Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Netgear utlovar gigabit-internet i hela huset

Orbis nya mesh-nätverk med Wi-Fi 6 ska vara superstabilt – och supersnabbt.

Av / 2020-07-03 - 09:43
Netgear utlovar gigabit-internet i hela huset

Netgear har släppt den senaste medlemmen i Orbi Mesh WiFi-familjen, Orbi WiFi 6 AX4200 Tri-Band Mesh System. Den finns i två varianter, RBK752 och RBK753, där skillnaden är att den ena består av två delar – huvudrouter och en extra satellit (nod) för att utöka täckningen – och den andra har ytterligare en satellit. Vilket paket man behöver beror på hur stort hemmet är. Det går också att köpa till lösa satelliter senare och bygga ut systemet.

Mesh-nätverket påstås ge familjer ett kraftfull Wi-Fi 6-nätverk ”till ett överkomligt pris”. Fast direkt billigt blir det inte. Mer om det nedan.

Läs också Billigare WiFi 6 mesh från Netgear Med ett startpris på 3 000 kronor verkar det här riktigt intressant.

Nytt, blixtsnabbt trådlöst internet

Wi-Fi 6 (AX) är den nya standarden som äntligen ger oss gigabit-hastigheter trådlöst. Och även enheter som inte stöder Wi-Fi 6 kommer att kunna få bättre hastighet och stabilitet från ett sådant nätverk, eftersom själva nätverket är mer stabilt och är bättre på att hantera många anslutna enheter samtidigt.

Att strömma 4K-video är inget problem, även om det går ganska bra med dagens AC-nätverk också. Men med 8K precis runt hörnet är det bra att veta att det finns nätverk som hanterar sådan bandbredd. Inte minst eftersom vi jobbar mer och mer mot molnet och förväntar oss att det ska gå lika snabbt att lagra en större fil på en fjärrserver som på vår egen hårddisk.

Wi-Fi 6 för upp till 40 enheter

Netgear lovar att det nya nätverket ger lika bra täckning som flaggskeppet Orbi WiFi 6-mesh (RBK852/853). Skillnaden är att det förstnämnda är utformat för familjer med lite färre enheter, det stöder upp till 40 enheter i ett nätverk samtidigt utan avbrott, medan RBK 852/853 är utformat för större familjer och entusiaster och stöder fler än 60 enheter i nätverket samtidigt. Och medan RBK752/753 klarar internethastigheter upp till en gigabit får man upp till 2,5 Gbit/s med RBK852/853

Huvudroutern har tre ethernet LAN-portar och varje satellit har två. Det är alltid trevligt att kunna koppla in trådbundna enheter.

Pris och tillgänglighet

Netgear Orbi AX4200 Tri-band WiFi 6 Mesh (RBK752 och RBK753) finns redan i butik. Priserna är 5 500 kronor för RBK752 och hela 8 000 kronor för RBK753.

netgear.se

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen