ISE 2015

Sharp hade en LCD-videovägg som bygger på den nya Full HD-skärmen PN-V551.
Annons
Annons
forfatter

PN-V551 är Sharps första skärm med UCCT-kalibrering, vilket i vanliga fall bara finns i specialiserade och avancerade skärmar. Tekniken ger en jämn ljusstyrka och färgtemperatur över hela skärmytan, samt mellan alla sammankopplade skärmar i en videovägg. Detta är intressant eftersom det i princip inte finns något som förhindrar att sådan färgkalibrering kan användas i TV-apparater hemma i vardagsrummet.

Ultrasmal
PN-V551 är för övrigt en Full-HD-skärm (1920 x 1080) men genom att sätta ihop fyra stycken så åstadkommer man 4K-upplösning. På mässan var hela nio skärmar sammankopplade, som tillsammans skalade upp 4K-material till hela 5760 x 3240 pixlar.

PN-V551 har en mycket tunn ram – 3,5 mm mellan två skärmar – vilket gör den idealisk för sammankoppling. Använder man sig dessutom av Sharps spegelramar så får man en nästan helt sömlös bild.

Eftersom detta är en skärm som är byggd för offentliga installationer (digital skyltning, etc) är den mycket ljusstark (700 cd) och tål att stå på dygnet runt. PN-V551 är enkel att styra via nätverket, eller via fjärrkontroll som är extrautrustning.

Uniform Color Calibration Technologies
Sharps egenutvecklade UCCT-process utförs redan på fabriken, där varje PN-V551 kalibreras med hjälp av en spektralfotometer. Det ska ge en perfekt balanserad och jämn vitnivå i alla bildskärmar och för en hel videovägg. Tekniken använder två typer av referenstabeller i bildskärmen för permanent lagring av alla färgkalibreringsdata (mättnad och ljusstyrka) som programvaran har beräknat på pixelnivå.

Mer 4K
Sharp visade också upp flera 4K-produkter, inklusive 70-tummaren PN-H701. Den är också byggd för att stå på dygnet runt, har en ultrasmal aluminiumram, ett tunt och lätt chassi och Sharps egen UV2A 4K TFT-panelteknik som sägs ge levande och mättade färger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Det behövs inga speciella super-öron för att höra skillnad på hifi-utrustning. Alla med någorlunda bra hörsel kan göra det. Det handlar om teknik och lite övning.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
En gång i tiden var jakten på det optimala ljudet varje ung mans hobby. Numera föredrar de flesta att spisa musik som bakgrundsunderhållning. Den gamla goda tiden kommer aldrig tillbaka. Men nuet påminner ändå lite om den.
Nu finns det äntligen en Hegel-förstärkare för vinylfantaster.
Philips lanserar hörlurar och öronproppar för träning och sport.
Samsung har utvecklat en ny app som gör att du kan kalibrera TV:n själv med din mobiltelefon.
Flaggskeppet får inte bara 8K-video och 50 Mp, kameran är gnistrande snabb också.
BMW:s kommande elbil visar vad den kan på testbanan.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-avkodning och hörlursförstärkare.
Framför allt blir OnePlus 9 en betydande uppgradering jämfört med OnePlus 8, men skärmarna är inte så annorlunda mot förra året.
Hörlurarna Nova H1 är gjorda för kvinnor och andra som gillar att smycka sig med örhängen.
Liten sub med oanade krafter.
En av Netflix mest populära filmer någonsin får snart en (eller flera) uppföljare.
Det behövs inga speciella super-öron för att höra skillnad på hifi-utrustning. Alla med någorlunda bra hörsel kan göra det. Det handlar om teknik och lite övning.
I framtiden ska de två kinesiska mobiltelefontillverkarna utveckla produkter gemensamt.
Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.