TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

B&W Panorama 3 utlovar drömljud utan subwoofer

B&W Panorama 3 är en soundbar som ska ge bättre filmkänsla, helt utan subwoofer eller bakhögtalare.

forfatter
Publicerad 2022-03-04 - 09:40

Det var ett tag sedan Bowers & Wilkins lanserade soundbar-högtalaren Panorama. Mer än tretton år, faktiskt. Med en svindlande prislapp på 18 000 kronor – utan subwoofer – lyckades den överraska oss med ett otroligt verklighetstroget ljud. Imponerande från en soundbar utan extra högtalare. Det lät förstås inte riktigt som ett surroundsystem med bakhögtalare, och den hade inte heller någon HDMI-ingång. Och så ska det påpekas att vi definitivt föredrog att använda den med en subwoofer. För en utgång till en sådan fanns det.

Bowers & Wilkins Panorama var en ganska stor men välgjord soundbar, utan subwoofer. Foto: B&W

Sex år senare kom Panorama 2. Med HDMI-ingångar och ljudreturkanal (ARC). Priset sänktes till 12 000 kronor och ljudet var också väldigt bra. Även om vi saknade lite luft i toppen – och fjärrkontrollen var en av de sämsta vi stött på.

Läs också Soundbar i musikens tjänst Formation Soundbar gör ett lika bra jobb med musik som med film. Upplöst, varmt och vanebildande.

Panorama 2 hade inte heller någon subwoofer, eftersom Bowers & Wilkins ville ge så bra film- och TV-upplevelser som möjligt från en enda högtalare. Så enkelt och okomplicerat som möjligt, men med minsta möjliga kompromisser i ljudkvalitet.

Panorama 3 Video Still 6 copy
B&W Panorama 3 är mer kompakt och kantig än sina föregångare. Foto: B&W

B&W Panorama 3: Atmos och smarta funktioner

Sedan Panorama 2 kom 2015 har det hänt en hel del. För det första har Dolby Atmos blivit ett ledande ljudformat, numera kan man knappast sälja en seriös soundbar utan det. Dessutom har HDMI-ljudreturkanalen fått större bandbredd och heter numera eARC. Den behövs för att få högupplöst ljud som Dolby TrueHD, och är i praktiken det enda problemfria sättet att få ut Dolby Atmos ur TV:n. Nu för tiden är det dessutom många användare som kräver att de ska kunna styra sin soundbar från mobilen.

Därför har det äntligen blivit dags för Panorama 3. Bowers & Wilkins första soundbar med Dolby Atmos har både eARC och styrning från mobilen med B&W Music-appen. Den kan också anslutas till multiroom-system med B&W Formation-produkter och styras med röstassistenten Amazon Alexa.

Panorama 3 Side Detail Lifestyle 5 copy
Foto: B&W

Använder TV:ns fjärrkontroll

Panorama 3 har ingen fjärrkontroll alls, för med eARC ansluten till TV:ns motsvarande HDMI-kontakt använder man helt enkelt bara TV:ns fjärrkontroll för att höja och sänka volymen. Det går att göra det direkt på högtalaren också, på ovansidan sitter en beröringskänslig kapacitiv panel.

Med Panorama 3 kan man inte välja mellan olika ljudlägen, i stället försöker den automatiskt göra det bästa av ljudspåret. Därför är vi väldigt nyfikna på vad den gör med exempelvis ett rent stereomusikspår.

Panorama 3 Front On Detail Lifestyle 4 copy
Panorama 3 kan styras med en kapacitiv panel på ovansidan. Foto: B&W

Fortfarande en enda komponent

Det handlar fortfarande om en enda soundbar, helt utan subwoofer eller bakhögtalare. Subwooferutgången har försvunnit helt, så det går inte ens att koppla in en extern bashögtalare med kabel. Det här är med andra ord inte rätt soundbar för den som drömmer om att bygga ut till fullt surroundljud. Då ska man hellre köpa Formation Bar, sade Andy Kerr från B&W på en digital lansering för några dagar sedan.

Panorama 3 är däremot Bowers & Wilkins försök att skapa en stor holografisk halvsfär av ljud som omger lyssnaren både från sidorna och uppifrån. Från en enda soundbar, som bara är 6,5 cm hög, 14 cm på djup och lika bred som en 55-tums TV (121 cm). Och som naturligtvis kan hängas upp på väggen med det medföljande väggfästet.

BW Panorama 3 bass units
Merparten av kabinettvolymen går åt till baselementen på ovansidan. Ill: B&W

13 högtalarelement

Panorama 3 har så många som tretton högtalarelement i en 3.1.2-konfiguration. Det vill säga vänster, center och höger kanal på fronten, en subwooferkanal plus två Atmos-kanaler på ovansidan.

Alla de tre frontkanalerna har dubbla 50 mm mellanregister och en 19 mm titandiskant i mitten. Nio element bara där, alltså. Sedan sitter det två fullregisterselement på ovansidan, till Atmos-kanalerna, som riktar ljudet mot taket där det sedan reflekteras ner på lyssnaren och på så sätt ger ljud uppifrån.

Slutligen finns två 100 mm bashögtalare på undersidan, som på egen hand förfogar över det mesta av kabinettvolymen.

För att driva det hela finns en 400-watts förstärkare, som ger 40 watt till varje enskilt högtalarelement, förutom mellanregisterelementen, där varje par delar på 40 watt.

Även för musik

Bowers & Wilkins Panorama 3 är inte bara gjord för film, utan ska även ta musiken på allvar. Här får man högupplöst musik från tjänster som Qobuz och Tidal, och förlustfritt ljud (det vi förut brukade kalla för CD-kvalitet) från Deezer och andra kompatibla tjänster. Dessutom finns en Spotify Connect-funktion, och tjänster som Last.fm och Soundcloud stöds också. Fler streamingtjänster kommer under året.

Panorama 3 Front On High Angle Lights Lifestyle 2 copy
Foto: B&W

Pris och tillgänglighet

Panorama 3 finns att köpa nu, och kostar 10 000 kronor. Ett testexemplar är redan på väg till oss, så häng med!

Mer info: bowerswilkins.com/new-panorama3

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se
Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

Lämna en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

Drömförstärkare för hemmabio från Marantz Marantz AV 10 och AMP 10 är en riktig high-end förstärkare för hemmabion. Billigt är det inte, men du kommer att bli rik på upplevelser ...
McIntosh släpper AV-receiver med Dolby Vision Har 150 watt i alla kanaler, 8K video och Dirac Live rumskorrigering.
Skrämmande realistisk biobild Sony tar laserbio till nya höjder med en highend-projektor som kommer att få dig att tappa hakan.
80-tums bild från 1 cm avstånd Supernära projektor ger skarpa bilder i klassrum och mötesrum.
Nakamichi väcker draken till liv Soundbar-högtalaren har totalt 21 kanaler och Dolby Atmos-surround.
Följ Ljud & Bild