TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Galna öronproppar från Sennheiser

Sennheiser IE 900 är öronpropparna för dig alltid vill ha det bästa – och är villig att betala för det.

forfatter
Publicerad 2021-05-12 - 16:02

Uppenbarligen tyckte inte Sennheiser att IE 800 S var tillräckligt bra – eller tillräckligt dyra. Vi håller faktiskt med om det första, för även med en ordentlig förstärkare saknade de dynamik och engagemang för att riktigt motivera det höga priset.

Kanske har Sennheiser lyssnat på oss när de nu släpper den nya flaggskeppsmodellen IE 900. Som Sennheiser lovar sätter ”en ny standard för alla ljudentusiaster på språng”.

IE 900 tillverkas på Sennheisers huvudkontor i Tyskland och är konstruerade för att minska resonanser och minimera akustiska problem där vissa frekvenser maskerar andra. Det gör de bland annat med hjälp av ett enda 7 mm bredbandselement till varje öra.

 

Sennheiser IE 900
Foto: Sennheiser

Varför inte fler element?

Highend-öronsnäckor från andra tillverkare har ofta två, tre eller fyra – eller ännu fler – små högtalarelement till varje öra. Fördelen är att varje högtalarelement får ett mindre arbetsområde och därför bättre dynamik och mindre förvrängning. Nackdelen är att det är komplicerat att få ljudvågorna att träffa trumhinnan med perfekt timing. I praktiken är det nästan omöjligt, vilket leder till ett litet fasglapp i övergången mellan varje högtalarelement.

Läs också Klassikern, för både tekniker och musikälskare När man köper ett par öronproppar för nästan tiotusen kronor vill man ha perfektion. Sennheiser IE 800 S är inte långt därifrån, men vi saknar något väsentligt.

Ju fler element, desto fler fasförskjutningar i det hörbara frekvensområdet. Resultatet kan låta onaturligt, antingen får man konstlade förstärkningar där ljudet från två element slås ihop och maskerar varandra. Eller – ännu värre – så kan man få en utfasning som eliminerar ljud. Förstärkningar kan fixas med EQ, men inte utfasningar. De är borta för alltid.

Sennheiser IE 900 exploded
Sennheiser IE 900 har bara ett element, men massor av annan teknik. Foto: Sennheiser

Ett enda element massor av teknik

Sennheiser har i stället valt att arbeta med ett 7 mm bredbandselement och så kallad X3R-teknik.

X3R-tekniken använder tre resonanskammare inborrade i aluminiumhusen på IE 900 och placerade mellan membranet och mynningen som stoppas in i örat. Dessa resonerar vid noggrant beräknade frekvenser och absorberar energi i viktiga områden för att förhindra maskering. Det mänskliga örat kan nämligen inte uppfatta högfrekventa ljud på låga ljudnivåer om det samtidigt finns starkare ljud i ett lägre frekvensområde. Genom att ta bort energin från maskerande resonanser förhindras oönskade vågtoppar så att de små nyanserna blir hörbara.

Läs också Beyerdynamic Xelento remote Vi har aldrig hört bättre upplösning och tonal klangbalans i ett par in-ear-lurar.

Dessutom har Sennheiser ett slags akustisk centrifug för att sprida och jämna ut diskantregistret. En komplex form som maximerar akustisk friktion så att överskottsenergi sprids ut och i princip försvinner. Sennheiser hävdar att effekten är både mätbar och hörbar och ska garantera en så smidig och öronvänlig diskantåtergivning som möjligt.

Här är en video som visar hur Sennheiser IE 900 blev till.

 

 

Helautomatisk produktion

Elementen har förbättrats sedan IE 800S, med lägre toleransnivåer mellan två olika enheter för att få ännu högre precision. För att åstadkomma detta är tillverkningen av elementen helt automatiserad på fabriken.

Elementen är ”extremt lätta och smidiga”, förhindrar förvrängning och levererar ett naturligt och välbalanserat ljud, enligt Sennheiser själva. Vi utlovas en transparent återgivning på alla ljudnivåer.

Bekvämlighet och komfort

IE 900 har Fidelity Plus MMCX-terminaler till sladden, så att det går att använda kablar från tredje part. Öronpropparna levereras med en obalanserad kabel med 3,5 mm-kontakt och balanserade kablar med 2,5 mm- och 4,4 mm-kontakter. Kablarna ska tåla flera tusen böjningar. Öronbyglarna kan böjas av användaren och det ingår toppar av både silikon och minnesskum.

Sennheiser IE 900 lifestyle(2)
Foto: Sennheiser

Sennheiser IE 900: Pris och tillgänglighet

Sennheiser IE 900 går att köpa från och med mitten juni och kostar 1 300 euro.

 

sennheiser.com

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
LG lanserar nya öronsnäckor LG: s nya Tone Free öronsnäckor ska sitta som gjutna och lovar fantastiska ljudupplevelser inklusive Dolby Atmos och brusreducering.
FreeBuds-familjen utökas FreeBuds-familjen utökas med Pro 2
Hörlurar från T+A: Toppmodellen är en dröm När T+A gör hörlurar menar de allvar. Toppmodellen Solitaire P är rena konstverket.
En mer tillgänglig Meze-hörlur Med 109 Pro vill Meze erbjuda många av kvaliteterna från sina flaggskepp till ett mycket lägre pris.
10 helt trådlösa öronproppar för en tusenlapp Vilka trådlösa öronproppar är bäst när du hellre spenderar dina pengar på något annat? Och ska man prioritera brusreducering i budgetklassen? Läs vårt test!
Äntligen släpper de trådlösa öronsnäckor med brusreducering Beyerdynamic Free Byrd är otroligt nog deras första helt trådlösa.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend