Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Så läckert att man kan gråta

Sonus faber nya Olympica-serie kommer i höst. Oj, så vackert!

Av / 2013-05-10 - 16:06
Så läckert att man kan gråta

Man måste ta av sig hatten för Sonus faber. Italienarna lyckas gång på gång med att bygga nya högtalare som verkligen väcker ha-begär. Vår testvinnare i Venere-serien är ett bra exempel, och herregud så trevligt högtalarna i Amati-, Cremona- och Homage-serien låter. Och ser ut.

Nu är det dags för en ny debut. Under hösten ska Olympica ersätta den kritikerrosade Cremona-serien och består till en början av tre modeller.

Sonus faber Orchestra I pair

Olympica I är den lilla stativaren på bilden ovan, med typisk Sonus faber-design. Vackert trä med noggrant utformade detaljer, till exempel nätgrillen på sidan där den spaltformade basreflexen mynnar ut.

Här syns porten tydligare.

Sonus faber Orchestra I side vent

Olympica är uppkallad efter Teatro Olimpica i Vicenza och har som så många andra Sonus faber-högtalare en musikalisk referens.

Alla element är nya, utvecklade och konstruerade av Sonus faber tillsammans med icke okända skandinaviska elementtillverkare, och kabinetten i natur- eller grålackad valnöt är asymmetriska för att minimera resonanser och stående vågor på insidan.

Lilla Olympica I har Sonus faber MW15XTR, som mellanregisterbas och en helt ny 29-mm diskant som heter 29XTR2. Den större modellen Olympica II har dessutom en 9-tums bas, W18XTR, som bygger på samma teknik som i non plus ultra Aida-högtalaren.

Sonus faber Orchestra

Nuvarande toppmodellen i serien heter Orchestra III och är en trevägs golvhögtalare med ett större kabinett och ett extra W18XTR-baselement som enligt Sonus faber konservativt påstår sträcker sig ned till 35 Hz i basregistret – det är en effektiv specifikation vilket innebär att du faktiskt kan höra det hemma, till skillnad från många andra tillverkares teoretiska data.

Sonus faber Orchestra II and III

Högtalarna på mässan var bara prototyper och det gjordes ingen officiell demo av dem. Vi får alltså vänta tills i höst för att få reda på hur de låter.

Under tiden får vi glädja oss åt att Sonus faber numera även säljer Venere-serien i träfaner, och då kan det se ut så här:

Sonus faber Venere walnut

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Håll koll på din hälsa

Smartaste kylskåpet vi sett

Stadsbil på el

Radion som aldrig tar slut

En TV du kan titta på – och igenom

Trådlösa proppar med förlustfritt CD-ljud

Billigare än så får du inte 150 tum

Glöm 85" nu är det 98" som gäller

JBL:s soundbar-högtalare blir något extra

Här är Sennheiser Ambeo Plus – och vi har hört den

Kolla in LG:s 97-tums OLED!

IFA-nyheter från Samsung

Ljud & Bild
Rulla till toppen