Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Seagate Mozaic 3+: Med plats för mer än 30 TB

Med över 30 TB lagringsutrymme vägrar Seagate att överge magnetiska hårddiskar.

Skrivet av / 2024-01-28 - 19:00
Seagate Mozaic 3+: Med plats för mer än 30 TB

Seagate har just lanserat en hårddisk med mer än 30 TB lagringsutrymme.

En hårddisk lagrar data på flera tunna skivlager. Den nya hårddisken använder en teknik som kallas HAMR (heat-assisted magnetic recording) för att uppnå en extrem densitet på 3 TB per skivlager.

Enligt Seagate ger den nya hårddisken 55 procent lägre koldioxidutsläpp per terabyte och 40 procent bättre energieffektivitet än traditionella hårddiskar. Detta gör den väl lämpad för molnlagring och datacenter, vilket är målgruppen.

Läs också 168 TB lagring för din dator Vad sägs om upp till 168 terabyte lagring med en av de snabbare SSD-diskarna på marknaden!

Använder laservärme

Hårddisken heter Mozaic 3+ och använder laservärme för att skriva till skivorna, som har extremt hög magnetisk koercivitet. Detta innebär minimal degradering av den magnetiska beläggningen, vilket ytterligare möjliggör tätare datalagring.

Ännu större kapacitet

Seagate rapporterar att man redan märker av en stark efterfrågan på de nya hårddiskarna från kunder inom molnlagring och datacenter. Seagate planerar att öka kapaciteten ytterligare under de kommande åren och siktar på 40 TB år 2026 och 50 TB år 2028.

Med den enorma mängd data som genereras i världen har behovet av lagringskapacitet exploderat. Seagates nya hårddiskar representerar ett kvantsprång i datagendensitet för att hålla jämna steg med efterfrågan under en lång tid framöver.

Seagate Mozaic 3+: Pris och tillgänglighet

Vi vet ännu inte när och för hur mycket du kommer att kunna köpa en Mozaic 3+-hårddisk. Vad vi vet är att den initialt kommer att finnas i kapaciteterna 24, 30 och 32 TB.

Mer info: seagate.com

Läs också:

SanDisk Extreme Pro SSD V2

USB-disk för krävande användning

Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Världens första stationära PC hittad i ett gammalt hus

Hejdå iTunes för Windows

Asus med dubbla skärmar finns i Sverige

Snacka om lagringsutrymme!

Praktisk Philips-skärm för vardagsbruk

40 (!) nya AI-produkter från Lenovo

Se vad Asus visade på CES

AI-datorer och 3D-skärmar

Ny tangentbordsknapp!

Dell XPS-serien utökas

Alla nya Intel Ultra-datorer

Acer-laptops med Ultra-kraft

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen