Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Fysiska musikmedier ökade med 40 procent

På Discogs såldes 12 miljoner vinylskivor 2020. Det är 40 procent mer än 2019! CD-försäljningen har ökat lika mycket.

Av / 2021-02-18 - 14:34
Fysiska musikmedier ökade med 40 procent

Ingen som regelbundet köper och säljer fysiska skivor online kan undvika handelsplattformen Discogs. Platsen där alla både kan sälja och köpa musik, och dit man också går om man vill ha ett hum om värdet på skivorna man har i samlingen.

Under corona-året 2020 hade webbplatsen en kraftig ökning av försäljningen av fysisk musik. Mest populärt var LP: 11,96 miljoner skivor bytte händer genom Discogs. Det är en ökning med hela 40,75 procent jämfört med föregående år.

Här kan du läsa hela rapporten.

Läs också Guide: Skivspelare för nybörjare Om man brinner för vinyl och vill starta en skivsamling så behöver man en grammofon. Men vilken?

CD-försäljningen har också ökat

Desto mer förvånande är att CD-försäljningen också ökade med nästan lika mycket. Nästan 3,5 miljoner CD-skivor såldes, vilket är en ökning med 37 procent jämfört med föregående år. Och den som trodde att kassetten var död ska veta att 300 000 sådana bytte ägare förra året.

Vad den totala försäljningen i världens alla butiker blev vet vi inte, men i USA såldes

19,1 miljoner vinylskivor (LP-skivor och singlar) under 2019, och så många som 46,5 miljoner CD-skivor. Att andelen LP och CD ser annorlunda ut än hos Discogs kan bero på att det är där entusiasterna letar efter sällsynta skivor och det gäller i utsträckning vinyl än CD.

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Slutet för MQA i Tidal

Här är "Spotify GPT"

ABBA i Atmos-format

Från The Bear till Bruce Springsteen!

Nu kan du länka till alla musiktjänster på en gång

Apple: Mixa i Dolby Atmos, få mer betalt!

Nu kan du mixa in Volvoljud i din musik

Spotify-appen förnyad

The Boss kommer tillbaka!

U2 intog Vegas med stor framgång

Väcker Elvis till liv

Vill skanna din hjärna med Atmos-ljud

Rulla till toppen