Search
Generic filters

Extrem fickkamera

Panasonic Lumix LX15 har den grymmaste zoomen vi har sett i en fickkamera.

Inte för att den har 1000x zoom, för det har den inte, bara 3x från 24 till 72 mm, utan för att ljusstyrkan vid vidvinkel är f1,4. Det betyder att objektivet släpper in mer ljus än exempelvis en 24 mm med f2,8 som därför behöver längre slutartid eller högre ljuskänslighet. Vilket kan gå ut över bildkvaliteten.

Foto: Panasonic 
Foto: Panasonic

Lumix LX15 bygger på en 20-megapixlars CMOS-sensor som är 1 tum stor. Det är en typ av bildsensor som vi har sett fina resultat från i liknande kameror från Canon, Sony och Panasonic.

Längs fram sitter som sagt ett 24–72 mm zoomobjektiv, där ljusstyrkan hoppar till f2,8 vid 72 mm – men det är ändå det bästa vi har sett hittills i en fickkamera.

Objektivet har optisk bildstabilisator och är märkt med Leica-loggan, vilket Panasonic alltid gör när de anser att något är extra bra.

4K-video
Det finns 4K-video också, och 4K-stillbilder som plockas ur videoströmmen. Sökare finns däremot inte, märkligt nog. I stället satsar Panasonic på att den stora pekskärmen som kan vinklas ska ge fotografen bra kontroll över exponering och utsnitt.

Det finna andra saker att gilla också. Till exempel 3 cm makrogräns, fokusmarkering (peaking) och 10 bilder per sekund i hastighet.

För att inte tala om Panasonics DFD-fokussystem (Depth från Defocus) som blixtsnabbt beräknar avstånd. Kameran lagrar dessutom råfiler och kan spela in slowmotion-video med upp till 120 bildrutor i sekunden.

Lumix ställer inte upp i den allra lägsta prisklassen, den kostar 8 000 kronor när den släpps i november.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Bang & Olufsen i gaming-samarbete med e-sportmästarna i Astralis. Första gaming-headsetet kommer i vår.
  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.