Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: SanDisk Extreme Pro SSD V2

USB-disk för krävande användning

Av / 2023-01-16 - 13:00
SanDisk Extreme Pro SSD V2
John Hvidlykke

Det var länge sedan vi testade en extern disk på L&B. Faktiskt nästan sju år sedan. USB-lagring har ju blivit så vanligt och billigt att det är något vi sällan tänker på längre. Behöver man några terabyte plats för backup kostar det ett par hundralappar en klickning på en webbutik för att lösa problemet och gå vidare.

Men så finns det användare som ställer speciella krav eftersom alla data måste lagras på ett extra säkert sätt. Eller lagras under extra tuffa förhållanden. Professionella fotografer, till exempel.

Läs också Koppla in allt med en enda kontakt En Thunderbolt 4 USB-docka ger din bärbara dator nya alternativ och skapar ordning och reda på skrivbordet.

För extrema omständigheter

Enheter som SanDisk Extreme Pro V2 är gjorda för dem. ”Disken” är lite mindre än hälften så stor som en vanlig USB-hårddisk. Skalet är gjort av svartanodiserad aluminium, som förutom att göra enheten fullständigt stabil även fungerar som en kylfläns för minneskretsarna som utgör lagringsutrymmet på insidan.

Enheten har rundade hörn och kan enkelt hitta sin plats i fotoväskan eller i en innerficka i jackan. Ett öppet ”öga” i ena hörnet är möjligtvis avsett för montering av en rem eller karbinhake, så att disken kan hakas fast i ryggsäcken. Det skulle jag nog inte våga göra. Tack vare IP55-väderskydd ska disken nog klara det, men den ganska vanliga, korta USB-C-kabeln lär nog ha försvunnit långt före man når upp till base camp.

SanDisk Extreme Pro V2 är lite mindre än hälften så stor som en gammaldags hårddiskbaserad USB-enhet. (Foto: SanDisk)

SanDisk Extreme PRO V2 finns i tre storlekar: 1 TB, 2 TB och 4 TB. Och priset på hög kapacitet har lyckligtvis sjunkit de senaste åren. Tidigare var SSD-diskar bara något för finansiella masochister, men i dag är priserna ungefär dubbelt så höga som för motsvarande USB-hårddiskar.

Hastigheten är värd det

Enligt SanDisk kan Extreme Pro V2 överföra data med upp till 20 gigabit per sekund. Det fick jag inte till i praktiken med någon av de datorer jag provade. Men den lyckades flytta data till och från SSD-lagringen i en modern laptop med en stabil hastighet på 1 gigabyte per sekund (alltså ungefär hälften av det teoretiska maxvärdet). Som jämförelse klarade en fysisk hårddisk från WD MyPassport 89,5 MB/s – alltså mindre än en tiondel. Vilket är ungefär 10 gånger så snabbt som en vanlig USB-hårddisk. Som jämförelse klarade datorns inbyggda SSD av typen NVMe så mycket som 6,4 GB/s.

Skillnaden mellan Extreme Pro V2 och en fysisk hårddisk är helt irrelevant om man bara behöver lagra en handfull Word-dokument. Men om dagens arbete är flera timmars 4K-video (motsvarande 50 till 100 GB data) blir tidsskillnaden plötsligt viktig.

 

ExPRO_Portable_SSD_Splash-hi ExPRO_Portable_SSD_Sand-hi
<
>
Extreme Pro V2 tål omild behandling, inklusive sand och vatten. Men låt bli att tappa den i poolen, eftersom den ”bara” är IP55-klassad. (Foto: SanDisk)

Slutsats

SanDisk Extreme PRO V2 är gjord för behov som är större än genomsnittet. Men du behöver inte vara hemlig agent och ha en statlig budget bakom dig för att köpa den. SSD-disken kostar ungefär dubbelt så mycket som en vanlig USB-hårddisk med samma kapacitet. Men eftersom USB-lagring är billigt nu för tiden är det fortfarande inte ett skrämmande belopp. För de extra pengarna får du en disk som tål att tappas på ett betonggolv från vilken höjd som helst och som dessutom klarar av att följa med på resor i ösregn, snöfall och sandstormar. Och även om du inte är en extrem-naturfotograf kommer du säkert att uppskatta att disken är blixtsnabb, så att du kan säkerhetskopiera dina data från datorn eller kameran på ett ögonblick.

Karakter
SanDisks externa USB-lagring räcker till mer än de flesta behöver och är snabb.
Premium

Home tycker

Blixtsnabb och robust. Häften så stor som en fysisk hårddisk. Vatten- och sandtät. Inte skyddad mot de mest extrema förhållanden – ”bara” IP55 och kan inte användas i minusgrader.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Ljud & Bild
Rulla till toppen