Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Jabra Elite 10 och Elite 8 Active: Bättre ljud i öronen

Jabra Elite 10 med Dolby Atmos är Jabras nya toppmodell bland helt trådlösa öronproppar. Den tuffaste i sortimentet heter däremot Elite 8 Active.

Av / 2023-09-01 - 11:34
Jabra Elite 10 och Elite 8 Active: Bättre ljud i öronen

De två nya öronpropparna i premiumklassen blir toppmodellerna i Jabras Elite-serie. Elite 10 är bäst för dagligt bruk, medan Elite 8 Active är vatten- och svettbeständig, och designad för mer aktiva användare.

Jabra Elite 10 Cream Cocoa Gloss Black Contextual Beauty Large RGB Landscape_MED-enhanced
Jabra Elite 10. Foto: Jabra

Jabra Elite 10 – med Dolby Atmos

Jabra lovar att Elite 10 ger ”kristallklart samtalsljud, mycket hög komfort för användning hela dagen och är optimerad för att ge en uppslukande Dolby Atmos-upplevelse genom Dolby Head Tracking.” Huvudspårning, om man så vill, innebär att ljudbilden rör sig med huvudets rörelser.

Dolby Head Tracking fungerar med både Atmos och uppkonverterat stereoinnehåll, men fungerar självklart bäst med Atmos-innehåll. Då får du en mer exakt 360-graders ljudbild, och vad som händer när du vänder på huvudet blir mindre slumpmässigt. Vår erfarenhet är dock att det fungerar sådär, och det hamnar i ”kul att ha”-rutan snarare än något vi tror att någon kommer att bli beroende av. Men detta ska såklart testas!

Jabra Elite 8 Active Range Navy DarkGrey Black Caramel Landscape_MED-enhanced
Jabra Elite 8 Active. Foto: Jabra

Jabra Elite 8 Active – för dig som behöver något mer robust

Enligt tillverkaren sätter Jabra Elite 8 Active en ny standard för hållbarhet och passform. Öronpropparna är utvecklade för löpning och träning och ska klara i stort sett alla andra extrema situationer du hamnar i.

I detta avseende har öronpropparna klarat alla erforderliga tester i den amerikanska militärstandarden för robust elektronik, 810H. Det handlar om allt från luftfuktighet och höga temperaturer till regn och höjd över havet.

Läs också Ingen besvikelse Är man testets dyraste propp har man en hel del att bevisa.

Öronpropparna är helt vattentäta ner till 1,5 meter och IP68-klassade, vilket innebär fullt damm- och vattenskydd. Laddningsfodralet har IP54-klassning för damm- och stänkskydd.

Robustheten ska inte vara utförd på bekostnad av ljudet, lovar Jabra. Bland annat med Dolby Audio (ej Atmos), och avancerad adaptiv brusreducering, som också minskar vindbruset. Du kan också dämpa vinden utan att blockera trafikljud, vilket gör det säkrare att färdas i aktiva stadsmiljöer och andra potentiellt farliga platser för mjuka trafikanter.

Jabra Elite 10 Angle4 Cocoa LB Medium RGB_MED-enhanced
Jabra Elite 10, kakaofärgad. Foto: Jabra

Test kommer snart

Ljud & Bild-redaktionen har fått de två nya modellerna för test, som vi börjar med så fort vi får huvudet ovanför vattnet efter det aktuella flödet av IFA-nyheter.

Jabra Elite 8 Active och Jabra Elite 10: Pris och tillgänglighet

Elite 8 Active finns till försäljning nu och kostar 2 499 SEK. Tillgängliga färger är karamell, kakao, titansvart, blanksvart och mörkgrå.

Jabra Elite 10 kommer att finnas tillgänglig från 8 september, för 2 999 SEK. Färgerna är grädde, kakao, titansvart, mattsvart och blanksvart.

Mer info: www.jabra.se

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi är bäst - säger Huawei

Oerhört bra batteritid för priset!

Jabras bästa proppar blir ännu bättre

Head-fi: Kolla in de här hörlurarna!

Nya produkter - och nya rykten - från Creative

Hörlurar revolutionerar sättet du lyssnar på

Så går det till på insidan av Sennheiser

Sonos hade ett ess i rockärmen

Med ett kilopris som saffran

Stax elektrostater till ett folkligt pris

Slutna hörlurar för audiofiler.

Hörlurar byggda som högtalare

Rulla till toppen