ISE 2015

Installation är ett viktigt ledord för ISE-mässan, men även projektorer och skärmar med extrem ljusstyrka.
Annons
Annons
forfatter

Första dagen på ISE fick vi en bra överblick över vad mässan handlar om. Detta är proffsens mecka. Det syns på alla infällda högtalare i väggar, halvprofessionella och professionella hemmabiografer samt digitala skyltar och projektorer med hög ljusstyrka. Vi snackar video och bilder som ska synas på långt håll! Det kan vara köpcentra, ute på torg eller i tunnelbanan. Dessutom är ultra-närfältsprojektorer (ultra short-throw) ett stort område på årets mässa. Sådana projektorer har fördelen att kunna monteras nästan helt intill filmduken som bilden ska projiceras på.

Lyssterk-skjerm
När det gäller skärmar är ljusstyrka den stora grejen i proffsbranschen.

Vivitek_shortthrow
Ultra-närfältsprojektorer är praktiska. Här är Vivitek D755WT

4K till köpcentra
Men i år har 4K anlänt även till digitala skyltar och projektorer för köpcentra och andra installationer som behöver väcka uppmärksamhet bland förbipasserande. Tänk, snart får vi se reklamskyltar för Coca-Cola i 4K. Säg inte att du inte blir törstig! Den största aktören inom digital skyltning var definitivt Samsung. Hela deras enorma monter användes främst för att visa kolossala och ljusstarka skärmar, som verkligen bländande ögonen.

Samsung_lys-skjerm
Samsung visade upp en ny, ljusstark skärm bredvid en ”vanlig” skärm. Bildkvaliteten var ärligt talat högst på skärmen till höger, men den syns inte lika bra i ljusa omgivningar.

Panasonic_Tesla
Panasonic tog kanske reklamkonceptet längst av alla. De gjorde om en Tesla Model S till en del av filmduken!

Professionell hemmabio
För oss var kanske hemmabioinstallation det mest aktuella temat på mässan. Vi besökte Alcons, som har några av de mest extrema högtalarna vi har sett för hemmabio. Där träffade vi deras VD, Tom Back, som pratade entusiastiskt om deras produkter som både låter upplöst och fint samtidigt som de tål vansinniga ljudtryck. Vi har för övrigt lyssnat närmare på deras minsta system – som inte alls är litet – som heter CRMS Compact och vi kan bekräfta att Alcoms-systemen låter grymt tungt!

Alcons_høyttalere
En topp/mellanbas-kombination från Alcoms CRMS-serie.

Mycket av hemligheten ligger i banddiskanten, som Alcoms har jobbat länge med att fullända. Den är hornladdad för att öka ljudtrycket och dynamiken.

Alcons visade också upp ett extremt högtalartorn av typen linjekälla (line-source array) som består av en hel stapel med moduler av banddiskanter ovanpå varandra. Tornet ska ge ett helt vansinnigt tryck i stora biorum.

Alcons_TomBack
Tom Back visar stolt upp Alcons Line-Array.

Infällda vägghögtalare
Dold installation är hett på ISE. Flera tillverkare fanns på plats och visade upp sina varianter på in-wall-högtalare.

SpeakerCraft
SpeakerCraft är en av de mest kända konstruktörerna av vägginfällda högtalare och fanns naturligtvis på plats.

SpeakerCraft2
SpeakerCraft har en högtalarmodell som går att måla över. Då snackar vi osynligt ljud!

SpeakerCraft_forsterkere
SpeakerCraft gör även förstärkare för heminstallationer med flera zoner.

Styrsystem
Full automation i hemmet kommer att bli en växande trend. Det har länge funnits professionellt installerade styrsystem för femsiffriga belopp, och på ISE 2015 fanns det många sådana. Bland highend-märkena är Crestron kanske det största och de visade upp avancerade lösningar.

Wall-Smart_kontrolløsninger
Wall-Smart hävdar att de har en mycket enkel lösning för styrning av hemmets ljud, TV, lampor – och mycket annat. 

Vanligt folk vill dock kunna installera sådan styrning av hemmet på ett enkelt sätt och då är Wall-Smart en av alla dem som anser sig ha lösningen. Produkterna är främst tänkta för installation i gipsvägg och som styrs med såväl app till smartmobil och surfplatta som fjärrkontroller och styrplattor.

ELAN_G
ELAN vill också erbjuda enkla styrsystem för vanligt folk. Här med konceptet ”g!”.

ELAN_G-app
Appen till ELAN g! ser enkel och bra ut

Besvikelser
Microsoft var på ISE för första gången i år. Vi hade hoppats och trott att det skulle gå att se deras hologram i verkligheten, men i stället fokuserade de helt och hållet på Surface-konceptet. Det var visserligen ganska så kul att se surplatte-appar användas på enorma pekskärmar, men vi måste medge att vi mycket hellre hade velat sätt på oss hologramglasögonen och se den digitala världen blanda sig med den riktiga.

Microsoft1
Microsoft hade ett par fina Surface-lösningar, men vi hade hoppats på hologram.

Var är robotarna och drönarna?
Vi har dessvärre inte sett en enda robot eller drönare hittills på mässan. Vi ska fortsätta hålla ögonen öppna efter dem, men det ser mörkt ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Det behövs inga speciella super-öron för att höra skillnad på hifi-utrustning. Alla med någorlunda bra hörsel kan göra det. Det handlar om teknik och lite övning.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
En gång i tiden var jakten på det optimala ljudet varje ung mans hobby. Numera föredrar de flesta att spisa musik som bakgrundsunderhållning. Den gamla goda tiden kommer aldrig tillbaka. Men nuet påminner ändå lite om den.
Nu finns det äntligen en Hegel-förstärkare för vinylfantaster.
Nytt för i år: Philips bästa LCD-skärmar utrustas med avancerad MiniLED-bakbelysning!
Årets nya OLED-skärmar får flera uppdateringar, dessutom kommer det en ny 77-tummare med Ambilight!
Philips lanserar hörlurar och öronproppar för träning och sport.
Samsung har utvecklat en ny app som gör att du kan kalibrera TV:n själv med din mobiltelefon.
Flaggskeppet får inte bara 8K-video och 50 Mp, kameran är gnistrande snabb också.
BMW:s kommande elbil visar vad den kan på testbanan.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-avkodning och hörlursförstärkare.
Framför allt blir OnePlus 9 en betydande uppgradering jämfört med OnePlus 8, men skärmarna är inte så annorlunda mot förra året.
Hörlurarna Nova H1 är gjorda för kvinnor och andra som gillar att smycka sig med örhängen.
Liten sub med oanade krafter.
En av Netflix mest populära filmer någonsin får snart en (eller flera) uppföljare.
Det behövs inga speciella super-öron för att höra skillnad på hifi-utrustning. Alla med någorlunda bra hörsel kan göra det. Det handlar om teknik och lite övning.