Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Western Digital My Passport Ultra Metal Edition 1TB

Lagringsplats i handbagaget

Ta med dig allting. Och du kan till och med göra en trådlös backup i jackfickan under tiden.

Skrivet av / 2015-03-21 - 06:00
Western Digital My Passport Ultra Metal Edition 1TB
John Hvidlykke

Min första externa hårddisk rymde 20 gigabyte, vägde nästan två kilo inklusive nätdel och den inbyggda fläkten väsnades som en röjsåg. WD My Passport Wireless, som är föremålet för detta test, rymmer 100 gånger så mycket, är nästan ljudlös och får plats i en jackficka. Och kostar lika mycket.

Inbrottssäker kryptering och backup
Båda testets två diskar är utrustade med 256-bitars hårdvarukryptering, vilket i praktiken ger en okrossbar kryptering av de data du lägger på disken. Om du väljer att använda säkerhetsprogrammet som ligger på disken för att upprätta en nyckel kan ingen – kanske inte ens NSA – läsa vad du har på disken. Det gäller även dig själv om du tappar bort koden.

Det ingår också ett backupprogram på disken, som kan göra säkerhetskopior automatiskt.

passport_wireless
WD My Passport Wireless. Den trådlösa hårddisken är förhållandevis tjock. Det ska ju finnas plats för en komplett NAS-server, trådlös router och batteri för 20 timmars drift.

 

Betyg

FUNKTIONALITET: ssssss
ANVÄNDNING: ssssst
KVALITETSINTRYCK: sssstt
TOTALBETYG: ssssst

Nätverk i jackfickan
My Passport Wireless är inte bara en extern hårddisk på 2 TB utan en komplett NAS-disk och trådlös router i en enda enhet. Och så är den dessutom batteridriven. Den inbyggda datorkraften med tillhörande 512 MB internminne skulle för bara ett par år sedan ha varit tillräckligt för en hel dator.

Disken kan antingen upprätta sitt eget lokala nätverk eller fungera som en nätverksbrygga till husets befintliga nätverk. På batteri kan disken köra i uppemot 20 timmar. Vill man inte fumla med nätverksinstallation så går det att stoppa hårddisken i USB-porten, vilket också är den absolut snabbaste metoden att överföra filer på eftersom disken stöder USB 3.0. Det inbyggda batteriet laddas antingen via USB-porten eller den lilla nätdelen som ingår.

My Passport Wireless skapar ett eget trådlöst nätverk, som man kan koppla upp sig mot med både dator och mobil eller surfplatta. Filer går att överföra direkt, via DLNA eller WD:s app som finns till iOS, Android, PC och Mac.

Om disken ska användas trådlöst i hemmet kan den kopplas till det befintliga trådlösa nätverket så att man inte behöver byta nätverk för att lagra eller läsa in filer. Allt sker med My Passport-programvaran till PC eller Mac.

Eftersom hårddisken inte behöver vara i fysisk kontakt med vare sig dator eller nätverk kan man gömma undan den i källaren eller någon annanstans där den knappast blir upptäckt vid inbrott.

Ute i farten har My Passport Wireless ett extra äss i rockärmen. Tack vare den inbyggda SD-kortläsaren kan man snabbt kopiera över sina bilder om kameran blir full mitt under semestern.

 

passport_ultra_metal
WD My Passport Ultra Metal Edition. Den skinande metallfinishen gör disken läcker att titta på och ger dessutom ett visst skydd.

 

Betyg

FUNKTIONALITET: ssssst
ANVÄNDNING: ssssst
KVALITETSINTRYCK: sssstt
TOTALBETYG: ssssst

Allt är inte stål som glimmar
WD My Passport Ultra Metal Edition är det imponerande namnet på den andra testdeltagaren. Den tar hälften så mycket plats som sin trådlösa storebror, främst genom att inte vara lika tjock. Längden och bredden avgörs av 2,5-tumshårddisken på insidan. Ytan av borstad aluminium är läcker att titta på och röra vid, och det finns flera utföranden i olika färger. Den snygga ytan täcker dock bara ovansidan, botten är gjord av plast. Båda dessa ytor saknar förstås helt betydelse för diskens prestanda och kapacitet. Vi har provat en 1 TB-version, det finns även en med 2 TB.

Förutom hårdvarukrypteringen och backupprogrammet, som båda är desamma som i den trådlösa versionen, finns inte mycket att säga om disken: dataöverföringen med USB 3.0 är snabb och disken fungerar oklanderligt.

Samma format i 25 år
Å ena sidan är det fascinerande att det går att ha med sig så mycket information utan att det tar mer plats. 2 TB är gott om lagringsutrymme, även till stora projekt med timtals högupplöst video eller åtskilliga säkerhetskopior. Å andra sidan har man kunnat köpa 2,5-tums hårddiskar i många år vid det här laget. Lagringsplatsen har växt och dataöverföringen är inte längre någon flaskhals tack vare USB 3.0. Men hårddiskens yttre mått har inte krympt och under det blankpolerade skalet snurrar alltjämt en gammaldags fysisk hårddisk. Att ta steget till SSD skulle göra ”disken” snabbare, mindre, lättare och i stort sett immun mot skakningar. Men SSD-diskar är också ungefär fyra gånger dyrare, vilket är skälet till att vi fortfarande använder gammaldags hårddiskar till säkerhetskopior. Då räknas nämligen lagringsplatsen mest.

Slutsats
Man får massor av plats i en läcker inpackning, både i Wireless- och i Ultra-varianten. Priset är något högre än för vanliga externa hårddiskar, men i gengäld får man hårdvarubaserad kryptering av sina data.

My Passport Wireless är både stor och dyr, men framför allt för fotografer är den ett perfekt resesällskap som kan göra backup av sina bilder från både kamera och mobiltelefon. De extra funktionerna betyder att det lönar sig ännu mer att välja den högsta möjliga lagringskapaciteten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Den dyraste datorn vi har testat

Ljud & Bild
Rulla till toppen