Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nytt år, nya möjligheter

Även om CES blev en rent digital tillställning 2021, är det fortfarande faktiskt högst troligt att CES 2022 kommer att bli en fysisk mässa. Här är lite av det vi får se.

Av / 2022-01-02 - 13:50
Nytt år, nya möjligheter

Ett nytt år innebär avtäckande av nyheter på teknikfronten och startskottet går den 5 januari 2022: Då öppnar världens största teknikmässa CES i Las Vegas, Nevada, USA!

Enligt planen ska CES 2022 vara fysisk, efter att 2021 blivit en rent digital tillställning.

Och om inte omicron-varianten av coronaviruset stoppar flygningar eller annat händer, kommer vi på L&B också att ha en man på plats i Las Vegas!

CES crowd
Det verkar bli en fysisk mässa på det nya året, men knappast lika mycket folk som tidigare. Foto: CES / CTA

Tyvärr ser vi redan tecken på att pandemin sätter käppar i hjulet för festligheterna: Stora aktörer som Microsoft, Google, Amazon, Meta (Facebook) och AMD har redan dragit sig ur den fysiska delen av mässan.

Många av presskonferenserna och produktlanseringarna kommer därför att ske digitalt även denna gång. Många flyg är inställda, och det är fortfarande osäkert hur stor årets mässa blir. Det som är helt säkert är att CES 2022 inte kommer att bli lika stort som före pandemin, där det huserade upp till 170 000 deltagare. Trots det förväntas en relativt bra uppslutning där alla deltagare måste visa upp coronapass.

CES 2022
Foto: CES / CTA

Många nyheter

Men oavsett hur mässan kommer att gå till så är det lika säkert som att solen går upp imorgon, att det kommer massor av nyheter! Det mesta av den specifika produktinformationen är fortfarande topphemlig. Men lite är redan känt, några rykten har läckt ut, och vi har även några (kvalificerade?) gissningar om vad vi kommer att få se.

Vi kommer inte gå igenom allt, men här får du en fingervisning om den enorma bredd som presenteras i samband med CES.

LG OLED-EX
Foto: LG

Fler OLED-TV under 2022?

På tv-fronten har OLED hittills varit en av de stora vinnarna i high-end-segmentet. Koreanska LG Display, som ligger bakom produktionen av OLED-paneler, har meddelat att det kommer förbättrade OLED-paneler med ökad ljusstyrka. Men det återstår att se hur detta förverkligas i fysiska tv-apparater man faktiskt kan köpa.

Samsung Display (Samsungs paneldivision) har också satsat stort på nya paneler, och verkar faktiskt ha slagit samman det bästa av två världar, i så kallade QD-OLED-paneler. Kort sagt, du tar en OLED-panel och förbättrar ljusstyrkan och färgnoggrannheten genom att lägga till kvantprickar.

Men även om Samsung Display har utvecklat panelerna finns det ingen garanti för att Samsung Electronics faktiskt kommer att använda dem i sina tv-apparater. Vi räknar med att få svar på detta under CES.

Hur är det då med andra tv-producenter? Nåväl, vi kommer nog knappast se att LG använder ärkekonkurrentens QD-OLED-teknik (!) Men det är fullt möjligt att andra tv-tillverkare kommer med på listan. Det ska därför bli spännande att se vad Sony och andra tillverkare drar ur hatten i Vegas.

Samsung QNED
Vi kommer garanterat att få se ett bredare utbud av LCD-TV med MiniLED-bakljus på CES 2022. Samsung kallar tekniken Neo QLED. Foto: Samsung

MiniLED

Förutom OLED kommer vi sannolikt även att se ett större utbud av LCD-tv med MiniLED-bakgrundsbelysning. Både Samsung och LG har haft viss framgång med sina Neo QLED- och QNED-modeller under 2021. Fördelen är högre ljusstyrka och delvis bättre färgmättnad än OLED, och inte minst tillgången på större skärmstorlekar.

samsung-smart-fridge-2022-L&B scaled
Samsungs färgglada kylskåp med ”fransk öppning” kommer att visas på CES 2022. Foto: Samsung

Smarta hem

Vi kommer även att se innovationer inom smarta och högteknologiska prylar på CES den här gången.

Prylar för det smarta hemmet kommer att vara mer stabila 2022, bland annat till följd av nyare Bluetooth-teknik och mer energieffektiv drift. Där du har behövt byta batterier varje år eller sex månader på din smarta klocka kommer vi nu att se produkter som kan hålla i två år innan batteribyte. Som de nya, smarta termostaterna från Allterco.

Förutom smarta dörrklockor, övervakning och säkerhetssystem mot vatten och brand kommer vi givetvis även se nya vitvaror.

Som röststyrda kylskåp från LG, och färgglada kylskåp med ”fransk öppning” i valfria färger från Samsung.

Vill du ha en lucka i ytterdörren för ditt husdjur, men där obehöriga inte kan få tillträde? Produkten finns tillgänglig och heter MyQ Pet Portal. Luckan styrs med en app, känner igen ditt husdjur och hålls stängd för alla andra.

myq-pet-portal-smart-dog-door
En smart lucka för hunden eller katten? MyQ Pet Portal är svaret. Foto: MyQ

Vetenskap och teknologi

Som vanligt kommer vi också att se mer futuristiska prylar och tekniker. Som världens minsta kapacitiva sensor, signerad Somalytics. Tillverkaren ser för sig att den kan vara banbrytande inom hälsa och välbefinnande, och hjälpmedel som arm- och benproteser. Och förutom spel, med många gånger bättre respons på gester, än vad dagens teknologier klarar av.

Somalytics kommer att demonstrera tekniken med två produkter på CES den här gången: en speciell golvmatta som rapporterar om din hållning, om du är halt och så vidare, bara genom att stå på den. Och en 3D-gestmonitor, som låter dig styra digitala enheter med handgester.

eVscope 2 outdoors-L&B scaled
Unistellar presenterar eVscope 2, en stjärnkikare med superprecis optik från Nikon. Foto: Unistellar

2022 ger Unistellar oss vad som kan vara konsumentmarknadens vassaste stjärnkikare, med avancerad optik från Nikon. eVscope 2 har en ny ljussensor, kan ta bilder i en högre upplösning på 7,7 Mp, och har en bredare betraktningsvinkel än tidigare. Priset på cirka 40 000 kronor (3800 EUR) kan nog ändå vara avskräckande för alla utom de ivrigaste entusiasterna.

Pete Buttigieg
USA:s transportminister Pete Buttigieg kommer att prata om transport på CES 2022. Foto: US Department of Transportation

Mobilitet och transport

CES har successivt blivit en viktig mässa för fordon, speciellt elektriska med ny spännande teknik.

Transportminister Pete Buttigieg, kommer till CES för att prata om framtidens transporter, där självkörning naturligtvis kommer att ta mycket plats.

Chevrolet-BET-electric-pickup-Truck-2022-render-L&B scaled
En elektrisk Chevrolet Silverado pickup kommer att presenteras på CES i januari. Foto: General Motors

BMW kommer att presentera ett nytt koncept, där bilen byter exteriörfärg med en knapptryckning! Och även en ”bioduk” i en av de kommande bilarna. Jag undrar om det blir i i7?

Det ryktas också om något helt nytt från Mercedes, vad det kan vara vet vi inte.

Med sin eldrivna version av pickupen Chevrolet Silverado kommer GM att utmana Ford F-150 Lightning, och vi får se två konceptbilar från Hyundai. Bland annat.

Och vi får se en ny batteriteknik, bland annat från Enovix, som ska visa upp sin nya litiumjonbattericell med silikonanod. Som rymmer upp till 40 procent mer energi volymmässigt, än dagens batterier.

enovix 3d-silicon-L&B scaled
Enovix kommer att presentera sina battericeller med silikonanoder. Foto: Enovix

Ljud

Det kommer garanterat nya ljudprodukter på CES, där ljudplankorna kommer att ta mycket plats. Men också personligt ljud, med hörlurar och öronproppar. Och givetvis spelhörlurar.

När det kommer till hi-fi för purister har detta tidigare varit en stor grej på The Venetian, men den här delen av mässan har krympt mer och mer för varje år som går. Nu är det mest bara nordamerikanska intressenter som deltar, då High-End-mässan i München länge varit mässan med stort M när det gäller detta segment.

LG Soundbar S95QR
LG Soundbar S95QR. Foto: LG

Vi förväntar oss lite mobil

När det kommer till mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer kommer vi garanterat att se något nytt. Men förmodligen inte mycket, då sådana nyheter ofta är reserverade för MWC i Barcelona i månadsskiftet februari/mars.

Vad tror du?

Vad har du för förväntningar och förhoppningar på teknikåret 2022? Skriv gärna en kommentar nedan!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Håll koll på din hälsa

Smartaste kylskåpet vi sett

Stadsbil på el

Radion som aldrig tar slut

En TV du kan titta på – och igenom

Trådlösa proppar med förlustfritt CD-ljud

Billigare än så får du inte 150 tum

Glöm 85" nu är det 98" som gäller

JBL:s soundbar-högtalare blir något extra

Här är Sennheiser Ambeo Plus – och vi har hört den

Kolla in LG:s 97-tums OLED!

IFA-nyheter från Samsung

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen