Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Äkta highend-öronproppar från Sennheiser

Med rymdteknik och akustisk magi vill Sennheiser att IE 600 ska vara bäst i prisklassen under 10 000 kronor.

Skrivet av / 2022-03-03 - 14:30
Äkta highend-öronproppar från Sennheiser

Med den exklusiva öronproppsmodellen IE 600 struntar Sennheiser fullständigt i allt vad trådlöst ljud heter. Här är det sladd som gäller, för att få ut så mycket som möjligt av ljudsignalen med favoritmusiken. Det betyder att du kan fullända ljudet efter eget tycke med din favoritförstärkare, och dessutom att musiker kan använda propparna på scen. Men det är framför allt musikälskarna som Sennheiser siktar in sig på med IE 600.

Sennheiser IE600 man LB scaled 1
Foto: Sennheiser

IE 600 tar över efter den numera utgångna IE 800 S, som var bland en de allra bästa öronpropparna undertecknad hade hört när den testades 2018. Öronpropparna hade en enorm ljudbild, glänsande vacker upplösning i övertonerna och ett rakt igenom ärligt ljud. Det saknades bara en gnutta dynamik, för ljudet var lite plattare än man ärligt talat borde kunna förvänta sig av ett par öronproppar för tiotusen kronor! Det var nog också därför som Sennheiser lanserade den ännu dyrare IE 900 förra året!

Höga förväntningar

Nu kommer IE 600, som för 7 200 kronor ligger ett litet snäpp under vad IE 800S kostade när den släpptes. Men det betyder inte att Sennheiser har sparat på krutet, och förhoppningsvis har den nya modellen ett och annat som vi saknade i föregångaren. Utan att ha gjort något färdigt test av IE 900 ännu kan vi avslöja att den ha en betydligt mer explosiv ljudåtergivning än IE 800S, det är bara att hoppas att IE 600 också följer samma recept.

Sennheiser IE600 lifestyle LB scaled 1
Sennheiser IE 600. Foto: Sennheiser

NASA-teknik

Husen är gjorda genom en speciell 3D-printprocess, med en speciell metallstruktur som heter ZR01 amorf zirkonium. Atomstrukturen påstås vara mer stabil än i vanlig metall, så att metallen i öronpropparna inte har några svaga punkter som kan brytas eller böjas. En liknande metallstruktur har redan använts av NASA, i borrhuvudet på Mars-fordonet Perseverance. Vi kan alltså räkna med att det här är hållbara saker!

Sennheiser lovar att metallen även har ”banbrytande akustiska prestanda”, som tillsammans med helt nya 7 mm TrueResponse-element ska göra IE 600 till referensen för de mest kräsna musikälskarna.

Sennheiser IE600 lifestyle2 LB scaled 1
Foto: Sennheiser

Låg förvrängning

IE 600 har ett speciellt bakstycke som ska minimera reflektion inuti huset, och en extra akustisk kammare som ska eliminera resonanser och minimas tryckskillnader, vilket i sin tur ska ge en tydligare och mer detaljerad diskant. Så att lyssnaren kommer ännu närmare musiken.

Sennheiser hävdar att öronpropparna återger röster med stor realism och att basresponsen är både snabb och exakt, även i det lägsta registret.

Skräddarsydd passform

IE 600 har guldpläterade MMCX-kontakter som klarar tredjepartskablar, med en diameter på upp till 4,8 mm. Både obalanserad kabel med 3,5 mm-kontakt och balanserad med 4,4 mm-kontakt ingår, och båda är para-aramid-förstärkta ”för optimal hållbarhet”. Örontoppar i både silikon och minnesskum ingår, i tre storlekar vardera. De är likadana som till både IE 900 och lillebror IE 300. Precis som dessa två modeller har IE 600 öronbyglar för optimal passform. Det saknade IE 800S.

Tillgänglighet och pris

Sennheiser IE 600 kommer under våren, senast till sommaren, och det rekommenderade priset är 7 200 kr.

Sennheiser IE600 man3 LB scaled 1
Foto: Sennheiser

Sennheiser IE 600:

  • Slitstarkt ZR01 amorft metallhus, 3D-printat i Tyskland
  • 7 mm TrueResponse-element
  • Dubbla resonanskammare
  • Kablar med guldpläterade MMCX-kontakter
  • Obalanserad kabel (3,5 mm) och balanserad kabel (4,4 mm)
  • Justerbara öronbågar och flera olika örontoppar
  • Frekvensområde: 4 Hz – 46,5 kHz
  • Förvrängning: 0,06 % THD (1 kHz, 94 dB)
  • Impedans: 18 0hm
  • Pris: 7 200 kr

sennheiser.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Förstärkare från HiFiMAN

Beyerdynamic firar 100 år med specialutgåva

Använd solen som kraftkälla

Brusreducerande proppar från OnePlus

Prisvärda proppar från Redmi

Hörlurar läser dina tankar

Trådlösa öronproppar till jul: De 10 bästa köpen

Köp brusreducerande hörlurar till jul

Apple säljer USB-C-laddningsetuiet separat

Har du någonsin sett sådana här öronsnäckor förut?

Öronproppar - med 8K-ljud?

De här öronpropparna har en mycket speciell konstruktion

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen