TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022
Nyhet

Så blir macOS Ventura

Apple gör Mac-upplevelsen bättre genom att lägga till nya produktivitetsverktyg och kontinuitetsfunktioner i macOS.

forfatter
Publicerad 2022-06-07 - 17:29

Apple gör Mac-upplevelsen bättre genom att lägga till nya produktivitetsverktyg och kontinuitetsfunktioner i macOS.

I samband med WWDC 2022 gav Apple igår kväll en förhandsvisning av macOS Ventura, den kommande nya versionen av Apples operativsystem för bärbara och stationära datorer.

Här är de viktigaste nyheterna:

Blickfång

Stage Manager, eller Blickfång som den svenska termen blir, organiserar automatiskt öppna appar och fönster så att användarna kan koncentrera sig på sitt arbete och ändå hålla koll på saker. Fönstret där användare arbetar kommer att centreras i mitten av skärmen, medan andra öppna fönster kommer att visas på vänster sida, så det är enkelt och snabbt att växla mellan uppgifter, lovar Apple.

Användare kan också gruppera fönster när de arbetar med specifika uppgifter eller projekt som kräver olika appar. Blickfång spelar tillsammans med andra macOS-fönsterverktyg, inklusive Mission Control och Spaces.

macOS Ventura

Synkad

Med en ny funktion som Apple kallar kontinuitetskamera kommer det att vara möjligt för Mac-användare att använda sin iPhone som webbkamera, vilket öppnar nya möjligheter.

macOS Ventura

Mac-datorn kommer automatiskt att kunna känna igen och använda kameran på iPhone när den är i närheten, utan att användarna behöver väcka den och välja den. Anslutningen upprättas trådlöst.

Med iPhone som kontinuitetskamera får Mac nya funktioner som Centrerat, som vi redan känner till från iPad Pro och iPad Air.

Läs också Så blir iOS 16 Det är ett nytt operativsystem på väg för din iPhone. Förvänta dig inga revolutioner, men massor av nya funktioner.
iOS16 TOP 1536x864 1

Dessutom kan kontinuitetskameran användas med Ultra Wide-kameran på iPhone för att aktivera Desk View, som samtidigt visar användarens ansikte och dess skrivbord.

En annan nyhet är att Handoff nu kan användas med FaceTime, så att användare kan starta ett FaceTime-samtal på en Apple-enhet och enkelt överföra det till en annan Apple-enhet i närheten.

macOS Ventura

Användare kan vara i ett FaceTime-samtal på iPhone eller iPad som de kan flytta till sin Mac med ett enda klick eller starta ett samtal på sin Mac och sedan gå över till iPhone eller iPad för att fortsätta  konversationen när du är på språng.

Safari

Apples egen webbläsare erbjuder två särskilt användbara nya funktioner.

macOS Ventura

En är delade flikgrupper som låter vänner, familj och kollegor dela sina favoritsidor i Safari och se vilka flikar andra tittar på i realtid.

Användare kan också skapa en lista med bokmärken på en delad hemsida och till och med initiera en konversation i Meddelanden eller ett FaceTime-samtal från Safari, vilket kan vara smart när du planerar en resa eller arbetar med ett projekt tillsammans.

Den andra nya funktionen fungerar på olika enheter och kommer så småningom att ersätta det klassiska lösenordet. Apple kallar lösningen Passkeys, eller Nycklar.

macOS Ventura

Nycklar är unika digitala nycklar som finns kvar på enheten och aldrig lagras på en webbserver, så hackare kan inte läcka dem eller lura användare att dela dem.

Nycklar gör det enkelt att säkert logga in med Touch ID eller Face ID för biometrisk verifiering, och med iCloud-nyckelring kan användare synkronisera sin Mac, iPhone, iPad och Apple TV med end-to-end-kryptering. Det kommer också att vara möjligt att använda inloggningsnycklar i appar och på webben, och användare kan till och med logga in på webbplatser eller appar på enheter som inte är från Apple, med hjälp av deras iPhone.

Läs också Här är nya MacBook Air Ny Apple M2-processor gör debut i MacBook Air.
Skjermbilde 2022 06 06 kl. 20.02.40 1536x862 1

Mail

Några nya funktioner i Mail innebär att användare kommer att kunna schemalägga att skicka e-post vid förutbestämda tider – och avbryta leveransen av ett specifikt e-postmeddelande efter att man tryckt Skicka.

macOS Ventura

Dessutom kan Mail nu också fånga upp om en bilaga saknas eller om en mottagare inte har lagts till som kopia.  Användare kan ställa in påminnelser i Mail som påminner dem om att återgå till ett visst meddelande vid en viss tidpunkt och få automatiska rekommendationer för att följa upp ett e-postmeddelande om det inte har besvarats.

Spotlight

Sök har designats om för att göra det enklare att navigera, med nya funktioner för en mer konsekvent upplevelse på alla Apple-enheter och Översikt för att snabbt förhandsgranska filer.

macOS Ventura

Användare kan nu hitta bilder i sitt fotobibliotek över hela systemet och på webben. De kan till och med söka efter bilder baserat på plats, personer, motiv eller objekt, och Livetext låter dem söka efter text i bilderna.

För att bli ännu mer produktiva kan användare nu vidta olika åtgärder från Spotlight, till exempel starta en timer, skapa ett nytt dokument eller använda en genväg. Och Spotlight innehåller nu detaljerade resultat för artister, filmer, skådespelare och TV-program, samt företag och sport.

En offentlig beta av macOS Ventura kommer att finnas tillgänglig för Mac-användare nästa månad på beta.apple.com. macOS Ventura kommer att vara tillgänglig för alla i höst som en gratis programuppdatering.

Annons
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

Koppla in allt med en enda kontakt En Thunderbolt 4 USB-docka ger din bärbara dator nya alternativ och skapar ordning och reda på skrivbordet.
Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
Färgsprakande skärm från MSI MSI Prestige 16 är en ny bärbar kontorsdator från MSI, som är den första som har fått bakbelysning med Mini-LED.
Kostar den verkligen inte mer? Acer Swift 5 ser ut och beter sig som en leksak för höga chefer. Men kostar så lite att de flesta har råd att vara med.
Ge den gamla datorn snabb uppkoppling Netgear AXE3000 ger enkel åtkomst till den blixtsnabba Wi-FI 6E med en USB 3.0-adapter.
Trust är tyst som en mus Om du - eller din omgivning - störs av klapprande tangenter och klickande musknappar, har Trust ett tyst erbjudande.
Följ Ljud & Bild