Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Musik botar corona-skräck

Forskning: Ingenting fungerar bättre än musik mot corona-skräck.

Av / 2021-05-23 - 07:00
Musik botar corona-skräck

Att musik kan vara hälsosamt är ingen nyhet. Det fungerar mot både ångest och depression, och har till och med gett Alzheimer-patienter tillbaka minnet tillfälligt. Så att det även fungerar mot rädsla för covid-19 är ingen större sensation. Men precis hur bra fungerar musik jämfört med annan behandling? Och hur påverkar musiken oss när vi lever socialt isolerade?

Psykiskt välbefinnande i corona-tider

Det ville en internationell forskargrupp ta reda på och samlade i höstas in data från fler än femtusen personer från hela världen. De ombads att bedöma relevansen av olika metoder för mentalt välbefinnande: trivsel, luftande av negativa känslor, självkontakt, distraktion från krisen samt gemenskapskänsla. Sedan bedömde de hur väl olika aktiviteter fungerade jämfört med de definierade målen.

corona korona depresjon anxiety
Om du har fått corona-ångest bör du prova musik. Foto: iStock

Musik var bäst

Av alla aktiviteter fick musik högst poäng för tre av målen: välbefinnande, luftande av negativa känslor och självkontakt. Dessutom kom musik på en delad förstaplats, tillsammans med TV-tittande, för distraktion. Med andra ord var det bara för ett av målen som musik inte kom först, nämligen gemenskapskänsla. Föga överraskande var socialisering svaret för de flesta här, men musik kom faktiskt på en stabil andraplats.

Marginella kulturella skillnader

Resultaten var desamma oavsett land och kön, men varierade något med åldern. Kulturella skillnader var små och hade nästan bara effekt när det gällde att använda musik för att uppnå en känsla av gemenskap. I några fall angavs musik till och med förstärka negativa känslor. Detta sattes dock i sammanhang med att lyssna på musik med negativt innehåll, vilket gynnade ledsamma och nostalgiska tankegångar.

Med andra ord är det bara att sätta fart på anläggningen – eller stämma gitarren!

Källor:
fontiersin.org
Aftenposten

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ABBA i Atmos-format

Från The Bear till Bruce Springsteen!

Nu kan du länka till alla musiktjänster på en gång

Apple: Mixa i Dolby Atmos, få mer betalt!

Nu kan du mixa in Volvoljud i din musik

Spotify-appen förnyad

The Boss kommer tillbaka!

U2 intog Vegas med stor framgång

Väcker Elvis till liv

Vill skanna din hjärna med Atmos-ljud

The Sphere: Världens största LED-display - mitt i Las Vegas

The Boss är i Sverige nu!

Rulla till toppen