Search
Generic filters

Proffsens drömmässa

Installation är ett viktigt ledord för ISE-mässan, men även projektorer och skärmar med extrem ljusstyrka.

Första dagen på ISE fick vi en bra överblick över vad mässan handlar om. Detta är proffsens mecka. Det syns på alla infällda högtalare i väggar, halvprofessionella och professionella hemmabiografer samt digitala skyltar och projektorer med hög ljusstyrka. Vi snackar video och bilder som ska synas på långt håll! Det kan vara köpcentra, ute på torg eller i tunnelbanan. Dessutom är ultra-närfältsprojektorer (ultra short-throw) ett stort område på årets mässa. Sådana projektorer har fördelen att kunna monteras nästan helt intill filmduken som bilden ska projiceras på.

Lyssterk-skjerm
När det gäller skärmar är ljusstyrka den stora grejen i proffsbranschen.

Vivitek_shortthrow
Ultra-närfältsprojektorer är praktiska. Här är Vivitek D755WT

4K till köpcentra
Men i år har 4K anlänt även till digitala skyltar och projektorer för köpcentra och andra installationer som behöver väcka uppmärksamhet bland förbipasserande. Tänk, snart får vi se reklamskyltar för Coca-Cola i 4K. Säg inte att du inte blir törstig! Den största aktören inom digital skyltning var definitivt Samsung. Hela deras enorma monter användes främst för att visa kolossala och ljusstarka skärmar, som verkligen bländande ögonen.

Samsung_lys-skjerm
Samsung visade upp en ny, ljusstark skärm bredvid en ”vanlig” skärm. Bildkvaliteten var ärligt talat högst på skärmen till höger, men den syns inte lika bra i ljusa omgivningar.

Panasonic_Tesla
Panasonic tog kanske reklamkonceptet längst av alla. De gjorde om en Tesla Model S till en del av filmduken!

Professionell hemmabio
För oss var kanske hemmabioinstallation det mest aktuella temat på mässan. Vi besökte Alcons, som har några av de mest extrema högtalarna vi har sett för hemmabio. Där träffade vi deras VD, Tom Back, som pratade entusiastiskt om deras produkter som både låter upplöst och fint samtidigt som de tål vansinniga ljudtryck. Vi har för övrigt lyssnat närmare på deras minsta system – som inte alls är litet – som heter CRMS Compact och vi kan bekräfta att Alcoms-systemen låter grymt tungt!

Alcons_høyttalere
En topp/mellanbas-kombination från Alcoms CRMS-serie.

Mycket av hemligheten ligger i banddiskanten, som Alcoms har jobbat länge med att fullända. Den är hornladdad för att öka ljudtrycket och dynamiken.

Alcons visade också upp ett extremt högtalartorn av typen linjekälla (line-source array) som består av en hel stapel med moduler av banddiskanter ovanpå varandra. Tornet ska ge ett helt vansinnigt tryck i stora biorum.

Alcons_TomBack
Tom Back visar stolt upp Alcons Line-Array.

Infällda vägghögtalare
Dold installation är hett på ISE. Flera tillverkare fanns på plats och visade upp sina varianter på in-wall-högtalare.

SpeakerCraft
SpeakerCraft är en av de mest kända konstruktörerna av vägginfällda högtalare och fanns naturligtvis på plats.

SpeakerCraft2
SpeakerCraft har en högtalarmodell som går att måla över. Då snackar vi osynligt ljud!

SpeakerCraft_forsterkere
SpeakerCraft gör även förstärkare för heminstallationer med flera zoner.

Styrsystem
Full automation i hemmet kommer att bli en växande trend. Det har länge funnits professionellt installerade styrsystem för femsiffriga belopp, och på ISE 2015 fanns det många sådana. Bland highend-märkena är Crestron kanske det största och de visade upp avancerade lösningar.

Wall-Smart_kontrolløsninger
Wall-Smart hävdar att de har en mycket enkel lösning för styrning av hemmets ljud, TV, lampor – och mycket annat. 

Vanligt folk vill dock kunna installera sådan styrning av hemmet på ett enkelt sätt och då är Wall-Smart en av alla dem som anser sig ha lösningen. Produkterna är främst tänkta för installation i gipsvägg och som styrs med såväl app till smartmobil och surfplatta som fjärrkontroller och styrplattor.

ELAN_G
ELAN vill också erbjuda enkla styrsystem för vanligt folk. Här med konceptet ”g!”.

ELAN_G-app
Appen till ELAN g! ser enkel och bra ut

Besvikelser
Microsoft var på ISE för första gången i år. Vi hade hoppats och trott att det skulle gå att se deras hologram i verkligheten, men i stället fokuserade de helt och hållet på Surface-konceptet. Det var visserligen ganska så kul att se surplatte-appar användas på enorma pekskärmar, men vi måste medge att vi mycket hellre hade velat sätt på oss hologramglasögonen och se den digitala världen blanda sig med den riktiga.

Microsoft1
Microsoft hade ett par fina Surface-lösningar, men vi hade hoppats på hologram.

Var är robotarna och drönarna?
Vi har dessvärre inte sett en enda robot eller drönare hittills på mässan. Vi ska fortsätta hålla ögonen öppna efter dem, men det ser mörkt ut.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Fritt val av ljuseffekter och inspelningskaraktäristik.
  Bang & Olufsen i gaming-samarbete med e-sportmästarna i Astralis. Första gaming-headsetet kommer i vår.
  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.