TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension The Harder They Fall

Western med attityd!

Jeymes Samuel bjuder på en lekfull och moderne knorr av den stagnerade western-genren.

forfatter
Publicerad 2021-11-14 - 15:22
Karakter
Western
The Harder They Fall

Vilda västern är inte död!

Efter en lång paus har westernfilmerna fått en liten renässans de senaste åren. Och det är bra, för det finns inte mycket som är lika underhållande som en välkomponerad vilda västern med arketypiska karaktärer som vet hur man hanterar en sexskjutare.

 

I The Harder They Fall ger regissör Jeymes Samuel oss en intressant knorr på klassisk western. I den här filmen är samtliga (med undantag för invånarna i ”White Town”…) av skådespelare svarta och porträtterar riktiga (vita) personer som vandrade runt i vilda västern på den tiden när hästarna galopperade vilda på den ändlösa prärien i USAs Heartland.

Handlingen i sig är verkligen inte originell, huvudpersonen Nat Love (Jonathan Mayors, Lovecraft Country) upplever som liten pojke när hans föräldrar dödas brutalt och ägnar sedan sitt liv åt att hämnas på mördaren.

Läs också The Magnificent Seven En av historiens mest hyllade västernfilmer får en ”modern” uppdatering.

I spetsen för banditerna hittar vi den hänsynslösa, och (uppenbart) känslomässigt efterblivne Rufus Buck, mästerligt porträtterad av en iskall Idris Elba – en skådespelare som länge förutspåddes få rollen som nye James Bond.

Läs också Farväl med dunder och brak! Efter fem filmer tackar Daniel Craig för sig som agent 007 – och vilken spektakulär exit han gör!

Buck och hans brokiga gäng skurkar livnär sig på att råna banker, tåg och glädjehus – men Nat Love är honom på spåren, och när han väl fått upp vittringen på sitt byte biter han sig fast som en rasande pitbull.

Idris Elba, ”The Harder They Fall” (Foto: Netflix)

Samuel har bara en enda annan långfilm på sin CV (även den en western), men här bevisar han sina färdigheter som regissör, ​​dramaturg och lekfull manusförfattare. Han använder sig oförtrutet av de mest kända elementen från den något sjabbiga westerngenren, tweakar dem och ger dem en helt egen prägel – och det fungerar (för det mesta) hur bra som helst!

The Harder They Fall (Foto: Netflix)

En extra dimension är att hjälten i berättelsen, Love, inte heller är guds bästa barn – han lever som småkriminell efter ett slags egenkomponerad hederskodex. Det är upplyftande att alla karaktärer inte är lika svartvita som i traditionella westernfilmer á la John Wayne & Co.

Förutom starka cowboys hittar vi lika starka, och snabbkäftade, kvinnor i The Harder They Fall. Trudy (Regina King) är en lojal, stenhård, följeslagare till Buck och eldiga Mary (Zazie Beetz) kan sina moves och hantera ett vapen eller två. Förutom att vara nattklubbsägare, sångerska och dansare är hon en gammal sängkamrat till Nat Love.

The Harder They Fall (Foto: Netflix)

Deras nuvarande, obefintliga relation är dock lika eldig som Marys entréscen när hon hamrar loss till en negro spiritual. En scen som ger härlig gåshud över hela kroppen (både inre och yttre organ), och lägger grunden till det ständiga och häftiga musikspåret där Jay-Z har mer än ett finger med i spelet.

Tyvärr lider filmen av en något tam, och för långdragen, mittdel, plus att Samuels uppenbara fascination för Tarantinos blodsprutande serietidningsvåld med fördel hade kunnat mildras. Här är effekten mer störande än verkningsfull.

Som en lite dold röd tråd ligger raspolitiken och bubblar under ytan, vi hade tålt att Samuel tryckte upp den tydligare i ansiktet på oss.

The Harder They Fall_7 The Harder They Fall_3 The Harder They Fall_6 The Harder They Fall_2 The Harder They Fall_10 The Harder They Fall_14 The Harder They Fall_5 The Harder They Fall_11 The Harder They Fall_8 The Harder They Fall_13 The Harder They Fall_9 The Harder They Fall - Los Angeles Special Screening
<
>
The Harder They Fall (Foto: Netflix)

The Harder They Fall är verkligen råläcker. Den visuella stilen är fulländad, med starka färger, eleganta och överdådiga kostymer samt vacker belysning och subtilt foto (av Sean Bobbitt), med många närbilder av väderbitna ansikten.

Filmen är inte helt i klass med remaken av The Magnificent Seven (2017), men definitivt en ytterst duglig western, med ett oväntat slut, och genomgående toppskådespelare som vi är övertygade om har haft kul under hela inspelningen.

4 mycket starka stjärnor till denna intressanta knorr på vilda västern, kryddad med kul komik och en djupare mening. Rekommenderas!

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?
The Harder They Fall (Foto: Netflix)
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Netflix
 • Release: 3 november 2021
 • Regi: Jeymes Samuel
 • Med: Jonathan Mayors, Zazie Beetz, Idris Alba, Regina King, RJ Cyler, Edi Gathegi, Danielle Deadwyler, Torrey B. Lawrence, DeWanda Wise
 • Genre: Western
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Längd: 2:10
 • Betyg: 4
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Vinner hon kronprinsens hjärta? Netflix släpper nu en trailer för ännu en norsk långfilm.
Dramat som fängslade en hel värld En dramatisk historia från verkligheten – men Howard lyckas aldrig höja temperaturen till kokpunkten.
Gosling vs. Evans! Bröderna Russo levererar sin version av halsbrytande spionfilm, men glömmer den mänskliga aspekten.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend