TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Musik botar corona-skräck

Forskning: Ingenting fungerar bättre än musik mot corona-skräck.

forfatter
Publicerad 2021-05-23 - 07:00

Att musik kan vara hälsosamt är ingen nyhet. Det fungerar mot både ångest och depression, och har till och med gett Alzheimer-patienter tillbaka minnet tillfälligt. Så att det även fungerar mot rädsla för covid-19 är ingen större sensation. Men precis hur bra fungerar musik jämfört med annan behandling? Och hur påverkar musiken oss när vi lever socialt isolerade?

Psykiskt välbefinnande i corona-tider

Det ville en internationell forskargrupp ta reda på och samlade i höstas in data från fler än femtusen personer från hela världen. De ombads att bedöma relevansen av olika metoder för mentalt välbefinnande: trivsel, luftande av negativa känslor, självkontakt, distraktion från krisen samt gemenskapskänsla. Sedan bedömde de hur väl olika aktiviteter fungerade jämfört med de definierade målen.

corona korona depresjon anxiety
Om du har fått corona-ångest bör du prova musik. Foto: iStock

Musik var bäst

Av alla aktiviteter fick musik högst poäng för tre av målen: välbefinnande, luftande av negativa känslor och självkontakt. Dessutom kom musik på en delad förstaplats, tillsammans med TV-tittande, för distraktion. Med andra ord var det bara för ett av målen som musik inte kom först, nämligen gemenskapskänsla. Föga överraskande var socialisering svaret för de flesta här, men musik kom faktiskt på en stabil andraplats.

Marginella kulturella skillnader

Resultaten var desamma oavsett land och kön, men varierade något med åldern. Kulturella skillnader var små och hade nästan bara effekt när det gällde att använda musik för att uppnå en känsla av gemenskap. I några fall angavs musik till och med förstärka negativa känslor. Detta sattes dock i sammanhang med att lyssna på musik med negativt innehåll, vilket gynnade ledsamma och nostalgiska tankegångar.

Med andra ord är det bara att sätta fart på anläggningen – eller stämma gitarren!

Källor:
fontiersin.org
Aftenposten

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
TikTok som musiktjänst? Det populära sociala mediet kan få sin egen musikströmningstjänst.
Köpa Twitter, eller Springsteen-biljetter? Efter ett tre år långt coviduppehåll är den amerikanske rocklegendaren Bruce Springsteen tillbaka på världsturné nästa år. Men till vilka biljettpriser?
Hör musiken från "Stranger Things" Är du redo för säsongsfinalen av Stranger Things? Med den här spellistan kommer du på rätt humör.
Här hittar du låtarna från dina favoritserier En ny nordisk hubb gör det enklare att hitta musik från Stranger Things och andra Netflix-serier.
En era är över 21 års iPod-historia har nått vägs ände. Apple tillverkar inga fler iPod Touch.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend