Recension: Lovecraft Country, säsong 1

Stilsäker fantasyrysare

Lovecraft Country har potential att bli höstens stora serie-snackis
Karakter
Fantasy
Lovecraft Country, säsong 1
Annons
Annons
forfatter

I en tid präglad av premiärtorka på strömningstjänsterna (på grund av coronapandemin), är det glädjande att notera att höstens stora satsning på HBO infriar förväntningarna!

https://www.youtube.com/watch?v=dvamPJp17Ds

Jim Crow

Matt Ruff har skrivit romanen, med samma namn, som Lovecraft Country-serien bygger på. Vi befinner oss på 1950-talet, i ett USA som kännetecknas av en distinkt rassegregerande politik i många av delstaterna, där Jim Crow-lagarna fortfarande praktiseras.

Ruffs roman från 2016 kombinerar hämningslöst och modigt drama, fantasy och skräck, samtidigt som den är ett socialpolitiskt porträtt av sin samtid, ett rassegregerat, rasistiskt efterkrigs-USA.

Ruff lät sig inspireras av den amerikanske författaren H.P. Lovecraft, som i början av 1900-talet skrev om monster och främmande ockulta varelser, från en parallell dimension, så skrämmande att bara åsynen av dem skulle driva dig från vettet.

Annons

Roadtrip

Atticus (Jonathan Mayors) är på väg tillbaka till sin hemstad Chicago för att ta reda på var det har blivit av hans far (Michael K.Williams). Han har inte hört av sig på mer än tre månader, och Atticus är orolig.

Resan från Florida äger rum i en ras-segregerad buss, där de svarta måste ta till benen när bussen strejkar. I nordstaterna är rasismen mindre uppenbar, men fortfarande närvarande. Afro-amerikaner har de sämst betalda jobben, de minsta lägenheterna, trakasseras regelbundet av polisen och kämpar för att få ett “vitt” jobb.

Atticus (Jonathan Majors). Lovecraft Country, säsong 1 (Foto: HBO)

Ett kryptiskt brev antyder var fadern finns, och en mystisk karta leder dem på rätt spår.

När så Atticus inleder en roadtrip genom Amerika för att rädda(?) sin far, tillsammans med sin argsinta farbror George, och tuffa barndomsvän Letitia (Jurnee Smollett-Bell), får de verkligen känna på rasismen. Redneck-polisen har inte för avsikt att låta negrer passera obemärkt genom sitt län! – I detta avseende lanseras serien vid en ”bra tidspunkt”.

Spiritism och fantasivarelser

Vad som börjar som en “normal” serie (bortsett från de allra första minuterna) ändrar snabbt riktning när våra hjältar dras in i skogen och måste konfrontera blodtörstiga monster från en annan värld/dimension.

Annons

Huvuden och lemmar slits av, blodet sprutar och inälvorna rinner ut i alla riktningar. I detta universum härjar de vedervärdiga demonerna fritt.

Detta kunde ha blivit en irriterande och sökt mix av genrer, men Misha Green (seriens skapare) har hittat en bra balans mellan engagerande, intelligent drama, och en lekfull form av splatter.

Undertecknad är inte direkt ett fan av zombie/splatter-filmer, men med Lovecraft Country lät vi oss (i stort sett) underhållas kungligt.

Atticus (Jonathan Majors) och Leti (Jurnee Smollett-Bell). Lovecraft Country, säsong 1 (Foto: HBO)

Mysterier

Atticus och Leti är på ett långvarigt äventyrsuppdrag, på jakt efter svar och lösningen på okända mysterier, där den gamla logen “Sons of Adam” spelar en viktig roll.

“Sons of Adam” leds av en karismatisk förförare som hävdar att han kastades ut ur Edens lustgård, och nu söker nyckeln på vägen tillbaka – i det pusslet är tydligen den smånaiva Atticus en viktig pusselbit.

