Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Digital och trådlös Audiovector

De här högtalarna är inkopplade, men inte med högtalarkablar utan direkt med signalkablar från Audiovectors trådlösa mottagare.

Av / 2013-05-11 - 13:20
Digital och trådlös Audiovector

Högtalarna är Audiovectors trådlösa version av Si3 Avantgarde Arreté. Toppmodellen ser ut som den alltid har gjort men har ett helt nytt innanmäte. Eller rättare sagt: den fenomenala diskanten – bandelementet Air Transformer – är samma som förut, de andra två elementen har fått nya 4-ohms talspolar i stället för 8-ohms.

Audiovector amp

Varje högtalare har nämligen en 3 x 60-watts digital förstärkare där delningsfiltren normalt sitter. Modulen, som går att köpa och sätta i befintliga Audiovector-modeller för ungefär 3000 euro (då ingår också de nya 4-ohmselementen), driver högtalarna och hämtar signalen från en trådlös mottagare som kopplas till de gamla högtalarterminalerna.

Högtalarna är alltså i praktiken, om än inte rent tekniskt, trådlösa.

Audiovectors trådløse BT-mottaker.

Bilden ovan föreställer bluetooth-mottagaren. På baksidan sitter kontakter för signal och ström, och de övriga är för ljudkällor man annars måste ha en separat förförstärkare till för att kunna använda i Audiovector-systemet.

Eftersom högtalarna drivs av en aktiv digitalförstärkare ingår det också en DSP som gör det möjligt att skräddarsy delningsfrekvenser, fasvinklar, frekvensrespons och så vidare med hundraprocentig precision. Det innebär att högtalarna i princip går att skräddarsy efter personlig smak.

Audiovector module

På baksidan av förstärkarmodulen, som Peter Stenberg håller i på bilden ovan, väljer man också om högtalarna står till höger eller vänster, samt fintrimmar bas och diskant i +/1 dB-steg.

Eftersom jag har testat den passiva versionen och vet hur den låter blev jag inte förvånad över stramheten och den kirurgiska precisionen i den aktiva versionen. Basregistret blev jag däremot en smula förbluffad över. Den var superkorrekt och gick djupare, och hade en dynamik som är något av det rappaste jag har hört. Åtminstone från så små högtalare,

Drygt 10 000 euro kostar Si3 Avantgarde Arreté i aktiv version. Den passiva går fortfarande att köpa. Moduler med nya element och digitalförstärkare ska också gå att köpa till de flesta nuvarande Audiovector-modeller.

Även den lilla stativhögtalaren K1 Signature kommer i en aktiv version i höst

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Håll koll på din hälsa

Smartaste kylskåpet vi sett

Stadsbil på el

Radion som aldrig tar slut

En TV du kan titta på – och igenom

Trådlösa proppar med förlustfritt CD-ljud

Billigare än så får du inte 150 tum

Glöm 85" nu är det 98" som gäller

JBL:s soundbar-högtalare blir något extra

Här är Sennheiser Ambeo Plus – och vi har hört den

Kolla in LG:s 97-tums OLED!

IFA-nyheter från Samsung

Ljud & Bild
Rulla till toppen