommer att omfatta produkter som wearables (exempelvis smarta klockor och träningsarmband) och uppkopplade konsumentprodukter som kylskåp, tvättmaskiner, smart-tv, smarta högtalare och belysningssystem. Man kommer också samla in information om de tjänster som är tillgängliga via smarta enheter, som musik- och videoströmningstjänster, och de röstassistenter – dvs primärt Alexa, Siri och Google Assistant – som används för att få tillgång till dem.

Om kommissionen efter sin analys av resultatet konstaterar konkreta konkurrensproblem, kan undersökningar inledas för att försäkra sig om att EU:s regler om konkurrensbegränsande affärsmetoder och missbruk av dominerande marknadsställning efterlevs.

 

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  De helt trådlösa öronpropparna Oppo Enco X har aktiv brusreducering. Ljudet står Dynaudio för.
  Ratched är en av Netflix största succéer någonsin.
  Den framgångsrika norska författare Jo Nesbø slår sina påsar ihop med HBO för ett kommande serieprojekt.
  Tidal gör som Spotify: Med Tidal Connect är det lättare att strömma musik till kompatibla högtalare.
  Standarden för fotoredigering, Photoshop, blir smartare med artificiell intelligens.
  Läckta bilder visar kommande Galaxy S-modeller för första gången.
  Gamla planer har plockats fram ur byrålådan och dammats av i en teaser på Twitter.
  Med bara några dagar kvar till säsongspremiären har Disney släppt en ny teaser-trailer!

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TAG Heuer Connected

  Riktpris: 21000 kr Smartklocka i lyxklassen

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Ring Video Doorbell 3

  Riktpris: 2000 kr Portvakten för det smarta hemmet

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Riktpris: 21000 kr En stor själ i en liten kropp
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.