Search
Generic filters

Nuraphone får aktiv brusreducering

En gratis firmware-uppdatering gör de speciella nuraphone-lurarna ännu bättre.

När jag testade nuraphone tidigare i år reagerade jag inte på att hörlurarna saknade aktiv brusreducering, eftersom de redan mycket effektivt stängde ute ljudet passivt, tack vare både öronproppar i hörselgången och slutna silikonkuddar runt öronen. Visst, det är en udda lösning, men det är definitivt en poäng att ha både och. Då får man nämligen all bas från de stora högtalarelementen samtidigt som propparna återger musikens högre frekvenser. Bra dynamik är bara förnamnet! Men det största ässet i rockärmen är att hörlurarna anpassar återgivningen efter lyssnarens öron tack vare mikrofoner och sofistikerade DSP-mätalgoritmer.

Det är de här mikrofonerna och avancerade DSP-kretsarna som nu används för att ge aktiv brusreducering. Om du redan har ett par nuraphone så uppdaterar du dem bara via mobil-appen. Det tar ungefär 20 minuter.

 

Bland de nya funktionerna finns:

Aktiv brusreducering (ANC): Utöver den redan fina passiva brusreduceringen blir det ännu tystare med aktiv brusreducering. Det är bara det stora basmembranet som skapar reduceringen, den inre musikproppen spelar de höga tonerna helt opåverkad. Vilket i sin tur innebär att dynamiken och ljudkvaliteten inte påverkas när brusreduceringen är aktiverad – som den för övrigt är när man sätter på lurarna.

Socialt läge: En liten knapptryckning på en virtuell knapp i appen gör att ljud utifrån släpps in i hörlurarna så att man hör när pratar med någon. Musiken dämpas samtidigt.

Knappfunktion: Man kan trycka på både höger och vänster öronkåpa och de har nu fått både enkel- och dubbeltryckning. Det betyder att man kan ställa in fyra snabbval till kåporna. Till exempel välja något av ljud upp/ner, start/stopp av låt, svara på samtal eller aktivering och inaktivering av socialt läge.

Batteriindikator: En röst talar om batterinivån och en ljudsignal spelas upp varje gång nuraphone kopplas in i laddkontakten. Tidigare var det svårt att veta hur mycket ström som fanns kvar i batteriet

Bluetooth QuickSwitch: Om nuraphone är ansluten till datorn visas den ändå i listan på exempelvis mobilen. Väljer man nuraphone från listan så växlar den automatiskt från datorn till mobilen.

Bättre röster i samtal: De inbyggda mikrofonerna fångar upp rösten och DSP:n gör ett bättre jobb för att ge mottagaren ska höra din röst bättre.

Offline-läge: Styr hörlurarna även om det inte finns något internet.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.