Search
Generic filters

Detta är faktiskt en högtalare

Eller rättare sagt: det är en vital del i PMC:s kommande Fact Fenestria, ett seriöst highend-flaggskepp med ett par unika tekniska lösningar.

För vissa är PMC studiohögtalare, för oss hifi-intresserade är det några av de finaste som byggs för hemmabruk i England. PMC är ett av få märken som lyckats få transmissionslinjeprincipen att fungera som den är tänkt. En transmissionslinje är en lång kanal som vindlar sig på insidan av kabinettet och när den görs rätt fungerar den som en förlängning av basens frekvensomfång.

Den maffiga högtalaren Facten Fenestria använder sig av den här principen. Hos PMC kallar de det för Advanced Transmission Line (ATL) och det ser ut så här på insidan:

De fyra baselementen arbetar parvis i separata kammare och den blå linjen visar hur de låga frekvenserna leds ut ur högtalaren och ökar effektiviteten i det lägre registret så mycket att högtalarna når ner till 23 Hz. Det är djupare än en konsertflygel och gott och väl ner till det lägsta registret hos en kyrkorgel.

Fenestria är inte förvånande flaggskeppet i Fact-serien – och PMC:s mest radikala konstruktion hittills.

De kallar den för ”The loudspeaker you will never hear”, ett modigt uttalande – även om våra minuter med högtalarna fick det att fladdra i byxbenen tack vare massiv djupbas och enastående dynamik.

PMC anser att de lyckats hålla distorsionen så låg och egenresonanserna så dämpade att man inte lägger märke till högtalarna alls.

Transmissionslinjen för de fyra baselementen mynnar ut i något som kallas Laminar, ett sätt att styra luftflödet som PMC har kopierat från Formel 1-bilar. Laminair minimerar turbulens och blåsljud i mynningen och påstås ge en både renare och djupare bas.

Den 1,7 meter höga högtalaren är bestyckad med fyra nya 165 mm baselement med kolfibermembran och ett 75 mm mellanregister med en 19,5 mm diskant. De två senare är monterade i en separat modul som i gjuten aluminium så att den beter sig en fristående enhet i ett baskabinett.

Modulen ska också dämpa alla resonanser som kan påverka ljudet.

 

Högtalarna kommer i höst, i vitt silkesmatt, djup valnötfaner, grafitgrått eller tigermönstrad ebenholts.

Priset? En halvmiljon …

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Byggs bara i 50 exemplar – och de blir inte direkt billiga.
  Förutom Elite 85t släpper Jabra aktiv brusreducering till befintliga Elite 75t.
  Nu är det officiellt. Om tre veckor lanserar OnePlus sin nästa mobil.
  I dag släpper Netflix trailern till deras första norska originalfilm: Kadaver
  Med Netatmo Smart Videodörrklocka kan du se vem som ringer på och prata med besökarna, var du än befinner dig.
  Snart släpper strömningsjätten ännu en svensk originalserie.
  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.
  SteelSeries Arctis 9 är ett trådlöst headset med surroundljud som fungerar till både PC och PlayStation.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.