Search
Generic filters

Snedvrider digitala assistenter konkurrensen?

Den danska EU-kommissionären Margrethe Vestager har inlett en undersökning om teknikjättar som Amazon, Apple och Google använder användarnas data för att ge sig själva marknadsfördelar.

De må vara långt mer använda i USA än i de flesta EU-länder, men även på våra breddgradder använder allt fler digitala assistenter som Amazon Alexa eller Google Assistant till att köpa varor och tjänster.

Inte minst kommer det hela tiden nya smarta högtalare med inbyggd röststyrning, som erbjuder åtkomst till den ena eller andra firmans ekosystem via den digitala assistenten. Frågan är bara om det sker på ett sätt där teknologijättarna missbrukar sin position på marknaden.

Därför har Europakommissionen nu inlett en utredning av ”konkurrensläget inom sektorn för sakernas internet vad gäller konsumentrelaterade varor och tjänster i EU”.

EU-kommissionens verkställande vice ordförande Margrethe Vestager, som ansvarar för sakernas internet, säger:

Sakernas internet är ett område som väntas växa mycket de närmaste åren. Sakernas internet kommer att bli vardagsmat för de europeiska konsumenterna. Tänk dig ett smart kylskåp som fixar din inköpslista – som du sedan kan ta fram på din smarta enhet för att beställa hem varor. Affären sänder varorna till din dörr – som automatiskt låses upp med ett ord. Möjligheterna tycks oändliga. Tillgång till stora mängder användardata tycks dock vara själva nyckeln till framgång i den här sektorn, så vi måste se till att inte marknadsaktörerna utnyttjar sin kontroll över sådana data till att snedvrida konkurrensen eller på annat sätt stänga marknaderna för konkurrenter.

Läs också 5 skäl att använda Alexa, Siri och Google Assistant – och 3 skäl att undvika dem Borde du köpa en smarthögtalare med inbyggd digital assistent? Här får du svaret.

I ett pressmeddelande skriver Europakommissionen:

Trots sektorns relativt tidiga utvecklingsstadium när det gäller konsumentrelaterade varor och tjänster i EU finns det tecken på att vissa affärsmetoder kan innebära en strukturell snedvridning av konkurrensen. I synnerhet finns det tecken på att datatillgången och interoperabiliteten begränsas och på förekomsten av vissa former av självföreträde och metoder kopplade till användningen av proprietära standarder. Ekosystemen för sakernas internet kännetecknas ofta av starka nätverkseffekter och stordriftsfördelar, som kan leda till att snabb framväxt av dominerande digitala ekosystem och grindvakter och tippande marknader.

annons

EU:s utredning kommer att omfatta produkter som wearables (exempelvis smarta klockor och träningsarmband) och uppkopplade konsumentprodukter som kylskåp, tvättmaskiner, smart-tv, smarta högtalare och belysningssystem. Man kommer också samla in information om de tjänster som är tillgängliga via smarta enheter, som musik- och videoströmningstjänster, och de röstassistenter – dvs primärt Alexa, Siri och Google Assistant – som används för att få tillgång till dem.

annons

Om kommissionen efter sin analys av resultatet konstaterar konkreta konkurrensproblem, kan undersökningar inledas för att försäkra sig om att EU:s regler om konkurrensbegränsande affärsmetoder och missbruk av dominerande marknadsställning efterlevs.

 

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Moonraker var kodnamnet på Nokias smartklocka, men projektet ställdes in av Microsoft när de köpte den finska mobiltillverkaren.
  En Disneys största filmpremiärer i år, Mulan, släpps nu direkt på strömningstjänsten Disney+
  I första omgången blir det bara Android-användarna som får glädje av att strömma spel på mobilen.
  SSD är nu standard i alla Apples iMac-modeller.
  Samsung har just lanserat Galaxy Note 20 och Galaxy Note 20 Ultra. Vi känner till tekniken, men båda modellerna har design och finesser som verkar mycket lovande.
  Förutom Samsung Galaxy Note 20-serien har Samsung idag lanserat Samsung Galaxy Tab S7 och Tab S7+, Samsung Galaxy Watch 3, Samsung Galaxy Buds Live och sist men inte minst, Samsung Galaxy Z Fold 2.
  Så kommer Huaweis kommande Mate 40-serie att se ut.
  UPPDATERING: Amazon bekräftar Sverige-lansering

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Riktpris: 21000 kr En stor själ i en liten kropp

  Tre chromebooks

  Riktpris: kr Snabba, lätta – och utan krångel

  Arlo Audio Doorbell

  Riktpris: 1000 kr Pling-plong!

  Logitech StreamCam

  Riktpris: 1700 kr För jobb hemifrån och videodrömmar
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.