Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Dyra öronproppar speciellt för A&K-musikspelare

Campfire Audio AK Solaris X är baserad på Solaris 2020 och är gjord och fintrimmad för Astell & Kerns musikspelare.

Skrivet av / 2021-06-28 - 15:39
Dyra öronproppar speciellt för A&K-musikspelare

Astell & Kern främst kända för sina kompromisslösa musikspelare i fickformat. Med utsökt kvalitet och matchande prislappar. Campfire Audio, å andra sidan, är en amerikansk tillverkare av highend-öronproppar.

Nu har de två märkena funnit varandra och gjort ett par öronproppar som är speciellt gjorda för A&K:s musikspelare. Resultatet är AK Solaris X, som bygger på Solaris 2020 men där utseendet och (ännu viktigare) ljudinställningen är speciellt anpassad för Astell & Kerns musikspelare.

Läs också Sony IER-Z1R Håll i hatten! De dyraste öronpropparna vi har testat hittills spelar musik med detaljer på mikroskopisk nivå.

AK Solaris X – handbyggda i USA

Liksom andra Campfire-produkter är AK Solaris X handgjorda i USA, och enligt företaget själva är AK Solaris X ”kulmen på deras akustiska teknik och utveckling”.

Trippelelement

Varje öronsnäcka har tre högtalarelement. Till mellan- och diskantregistret används så kallade balanserade armaturer. Jämfört med vanliga dynamiska element har sådana fördelen att de är lättare och reagerar snabbare på transienter. Det är viktigt i de höga tonerna, där svängningarna sker så snabbt.

Nackdelen med en balanserad armatur är att den inte är lika bra på att flytta mycket energi i basregistret. Därför har A&K valt ett dynamiskt element med relativt stort 10 mm membran.

Elementsystemet är speciellt utvecklat för AK Solaris X och lite mindre än i referensmodellen Solaris 2020.

Campfire Audio Astell & Kern AK Solaris X
Campfire Audio Astell & Kern AK Solaris X har en kabel i rent silver. Foto: Campfire Audio och Astell & Kern

Balanserad kabel i silver

Kabeln är i rent silver med en balanserad 2,5 mm-kontakt i änden. En 3,5 mm-adapter ingår så att öronpropparna kan användas även med andra spelare och mobiltelefoner. Kontakterna är av typen MMCX och av koppar med iblandad beryllium för att göra dem mer hållbara än typiska mässingskontakter.

Fodralet är handgjort av kork, tillverkat av ett litet företag i Portugal, som bland annat sysselsätter människor med fysiska utmaningar.

astell-kern- Ultima sp1000M
Campfire Audio Astell & Kern AK Solaris X är gjord speciellt för A&K:s highend-musikspelare. Som den här, Ultima SP1000M. Foto: Astell & Kern

Pris och tillgänglighet

Campfire Audio Astell & Kern AK Solaris X, som väl är öronpropparnas fullständiga namn, kostar 1799 euro, så runt 20 000 kronor är förmodligen en bra gissning att de kommer att hamna på här på våra breddgrader.

Vi är lite osäkra på distributionen i Skandinavien, men i Storbritannien säljs de bara i fysiska butiker på Harrods och Selfridges. Kommer i mitten av juli.

Mer information:

astellnkern.com
campfireaudio.com

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Förstärkare från HiFiMAN

Beyerdynamic firar 100 år med specialutgåva

Använd solen som kraftkälla

Brusreducerande proppar från OnePlus

Prisvärda proppar från Redmi

Hörlurar läser dina tankar

Trådlösa öronproppar till jul: De 10 bästa köpen

Köp brusreducerande hörlurar till jul

Apple säljer USB-C-laddningsetuiet separat

Har du någonsin sett sådana här öronsnäckor förut?

Öronproppar - med 8K-ljud?

De här öronpropparna har en mycket speciell konstruktion

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen