Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: LG QNED99 (75QNED996PB)

8K-TV med örnblick

LG QNED99 menar definitivt allvar. Den här 8K-skärmen griper tag och suger in oss handlingen!

Skrivet av / 2021-11-17 - 10:00
LG QNED99 (75QNED996PB)
Audun Hage

TV-apparater med 8K-upplösning har länge varit en ganska exotisk historia. Med fyra gånger så hög upplösning som en vanlig 4K-TV är detta en knivskarp bildteknik som på många sätt hör till framtiden. Det är fortfarande ont om innehåll i sådan bildkvalitet, även om det börjar ta sig med videor på YouTube. 8K-upplösning är i sig ingen garanti för bra bild – men i kombination med andra fina egenskaper, till exempel kontrast och färgåtergivning, kan resultatet bli helt magiskt!

LG är mest kända för OLED-TV, men i år har de introducerat begreppet QNED. Något förenklat har den koreanska tillverkaren vidareutvecklat sina allra bästa LCD-skärmar och gett dem en rejäl kontrastboost med hjälp av MiniLED. Resultatet är bland annat den nya toppmodellen QNED99 som finns i 75 och 86 tum. Här kollar vi in ​​75-tummaren!

QNED99 är LG:s LCD/MiniLED-flaggskepp 2021. (Foto: LG)

LG QNED99: Flaggskepp med 8K och MiniLED

Tilltalsnamnet QNED kan nog betraktas som en gliring till konkurrenten Samsung och deras QLED-modeller, men i grund och botten handlar det fortfarande om LCD-skärmar, som nu är trimmade med både kvantprickar (Quantum Dots) och LG:s NanoCell-teknik. Men den största nyheten är att de nu har MiniLED-dioder i skärmens bakbelysning.

MiniLED är en ny sorts miniatyr-lysdioder som gör det möjligt att klämma in betydligt fler individuella ljuskällor bakom LCD-panelen. Detta ger en mycket mer finmaskig och exakt ljusstyrning, vilket i sin tur kan översättas med bättre kontrast och svärta. Vi har tidigare stiftat bekantskap med tekniken i ett par modeller från Samsung och TCL, men detta är vårt första möte med LG:s MiniLED-teknik.

Design

Från utsidan syns det inget speciellt på LG QNED99 som avslöjar att vi har att göra med en TV i highend-klassen. Den ser precis ut som andra LG-TV-apparater, med den karaktäristiska böjda halvmånefoten och ram av borstad metall. Själva skärmen är relativt tjock jämfört med LG:s lövtunna OLED-paneler, på grund av den större MiniLED-bakbelysningen.

LG QNED99
LG QNED99 har en relativt ordinär design på utsidan, med ram av borstad metall och välvd fot. Bildkvaliteten är däremot allt annat än ordinär!

Användning och finesser

QNED99 kör samma operativsystem som andra skärmar från LG, närmare bestämt WebOS i version 6.0. Den har dessutom den senaste versionen av pekfjärrkontrollen Magic Remote, som gör det smidigt att klicka sig fram genom menyerna med hjälp av en muspekare. Det grafiska användargränssnittet är snyggt och är enkelt att använda.

LG-systemet kännetecknas också av ett utmärkt urval av appar: Här finns populära tjänster som Netflix, Apple TV och Disney+, och inte minst färska HBO Max, plus många fler aktuella tjänster. TV:n stöder för övrigt AirPlay och Homekit, så att den kan visa innehåll från Apple iOS-enheter och vara en del av ett Homekit-styrt smart hem.

LG har länge varit bland de bästa i klassen när det gäller anslutningar. QNED99 kan skryta med fullt HDMI 2.1-stöd på två av de fyra ingångarna. Det betyder att man kan ansluta videokällor i upp till 8K/60 Hz eller 4K/120 Hz.

QNED99 har också en annan, viktig funktion på plats: video-kodeken AV1, vilket i praktiken innebär att den kan visa äkta 8K-innehåll från YouTube i all sin prakt. Detta är inget man får med konkurrenten Sony Z9J, som vi har testat tidigare.

LG-skärmen stöder även viktiga HDR-videoformat som Dolby Vision, samt ljudformatet Dolby Atmos så att man kan njuta av tredimensionellt surroundljud från både anslutna videokällor och integrerade appar.

LG-skärmen har även en kort fördröjning i ingången (input lag), vi mätte den till ungefär 14 millisekunder.

LG-QNED99-Magic-Remote-scaled LG-QNED99-WebOS-user-interface-scaled
<
>
LG-systemet WebOS är ett av de bättre smarta gränssnitten, det har dessutom ett brett urval av appar.

Bildkvalitet

LG QNED99 ser kanske lite enkel och anonym ut om man bara ser till utseendet. Men det är bara tills vi slår på den! Det är nämligen startskottet går för tämligen häftiga bildupplevelser.

Vi börjar med den färska westernfilmen The Harder They Fall på Netflix och det blir tydligt direkt att LG-skärmen har ett fantastiskt djup. Närbilderna av Idris Elba och hans banditkumpaner är skrämmande realistiska!

LG-QNED99-PQ-Idris-Elba-scaled LG-QNED99-PQ-2-scaled
<
>
LG QNED99 har en knivskarp bild. Här med Netflix-filmen ”The Harder They Fall”.

Netflix-filmen streamas visserligen ”bara” i komprimerad 4K-HDR-kvalitet, men skärpan är fenomenal och bättre än vad vi har upplevt med vanliga 4K-skärmar. Det är uppenbart att LG:s videoprocessor gör ett effektivt jobb med att skala upp videosignalen från 4K till 8K. Faktum är att bilden känns betydligt skarpare än med Sonys toppmodell (XR-75Z9J) som vi har stående bredvid – utan att bilden känns överprocessad på något sätt. Men båda dessa skärmar har ju 8K-upplösning och kraftfulla videoprocessorer, hur kan det komma sig att LG nästan ”slår ut” en dyrare konkurrent som Sony i det här fallet?

LG-QNED99-vs-Sony-Z9J-1-scaled LG-QNED99-vs-Sony-Z9J-2-scaled LG-QNED99-vs-Sony-Z9J-3-scaled
<
>
LG QNED99 har en märkbart skarpare, djupare och mer kontrastrik bild än Sonys toppmodell Z9J. Det kan vi nog tacka MiniLED-bakbelysningen för.

Svaret finns antagligen i valet av bakbelysning, för medan Sony-skärmen har en mer traditionell med LED så har LG QNED99 en modern MiniLED-belysning med mycket fler zoner. LG-skärmen har en imponerande kontrast och en mycket exakt ljuskontroll som klart överträffar Sony-skärmen. Det får helt enkelt föremål i bilden att ”poppa” ut mer och skapar en mer realistisk känsla av djup.

Vi var naturligtvis tvungna att testa med äkta 8K-innehåll också, och då är det som vanligt YouTube som kommer till undsättning med en rad produktioner från amatörer och halvproffs, bland annat från Phil Holland. Bilden är verkligen knivskarp och vi får en känsla av att titta på något skarpare än 4K. Konturer och texturer är knivskarpa och superdetaljerade! Det är fascinerande hur man kan gå närmare skärmen och inte urskilja någon antydan till pixelstruktur, bara bilddetaljer. LG-skärmen levererar också utmärkta färger. Speciellt röda och gröna färger är väldigt starka och nyanserade, utan att de slår över till det övermättade.

Strålande svärta, men aningen begränsad betraktningsvinkel

Den stora frågan är förstås hur väl MiniLED-bakbelysningen fungerar i mörka miljöer när det är filmstämning och ”popcorn-dags”. Då har LCD alltid haft en svaghet jämfört med OLED: LCD-skärmarna är beroende av bakgrundsbelysningen medan OLED-skärmar kan stänga av varje liten pixel i mörka områden. Den här skillnaden blir inte helt utjämnad av MiniLED, men vi ser ändå en klar förbättring av ljusstyrningen jämfört med Sony. LG QNED99 har utmärkt kontrast och svärta, det är bara undantagsvis som vi skymtar små ”halo-effekter” runt ljusa föremål mot en mörk bakgrund.

Men detta gäller när vi sitter mitt i soffan, rakt framför TV:n. När vi tittar på LG-skärmen från sidan är det tydligt att betraktningsvinkeln är ganska snäv. Ut mot sidan får bilden märkbart blekare kontrast och tydligare konturer runt ljusa föremål. Det här är inget nytt i LCD-sammanhang, men kanske lite mer än vi hade väntat oss av en IPS-panel, som LG brukar använda. Bildpanelen tycks vara optimerad för att ge bästa möjliga bild rakt framifrån och offrar en del betraktningsvinkel. Detta är inget problem för vanlig TV-tittande i soffan, men är värt att notera om man har en bred sittgrupp eller ska titta på skärmen från olika vinklar (till exempel från intilliggande rum som köket, matsalen etc).

LG-skärmen tappar märkbart med kontrast när man tittar på den från sidan.

Ljudkvalitet

QNED99 har ingen inbyggd ”ljudlimpa” eller något liknande, bara undermonterade högtalare – men ljudet är ändå utmärkt. Faktiskt bland det bättre vi har hört från standardhögtalare. Röster har fin klarhet, ljudbilden är relativt bred och basen är fyllig och fin och har bra tryck i ljudeffekterna.

QNED99 stöder även Dolby Atmos-ljudprocessning internt och vi upplevde faktiskt en viss surroundeffekt med innehåll som har Dolby-ljudspår. Trots detta kommer antagligen de flesta som köper en TV i den här klassen att para ihop den med en soundbar eller ett separat surroundsystem förr eller senare. Om man vill koppla in en Atmos-soundbar så stöds det via HDMI eARC-ljudutgången.

Läs också Z9J: Vi testar Sonys bästa 8K-TV Med knivskarp 8K-upplösning och avancerad bildbehandling levererar Sony Z9J en bildupplevelse av sällan skådat slag. Men vi saknar mer 8K-innehåll!

Slutsats

LG:s bästa LCD-skärmar hamnar ofta i skuggan av deras egna OLED-modeller. Flaggskeppet QNED99 ser dock väldigt imponerande ut, med en påtaglig bildskärpa! Både kontrasten, skärpan och färgåtergivningen är strålande, vilket vittnar om att LG har lyckats göra något rätt med sin MiniLED-teknik. Det enda som sänker betyget är att kontrasten blir märkbart blekare när man tittar på skärmen snett från sidan.

QNED99 tål att jämföras med ännu dyrare 8K-konkurrenter och kan dessutom ståta med utmärkt ljud – även om en soundbar helt klart kommer att ge en extra dimension.

Om du vill ta steget upp till 8K på allvar är LG QNED99 ett utmärkt köp i highend-klassen.

Karakter
LG QNED99 (75QNED996PB)
High End

Ljud & Bild tycker

LG QNED99 har en imponerande skärpa och den avancerade MiniLED-bakbelysningen ger en briljant kontrast och svärta. Betraktningsvinkeln är lite begränsad: ljusa föremål får en gloria runt sig när man tittar på TV:n snett från sidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Ljud & Bild
Rulla till toppen