TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Så blir macOS Ventura

Apple gör Mac-upplevelsen bättre genom att lägga till nya produktivitetsverktyg och kontinuitetsfunktioner i macOS.

forfatter
Publicerad 2022-06-07 - 17:29

Apple gör Mac-upplevelsen bättre genom att lägga till nya produktivitetsverktyg och kontinuitetsfunktioner i macOS.

I samband med WWDC 2022 gav Apple igår kväll en förhandsvisning av macOS Ventura, den kommande nya versionen av Apples operativsystem för bärbara och stationära datorer.

Här är de viktigaste nyheterna:

Blickfång

Stage Manager, eller Blickfång som den svenska termen blir, organiserar automatiskt öppna appar och fönster så att användarna kan koncentrera sig på sitt arbete och ändå hålla koll på saker. Fönstret där användare arbetar kommer att centreras i mitten av skärmen, medan andra öppna fönster kommer att visas på vänster sida, så det är enkelt och snabbt att växla mellan uppgifter, lovar Apple.

Användare kan också gruppera fönster när de arbetar med specifika uppgifter eller projekt som kräver olika appar. Blickfång spelar tillsammans med andra macOS-fönsterverktyg, inklusive Mission Control och Spaces.

macOS Ventura

Synkad

Med en ny funktion som Apple kallar kontinuitetskamera kommer det att vara möjligt för Mac-användare att använda sin iPhone som webbkamera, vilket öppnar nya möjligheter.

macOS Ventura

Mac-datorn kommer automatiskt att kunna känna igen och använda kameran på iPhone när den är i närheten, utan att användarna behöver väcka den och välja den. Anslutningen upprättas trådlöst.

Med iPhone som kontinuitetskamera får Mac nya funktioner som Centrerat, som vi redan känner till från iPad Pro och iPad Air.

Läs också Så blir iOS 16 Det är ett nytt operativsystem på väg för din iPhone. Förvänta dig inga revolutioner, men massor av nya funktioner.
iOS16 TOP 1536x864 1

Dessutom kan kontinuitetskameran användas med Ultra Wide-kameran på iPhone för att aktivera Desk View, som samtidigt visar användarens ansikte och dess skrivbord.

En annan nyhet är att Handoff nu kan användas med FaceTime, så att användare kan starta ett FaceTime-samtal på en Apple-enhet och enkelt överföra det till en annan Apple-enhet i närheten.

macOS Ventura

Användare kan vara i ett FaceTime-samtal på iPhone eller iPad som de kan flytta till sin Mac med ett enda klick eller starta ett samtal på sin Mac och sedan gå över till iPhone eller iPad för att fortsätta  konversationen när du är på språng.

Safari

Apples egen webbläsare erbjuder två särskilt användbara nya funktioner.

macOS Ventura

En är delade flikgrupper som låter vänner, familj och kollegor dela sina favoritsidor i Safari och se vilka flikar andra tittar på i realtid.

Användare kan också skapa en lista med bokmärken på en delad hemsida och till och med initiera en konversation i Meddelanden eller ett FaceTime-samtal från Safari, vilket kan vara smart när du planerar en resa eller arbetar med ett projekt tillsammans.

Den andra nya funktionen fungerar på olika enheter och kommer så småningom att ersätta det klassiska lösenordet. Apple kallar lösningen Passkeys, eller Nycklar.

macOS Ventura

Nycklar är unika digitala nycklar som finns kvar på enheten och aldrig lagras på en webbserver, så hackare kan inte läcka dem eller lura användare att dela dem.

Nycklar gör det enkelt att säkert logga in med Touch ID eller Face ID för biometrisk verifiering, och med iCloud-nyckelring kan användare synkronisera sin Mac, iPhone, iPad och Apple TV med end-to-end-kryptering. Det kommer också att vara möjligt att använda inloggningsnycklar i appar och på webben, och användare kan till och med logga in på webbplatser eller appar på enheter som inte är från Apple, med hjälp av deras iPhone.

Läs också Här är nya MacBook Air Ny Apple M2-processor gör debut i MacBook Air.
Skjermbilde 2022 06 06 kl. 20.02.40 1536x862 1

Mail

Några nya funktioner i Mail innebär att användare kommer att kunna schemalägga att skicka e-post vid förutbestämda tider – och avbryta leveransen av ett specifikt e-postmeddelande efter att man tryckt Skicka.

macOS Ventura

Dessutom kan Mail nu också fånga upp om en bilaga saknas eller om en mottagare inte har lagts till som kopia.  Användare kan ställa in påminnelser i Mail som påminner dem om att återgå till ett visst meddelande vid en viss tidpunkt och få automatiska rekommendationer för att följa upp ett e-postmeddelande om det inte har besvarats.

Spotlight

Sök har designats om för att göra det enklare att navigera, med nya funktioner för en mer konsekvent upplevelse på alla Apple-enheter och Översikt för att snabbt förhandsgranska filer.

macOS Ventura

Användare kan nu hitta bilder i sitt fotobibliotek över hela systemet och på webben. De kan till och med söka efter bilder baserat på plats, personer, motiv eller objekt, och Livetext låter dem söka efter text i bilderna.

För att bli ännu mer produktiva kan användare nu vidta olika åtgärder från Spotlight, till exempel starta en timer, skapa ett nytt dokument eller använda en genväg. Och Spotlight innehåller nu detaljerade resultat för artister, filmer, skådespelare och TV-program, samt företag och sport.

En offentlig beta av macOS Ventura kommer att finnas tillgänglig för Mac-användare nästa månad på beta.apple.com. macOS Ventura kommer att vara tillgänglig för alla i höst som en gratis programuppdatering.

Lämna en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

lbpluss
Bästa skärmen för högupplöst gaming? Vill du ha en fantastisk spelkänsla och dessutom neutrala och bra färger direkt ur kartongen så är det här rätt skärm för dig.
Wi-Fi 7-router för spel Routern har en ny antenndesign och nätverkshastighet på upp till 19 Gbit/s.
lbpluss
Caffe latte-segmentets hetaste dröm 14-tums MacBook Pro med M2 Pro-processor är den bästa och snabbaste bärbara datorn i sin prisklass. Men Apple borde uppgradera webbkameran.
lbpluss
Så snabb är den första PC:n med GeForce RTX 4090 Erazer Beast X40 från tyska Medion är den snabbaste datorn vi har testat. Men det kostar att ligga på topp.
lbpluss
En perfekt Mac för många Man kommer långt med nya Mac Mini, men man får vara beredd att betala för uppgraderingar.
Följ Ljud & Bild