Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Proffsens drömmässa

Installation är ett viktigt ledord för ISE-mässan, men även projektorer och skärmar med extrem ljusstyrka.

Av / 2015-02-11 - 12:56
Proffsens drömmässa

Första dagen på ISE fick vi en bra överblick över vad mässan handlar om. Detta är proffsens mecka. Det syns på alla infällda högtalare i väggar, halvprofessionella och professionella hemmabiografer samt digitala skyltar och projektorer med hög ljusstyrka. Vi snackar video och bilder som ska synas på långt håll! Det kan vara köpcentra, ute på torg eller i tunnelbanan. Dessutom är ultra-närfältsprojektorer (ultra short-throw) ett stort område på årets mässa. Sådana projektorer har fördelen att kunna monteras nästan helt intill filmduken som bilden ska projiceras på.

Lyssterk-skjerm
När det gäller skärmar är ljusstyrka den stora grejen i proffsbranschen.

Vivitek_shortthrow
Ultra-närfältsprojektorer är praktiska. Här är Vivitek D755WT

4K till köpcentra
Men i år har 4K anlänt även till digitala skyltar och projektorer för köpcentra och andra installationer som behöver väcka uppmärksamhet bland förbipasserande. Tänk, snart får vi se reklamskyltar för Coca-Cola i 4K. Säg inte att du inte blir törstig! Den största aktören inom digital skyltning var definitivt Samsung. Hela deras enorma monter användes främst för att visa kolossala och ljusstarka skärmar, som verkligen bländande ögonen.

Samsung_lys-skjerm
Samsung visade upp en ny, ljusstark skärm bredvid en ”vanlig” skärm. Bildkvaliteten var ärligt talat högst på skärmen till höger, men den syns inte lika bra i ljusa omgivningar.

Panasonic_Tesla
Panasonic tog kanske reklamkonceptet längst av alla. De gjorde om en Tesla Model S till en del av filmduken!

Professionell hemmabio
För oss var kanske hemmabioinstallation det mest aktuella temat på mässan. Vi besökte Alcons, som har några av de mest extrema högtalarna vi har sett för hemmabio. Där träffade vi deras VD, Tom Back, som pratade entusiastiskt om deras produkter som både låter upplöst och fint samtidigt som de tål vansinniga ljudtryck. Vi har för övrigt lyssnat närmare på deras minsta system – som inte alls är litet – som heter CRMS Compact och vi kan bekräfta att Alcoms-systemen låter grymt tungt!

Alcons_høyttalere
En topp/mellanbas-kombination från Alcoms CRMS-serie.

Mycket av hemligheten ligger i banddiskanten, som Alcoms har jobbat länge med att fullända. Den är hornladdad för att öka ljudtrycket och dynamiken.

Alcons visade också upp ett extremt högtalartorn av typen linjekälla (line-source array) som består av en hel stapel med moduler av banddiskanter ovanpå varandra. Tornet ska ge ett helt vansinnigt tryck i stora biorum.

Alcons_TomBack
Tom Back visar stolt upp Alcons Line-Array.

Infällda vägghögtalare
Dold installation är hett på ISE. Flera tillverkare fanns på plats och visade upp sina varianter på in-wall-högtalare.

SpeakerCraft
SpeakerCraft är en av de mest kända konstruktörerna av vägginfällda högtalare och fanns naturligtvis på plats.

SpeakerCraft2
SpeakerCraft har en högtalarmodell som går att måla över. Då snackar vi osynligt ljud!

SpeakerCraft_forsterkere
SpeakerCraft gör även förstärkare för heminstallationer med flera zoner.

Styrsystem
Full automation i hemmet kommer att bli en växande trend. Det har länge funnits professionellt installerade styrsystem för femsiffriga belopp, och på ISE 2015 fanns det många sådana. Bland highend-märkena är Crestron kanske det största och de visade upp avancerade lösningar.

Wall-Smart_kontrolløsninger
Wall-Smart hävdar att de har en mycket enkel lösning för styrning av hemmets ljud, TV, lampor – och mycket annat. 

Vanligt folk vill dock kunna installera sådan styrning av hemmet på ett enkelt sätt och då är Wall-Smart en av alla dem som anser sig ha lösningen. Produkterna är främst tänkta för installation i gipsvägg och som styrs med såväl app till smartmobil och surfplatta som fjärrkontroller och styrplattor.

ELAN_G
ELAN vill också erbjuda enkla styrsystem för vanligt folk. Här med konceptet ”g!”.

ELAN_G-app
Appen till ELAN g! ser enkel och bra ut

Besvikelser
Microsoft var på ISE för första gången i år. Vi hade hoppats och trott att det skulle gå att se deras hologram i verkligheten, men i stället fokuserade de helt och hållet på Surface-konceptet. Det var visserligen ganska så kul att se surplatte-appar användas på enorma pekskärmar, men vi måste medge att vi mycket hellre hade velat sätt på oss hologramglasögonen och se den digitala världen blanda sig med den riktiga.

Microsoft1
Microsoft hade ett par fina Surface-lösningar, men vi hade hoppats på hologram.

Var är robotarna och drönarna?
Vi har dessvärre inte sett en enda robot eller drönare hittills på mässan. Vi ska fortsätta hålla ögonen öppna efter dem, men det ser mörkt ut.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Håll koll på din hälsa

Smartaste kylskåpet vi sett

Stadsbil på el

Radion som aldrig tar slut

En TV du kan titta på – och igenom

Trådlösa proppar med förlustfritt CD-ljud

Billigare än så får du inte 150 tum

Glöm 85" nu är det 98" som gäller

JBL:s soundbar-högtalare blir något extra

Här är Sennheiser Ambeo Plus – och vi har hört den

Kolla in LG:s 97-tums OLED!

IFA-nyheter från Samsung

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen