Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Guide

De 10 bästa TV-apparaterna till OS

Behöver du en ny TV till vinterspelen i Beijing? Här är våra bästa rekommendationer.

Av / 2022-02-01 - 10:00
De 10 bästa TV-apparaterna till OS

Vinter-OS i Beijing går snart av stapeln och även om omikron-smittan sätter käppar i hjulen för en del idrottare så kan vi se fram emot två veckors vintersport på hög nivå!

För många sportintresserade är de olympiska spelen synonymt med TV från morgon till kväll, så varför inte passa på och köpa en ny dumburk? Det kan vara allt från en ny storskärm i vardagsrummet till en extra-TV i köket eller kontoret – så att du kan följa de svenska framgångarna på snö och is.

beijing 2022 cta

Bästa TV:n för vintersport?

Så vad kännetecknar egentligen en bra sport-TV? Först och främst bör den vara tillräckligt stor för att alla i soffan ska få lika starka upplevelser. Om du bara är ute efter en andra-TV till ett mindre rum är storleken inte lika avgörande.

Läs också: Så väljer du rätt TV-storlek

För att kunna se vinterspelen i all sin prakt är det viktigt att TV:n har tillräcklig ljusstyrka och kontrast, och inte minst att ljuset är jämnt fördelat – så att du kan titta på TV när det är ljust, och ändå få med alla nyanser i det snötäckta landskapet. Av samma skäl bör skärmen inte heller vara för blank.

Mjuka och jämna rörelser är en annan viktig egenskap. ​​Snabba kamerapanoreringar kan orsaka ryckningar och hackningar i bilden, men de dyrare TV-apparaterna har ofta bättre videoprocessorer som kompenserar för detta.

Hur är det med ljudet då? Vill du höra kommentatorernas röster ordentligt är det förstås en fördel med ett klart och tydligt ljud. Speciellt om man vill njuta av öppningsceremonin fullt ut. Å andra sidan är kanske ljudet inte lika kritiskt för sport som det är för filmer och TV-serier med surroundljud. Under alla omständigheter behöver de flesta TV-apparater ändå hjälp av en extern soundbar-högtalare för att få ordentlig fart på ljudet.

Läs också: Årets bästa soundbar-högtalare 2021-2022

Rekommenderade TV-apparater till OS

Ljud & Bild testar många TV-apparater varje år, men bara de bästa hamnar på prispallen. I listan här har vi samlat några rekommenderade modeller i tre olika prisklasser. Den gemensamma nämnaren är att de har fått höga poäng i våra tester det senaste året och att de har egenskaper som gör att de passar extra bra till sport.

En bra TV är guld värd när du vill njuta av vinterspelen fullt ut. Sedan återstår bara att ta fram kaffet, kakfatet och flaggan, så har du allt som behövs för OS. Mycket nöje – och må den bästa vinna!

För prismedvetna OS-åskådare

TCL QLED850

Mycket TV för pengarna

Om du letar efter en måttfull och prisvärd TV är TCL QLED850 ett bra val. Denna Android-TV är enkel att använda, har bra ljusstyrka och kontrast och utmärker sig dessutom med ett snyggt ljud. Finns i skärmstorlekar från 55 till 75 tum.

Läs hela vårt test av TCL QLED850

Sony X90J

Sony Bravia X90J. (Foto: Sony)

Strålande för sport och spel

Den här LCD-skärmen från Sony har både utmärkt bildbehandling och massor av kontrast och ljusstyrka, vilket hjälper den att leverera fantastiska prestanda för både sport och annan underhållning. Den passar fint till gaming också. Plus i kanten för snabb och användarvänlig Android TV. Finns i skärmstorlekar från 50 till 75 tum.

Läs hela vårt test av Sony X90J

Philips PUS8506

Philips PUS8506. (Foto: Philips)

Färgstark bild

Gillar du färger? Älskar färger? Philips PUS8506 – även känd som ”The One” – levererar tjusig bildkvalitet med utmärkt kontrast och det färgsprakande Ambilight-ljuset förbättrar definitivt upplevelsen. Den här modellserien finns dessutom i många olika skärmstorlekar, från 43 ända upp till 75 tum.

Läs hela vårt test av Philips PUS8506

När du är mer kräsen när det gäller bildkvalitet

Philips OLED806/856

OLED TV med X-faktor

Om du vill gå ett steg upp på Philips-stegen är OLED856 mitt i prick. Kombinationen av OLED och Ambilight ger en väldigt engagerande och kontrastrik bild – inte minst med sport. Finns i både 55, 65 och 77 tum!

Läs hela vårt test av Philips OLED856

Panasonic JZ1000

Strålande allround-OLED

Panasonic JZ1000 har en snygg och kontrastrik bildkvalitet som passar lika bra till spel och film som sport. Den finns i 48, 55 och 65 tum och har haft en fin prisutveckling senaste tiden.

Läs hela vårt test av Panasonic JZ1000

 

Samsung QN85A

Massor av ljus och kontrast!

QN85A är Samsungs billigaste modell med MiniLED-bakbelysning. Kraftfull ljusstyrka, strålande kontrast och mjuka rörelser gör att Samsung QN85A fungerar utmärkt med både sport och annan underhållning. Finns i ett stort urval av skärmstorlekar, från 55 tum ända upp till 85 tum som störst.

Läs hela vårt test av Samsung QN85A

 

LG OLED C1

En favorit – även för gaming

LG OLED C1 serverar sport och annan underhållning med utmärkt kontrast och djupkänsla. Den mörka svärtan gör att den även passar utmärkt för film på kvällen.

Läs hela vårt test av LG OLED C1

 

När du vill gå hela vägen …

LG QNED99

8K-TV med örnblick

Om du vill ta steget upp till tvättäkta 8K-TV är LG QNED99 ett av de bättre köpen vi känner till. Den här 8K-skärmen griper tag i dig och suger in dig i handlingen.

Läs hela vårt test av LG QNED99

 

 

Sony Bravia XR-A90J

Sony Bravia XR A90J. (Foto: Sony)

Stark OLED

Den här TV:n imponerade på oss med en bildkvalitet som är helt enastående, även för en OLED. Sonys toppmodell har en vacker och kontrastrik bild med kanonstark ljusstyrka, plus ett utmärkt ljud från de dolda högtalarna. Förutom 55 och 65 tum finns den som 83-tummare – som dessutom har gått ner mycket i pris på sistone. Rekommenderas för dig som är extra kräsen.

Läs hela vårt test av Sony Bravia XR-A90J

 

Samsung QN900A

Samsung QN900A. (Foto: Samsung)

En visuell njutning

Samsungs flaggskepps-TV QN900A fick i 2021 års modell en viktig uppgradering på bildfronten, i form av den exakta och kontrastrika MiniLED-bakbelysningen. Lägg därtill möjligheten att titta på innehåll med knivskarp 8K-upplösning så har du en TV som ser imponerande ut oavsett om den är på eller av. Den finns i skärmstorlekarna 65, 75 och 85 tum och är definitivt en av de läckraste storskärmarna du kan köpa just nu.

Läs hela vårt test av Samsung QN900A

Läs också Hur stor ska TV:n vara? Den definitiva guiden till hur du väljer en lagom skärmstorlek.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Black Week? Köp ingen ny TV förrän du har läst det här

Vad betyder siffrorna på din Samsung-TV?

Kommentar: Du behöver 75 tum (eller mer!)

Ljud & Bild
Rulla till toppen