Nyheter

Finska Nokia lanserar en Android-baserad surfplatta, Nokia N1.
forfatter

I går frågade vi oss vad Nokia hade på gång, eftersom de skvallrade på Twitter om att någonting skulle lanseras på den finska teknikmässan Slush i dag.

Nu vet vi: det handlar om en Android-surfplatta!

Nokia N1 är den första konsumentprodukten från den före detta elektronikjätten som nyligen sålde hela sin mobildivision till Microsoft. Men det betyder inte alls att Nokia har upphört att existera. Företaget är en av världens största som har en helt ny strategi.

Nokia N1 är en billig surfplatta som bygger på den senaste Android-versionen Lollipop. I första omgången ska den lanseras på den kinesiska marknaden strax före nyår. Enlig planerna ska den sedan landa i europeiska butiker till våren.

Hela härligheten drivs av en 64-bitars Intel quad-core-processor och har 2 GB RAM. Lagringskapaciteten är 32 GB. Skärmen är 7,9 tum och har en upplösning på 2048 x 1536 pixlar, vilket är samma som de större iPad Air 2 och Google Nexus 9.

Nokia N1 är 200,7 mm hög och 138,6 mm bred. Den väger 319 gram och är 6,9 mm tjock. Kameran på framsidan har 5 Mp och den på baksidan har 8 Mp och kan filma video i 1080p.

nokia_n1_perspectives_-_tablet_gesture

Ovanpå Android Lollipop ligger Nokias egenutvecklade och dynamiska gränssnitt, Nokia Z Launcher, som bland annat ger användaren en möjlighet att hitta appar genom att skriva första bokstaven i namnet med fingret på skärmen.

Nokia N1 förväntas kosta strax under 2 000 kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.