Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Sharp visade upp ny färgkalibrering på ISE

Sharp hade en LCD-videovägg som bygger på den nya Full HD-skärmen PN-V551.

Av / 2015-02-12 - 15:06
Sharp visade upp ny färgkalibrering på ISE

PN-V551 är Sharps första skärm med UCCT-kalibrering, vilket i vanliga fall bara finns i specialiserade och avancerade skärmar. Tekniken ger en jämn ljusstyrka och färgtemperatur över hela skärmytan, samt mellan alla sammankopplade skärmar i en videovägg. Detta är intressant eftersom det i princip inte finns något som förhindrar att sådan färgkalibrering kan användas i TV-apparater hemma i vardagsrummet.

Ultrasmal
PN-V551 är för övrigt en Full-HD-skärm (1920 x 1080) men genom att sätta ihop fyra stycken så åstadkommer man 4K-upplösning. På mässan var hela nio skärmar sammankopplade, som tillsammans skalade upp 4K-material till hela 5760 x 3240 pixlar.

PN-V551 har en mycket tunn ram – 3,5 mm mellan två skärmar – vilket gör den idealisk för sammankoppling. Använder man sig dessutom av Sharps spegelramar så får man en nästan helt sömlös bild.

Eftersom detta är en skärm som är byggd för offentliga installationer (digital skyltning, etc) är den mycket ljusstark (700 cd) och tål att stå på dygnet runt. PN-V551 är enkel att styra via nätverket, eller via fjärrkontroll som är extrautrustning.

Uniform Color Calibration Technologies
Sharps egenutvecklade UCCT-process utförs redan på fabriken, där varje PN-V551 kalibreras med hjälp av en spektralfotometer. Det ska ge en perfekt balanserad och jämn vitnivå i alla bildskärmar och för en hel videovägg. Tekniken använder två typer av referenstabeller i bildskärmen för permanent lagring av alla färgkalibreringsdata (mättnad och ljusstyrka) som programvaran har beräknat på pixelnivå.

Mer 4K
Sharp visade också upp flera 4K-produkter, inklusive 70-tummaren PN-H701. Den är också byggd för att stå på dygnet runt, har en ultrasmal aluminiumram, ett tunt och lätt chassi och Sharps egen UV2A 4K TFT-panelteknik som sägs ge levande och mättade färger.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Håll koll på din hälsa

Smartaste kylskåpet vi sett

Stadsbil på el

Radion som aldrig tar slut

En TV du kan titta på – och igenom

Trådlösa proppar med förlustfritt CD-ljud

Billigare än så får du inte 150 tum

Glöm 85" nu är det 98" som gäller

JBL:s soundbar-högtalare blir något extra

Här är Sennheiser Ambeo Plus – och vi har hört den

Kolla in LG:s 97-tums OLED!

IFA-nyheter från Samsung

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen