Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Propparna hittar passformen själva

Individuellt formgjutna öronproppar har hittills varit reserverat för professionella musiker. Logitech har hittat en lösning som verkar genial.

Av / 2022-09-22 - 17:29
Propparna hittar passformen själva

Öronproppar är praktiska att bära, och de kan stänga ute ljudet från omgivningen bättre än vanliga hörlurar. Även om automatisk brusreducering kan kompensera den fördelen. Men varje öra är annorlunda och det kan vara en svår, ibland omöjlig, uppgift att hitta proppar med en så bra passform att de åtminstone inte faller ur öron. Och det krävs en perfekt passform för att få naturlig basåtergivning.

Lösningen har funnits länge i form av gjutna proppar. En process som  kräver 3D-skanning av varje öra och specialtillverkning av proppar. Det är både dyrt och tidskrävande. Därför har det hittills främst varit något för professionella musiker.

Logi Play i Berlin har Logitech lanserat något som liknar ett Columbi ägg: öronproppar med mjuka kuddar som anpassar sig till örats form, varpå de automatiskt härdas med UV-ljus och behåller formen permanent.

Nyheten har det imponerande namnet Logitech G Fits True Wireless Gaming Earbuds och är avsedd för spelare. Det är därför de trådlösa öronsnäckorna är utrustade med både Bluetooth och den fördröjningsfria Lightspeed-anslutningen.

Både Lightspeed-adapter och USB-omvandlare ingår. (Foto: Logitech)

Kuddarna på de trådlösa propparna är fyllda med en mjuk gel. När den pressas på plats i hörselgången och sitter perfekt aktiverar man tekniken, som Logitech kallar Lightform, i appen. Inbyggda lysdioder i propparna härdar kuddarna. Det hela tar bara en minut. Logitech har naturligtvis patenterat systemet. Och det kan vi förstå, för det låter utomordentligt smart! De nu formgjutna öronpropparna sluter så tätt och isolerar förmodligen så bra att Logitech inte har brytt sig om att även bygga in aktiv brusreducering (ANC).

Logitech G Fits har en speltid på 10 timmar plus ytterligare 12 i fodralet. (Foto: Logitech)

Den mer traditionella sidan av den tekniska beskrivningen säger att G Fits har en speltid på 10 timmar och ytterligare 12 timmar med laddningsfodralet.

Pris och tillgänglighet
Logitech G Fits True Wireless Gaming Earbuds kommer att lanseras i USA först, där de kommer att finnas att köpa från och med oktober till ett pris av 229 USD. Så vi räknar med ett svenskt pris på drygt 2 500 kronor när de senare kommer till Norden.

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

1 reaktion på ”Propparna hittar passformen själva”

  1. Var precis på väg att fråga hur dom lyckades patentera det, trodde ultimate ears var först med UE fits men såg att dom ägs av Logitech. 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Med ett kilopris som saffran

Stax elektrostater till ett folkligt pris

Slutna hörlurar för audiofiler.

Hörlurar byggda som högtalare

Kolla in dessa hörlurarna från Focal

Så här ser Sonos första hörlurar ut

Din egen personliga hemmabioupplevelse

Marshall rockar vidare

Löjligt billigt från HiFiMAN

B&O Atelier Edition i norrskensfärger

Topplista: Hörlurar och öronproppar till påskledigheten

Hjälp hörseln med AirPods Pro

Rulla till toppen