Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

iOS 16 – En liten uppdatering med ett överflöd av nyheter

Det är ett nytt operativsystem på väg för din iPhone. Förvänta dig inga revolutioner, men massor av nya funktioner.

Av / 2022-06-06 - 21:50
iOS 16 – En liten uppdatering med ett överflöd av nyheter

Apple har precis startat den årliga utvecklarkonferensen, World Wide Developers Conference 2022 (WWDC), i Cupertino Kalifornien.

Först på agendan i den inledande presentationen var den senaste versionen av iOS, Apples mobila operativsystem för iPhone.

iOS 16

Den nya upplagan av iOS är nummer 16 i ordningen, och iOS 16 erbjuder många nya funktioner, även om systemet inte genomgår samma omfattande förändring som var fallet förra året när Apple lanserade iOS 15.

Läs också Apple Watch blir bättre på träning och hälsa Snart kan du uppdatera din Apple Watch och få bättre funktionalitet.

Låsskärm

Bland de viktigaste nyheterna är en stor uppdatering av låsskärmen, som i framtiden kommer att kunna anpassas i mycket större utsträckning än tidigare.

iOS 16

I framtiden kommer du till exempel att kunna välja mellan olika teckensnitt, teckensnittsfärger och mallar för din låsskärm, precis som du också kommer att kunna välja olika låsskärmar för olika fokuslägen.

Widgets, som Apple lanserade med iOS 15, hittar nu också sin väg till låsskärmen – det kan till exempel vara kalender, fitness eller väder – och Apple har också uppdaterat aviseringar, som nu kommer rullande från botten av skärmen.

Dessutom har Apple kommit med en ny typ av notifiering, Live Activities, som nästan fungerar som en slags tillfällig widget. Det kan till exempel vara ett meddelande från taxiappen eller en nyhetsapp som ständigt uppdateras medan bilen är på väg eller fotbollsmatchen spelas.

Meddelanden

Om du är van vid chattappar som WhatsApp eller Telegram vet du redan om möjligheten att ångra ett redan skickat meddelande.

Det alternativet får användare nu också med Apples egen Meddelanden-app, samt att du kommer att kunna redigera i redan skickade meddelanden.

iOS 16

En annan välkommen nyhet i Meddelanden är att appen nu stöder SharePlay, så att du lyssnar på eller tittar på innehåll med dina vänner eller familjemedlemmar direkt i appen.

Kamera

Med Live Text kan Apples kamera redan översätta text från bilder eller direkt från kamerans sökare.

Men med iOS 16 utökas denna funktionalitet till video. I framtiden kommer du att kunna pausa en video och använda Live Text för att översätta text som visas i videon. Men som de andra Live Text-funktionerna, fungerar detta bara mellan stora språk som engelska, franska, tyska eller kinesiska.

Läs också Här är nya MacBook Air Ny Apple M2-processor gör debut i MacBook Air.

En annan ny kamerafunktion är möjligheten att använda Familjedelning för att skapa en delad bildmapp – iCloud Shared Photo Library – som alla familjemedlemmar kan använda för att dela bilder. I framtiden kan bilder skickas direkt till den delade mappen från kameraappen.

Hem och CarPlay

Det finns också en ny Hem-app på väg för iOS, iPadOS och macOS.

iOS 16

Den största nyheten är att Apples produkter mycket snart kommer att stödja den gemensamma Smart Home-standarden Matter, men själva appen har också gjorts om. I framtiden kommer du exempelvis att kunna lägga till en hemwidget på din mobils låsskärm.

En annan stor nyhet vi redan hörde rykten om i höstas. Apple Carplay kommer att utökas så att alla bilens skärmar stöds, samt att Carplay i framtiden kommer att ha en mycket djupare integration med bilen än tidigare.

iOS 16

Den djupa integrationen bör göra det möjligt för användaren att komma åt och kontrollera till exempel bilens temperatur, olika klimatzoner i bilen samt avisning, högtalarinställningar, inklusive EQ och balans, säten och armstöd, samt hastighetsmätare och mängd bränsle.

Betaversionen av iOS 16 kommer förmodligen att vara tillgänglig för nedladdning under de närmaste timmarna, medan den slutliga versionen förväntas under hösten.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Rulla till toppen