Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Sony HT-AX7: Sony lanserar bärbar hemmabio – helt utan sladdar

Ett BÄRBART hemmabiosystem sa du?

Skrivet av / 2023-07-06 - 06:01
Sony HT-AX7: Sony lanserar bärbar hemmabio – helt utan sladdar

Sony introducerade idag det bärbara högtalarsystemet HT-AX7. Det består av tre små trådlösa högtalare, som tillsammans skapar uppslukande hemmabioljud.

Det bästa av allt? Högtalarna är batteridrivna, så att du kan skippa sladdarna. Sony-högtalare ansluts enkelt till din dator, surfplatta eller mobil via Bluetooth – och voila, du har en bärbar hemmabio.

Tanken är att du ska kunna njuta av surroundljud var du än är, oavsett om det är i vardagsrummet, sovrummet, terrassen – eller på resan. Ljud & Bild fick en liten smyglyssning på HT-AX7 när vi besökte Sony i London häromdagen, och här är våra första intryck.

IMG_20230704_115602 (1) IMG_20230704_115643
<
>
De små bakre högtalarna kan tas bort och placeras bakom dig när du vill uppleva riktigt surroundljud. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Sony HT-AX7: ta med bioljudet vart som helst

De nya Sony-högtalarna riktar sig till ljudentusiaster som inte vill kompromissa med sin ljudupplevelse, även när de är ute och reser. Det lovas betydligt större och bättre surroundljud än vad du annars kan förvänta dig av vanliga bärbara Bluetooth-högtalare.

HT-AX7 använder 360 Spatial Sound Mapping, vilket är en teknik vi känner till från Sonys soundbars. Det skapar så kallade fantomhögtalare som ger intrycket av att ljudet kommer framifrån, bakifrån och ovanifrån, med en mer solid ljudbild som resultat.

HT-AX7 använder inte kodade ljudformat som Dolby, utan utnyttjar istället det vanliga stereoljudspåret för att skapa surroundljud. Detta görs med hjälp av Sonys egen uppmixnings-algoritm, som analyserar ljudsignalen och separerar de olika ljudeffekterna.

Eftersom Sony-högtalare är baserade på Bluetooth-anslutning har de inga fysiska ljudingångar för till exempel HDMI ARC. Tanken är att de ska användas med helt trådlösa skärmar som surfplattor och mobiler. Eller kanske en bärbar projektor?

Naturligtvis kan HT-AX7 också spela ljudet från en TV, men utan högupplösta ljudformat som Dolby Atmos. För detta ändamål rekommenderar Sony stationära soundbar-högtalare som HT-A5000 eller den nyligen lanserade HT-S2000.

HT-AX7-högtalarna är enkla att installera via Sonys egen app, och batterierna ska hålla i upp till 30 timmar. (Foto: Geir Gråbein Nordby)
Läs också Här är Sonos utmanare till Sonos Beam Kompakta mått och en förnuftig prislapp gör att Sony HT-S2000 blir en intressant utmanare till bland annat Sonos Beam.

Lyssningssession i London

Även om det kompakta systemet bara består av tre högtalare, hävdar Sony att vi kan förvänta oss trovärdigt och uppslukande 3D-ljud. De var så säkra på att det att de bjöd in Ljud & Bild och annan teknikpress till London för en liten lyssningssession!

Vår utsände Geir Gråbein Nordby var imponerad av surroundljudet.

– Ljudbilden var stor och sammanhållen. Även med ett stereoljudspår via Bluetooth fick man en distinkt känsla av att ljudeffekterna kom bakifrån. Och det kändes inte som en tillfällig lösning. Bland annat fick vi se ett klipp från en tennismatch, där bollen flög genom rummet fram och tillbaka över lyssnarens huvud, och det gav en imponerande surroundeffekt, säger Geir.

Den slutliga domen får naturligtvis vänta tills vi har testat Sony HT-AX7 ordentligt hemma i vårt eget lyssningsrum.

Sony-HT-AX7-listening Sony-HT-AX7-listening-2
<
>
Från lyssningssessionen i London. Notera de bakre högtalarna på soffryggen. (Foto: Sony)
Läs också Det bästa Sony-köpet? Sonys mellersta soundbar drämmer till med övertygande surroundljud. Men hur bra är HT-A5000 om man jämför med Sonos Arc?

Pris och tillgänglighet

Sony HT-AX7 landar på butikshyllorna i september och ska kosta 7500 kronor. För mer info, kolla in Sonys hemsida.

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Smart och ljusstark 4K-projektor

Denon-receiver tar Atmos-hemmabio till medelstora rum

8K-hemmabioljud till lågpris

Yamaha lanserar nya ljudlimpor

Sonys nya högtalare är något mycket speciellt

Dirac ART tar rumskorrigering till nya höjder

Rulla till toppen