Annons

Som assistent har föreningen den gåtfulla femme fatale Christina Braithwhite (Abbey Lee), hon blir en mäktig fiende att besegra för Atticus och den eldiga Leti. Samspelet dem emellan är en fröjd. Överhuvudtaget bjuds vi på gediget skådespeleri, där vi inte minst vill lyfta fram Smollett-Bell och Williams.

Serien är inte rädd för att vara kontroversiell och korsa gränser, bland annat med förbjuden kärlek. Vi lät oss villigt förtrollas av den experimentella, lekfulla och okonventionella stilen.

Abbey Lee (Christina Braithwhite). Lovecraft Country, säsong 1 (Foto: HBO)

Visuellt läcker

Green (Underground), som också är manusförfattare, har skapat ett härligt visuellt vackert universum, där det färgglada 50-talet kolliderar med den mer moderna fantasyvärlden. Hon kryddar den fräcka anrättningen med medryckande musik,  läckra rytmer och det hela utstrålar sensualitet och ångande sex.

Green har inspirerats av många filmklassiker och genrer. Lite Indiana Jones och National Treasure, en dos av Poltergeist (klassiskt hemsökt hus med mörk källare…), samt ett stänk Stranger Things, tillsammans med mycket charmiga rollfigurer, tuffa/roliga repliker och en tekniskt mycket välgjord och genomförd produktion.

Läs också
Retrogänget håller igång Det härliga tonårsgänget i hemsökta Hawkins fortsätter att charmera i den tredje säsongen.

Varje avsnitt är ett distinkt kapitel i sig självt, fast med en röd tråd. Tyvärr känns inte alla avsnitt lika relevanta för berättelsen.

Annons

Serien återskapar det gungande, pastellfärgade femtiotalet på ett utmärkt sätt. Rekvisitan är på prick ner till minsta detalj och musiken, bilarna, maten, kläderna och människorna för oss tillbaka till en svunnen tid.

Med det sagt så är Lovecraft på inget sätt en glorifiering av ”det förlovande landet” för 65 år sedan. Rasfrågan, och USA:s delvis skamliga hantering av den, genomsyrar hela tiden handlingen – utan att det känns sökt eller malplacerat.

Lovecraft Country, sesong 1_2 Lovecraft Country, sesong 1_3 Lovecraft Country, sesong 1_4 Lovecraft Country, sesong 1_5 Lovecraft Country, sesong 1_6 Lovecraft Country, sesong 1_7 Lovecraft Country, sesong 1_8 Lovecraft Country, sesong 1_9 Lovecraft Country, sesong 1_10 Lovecraft Country, sesong 1_11 Lovecraft Country, sesong 1_12 Lovecraft Country, sesong 1_13 Lovecraft Country, sesong 1_14 Lovecraft Country, sesong 1_15 Lovecraft Country, sesong 1_16
<
>
Lovecraft Country, säsong 1 (Foto: HBO)

Inte för alla

Vi vill hävda att Misha Green har lyckats med den “omöjliga” uppgiften att “popularisera” en splatter-fantasy-skräckis. Med det sagt, tror vi definitivt inte att Lovecraft Country kommer att vara allas ”cup-of-tea”.

Här serveras avskurna lemmar, blodsprutande artärer, shapeshifting och “smältande” hud som rinner av blodiga och lemlästade kroppar. Skräcken lurar bakom varje buske och lik i varierande grad av förruttnelse gömmer sig i din källare.

Om du däremot lyckas se bortom avhuggna armar och liknande, kommer du att få en särdeles underhållande serie, som utspelas i ett intressant historiskt sammanhang med fascinerande rollfigurer, spänning och drama. 5 stjärnor.

Annons

Recensionen är baserad på de första 5 (av 10) avsnitten. Lovecraft Country kan strömmas på HBO Nordic från den 17 augusti, där ett nytt avsnitt släpps varje måndag.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Media: HBO Nordic
  • Premiär: 17 augusti 2020
  • Regi: Daniel Sackheim
  • Med: Jonathan Majors, Jurnee Smollett-Bell, Courtney B. Vance, Abbey Lee, Michael K. Williams, Jamie Harris, Aunjanue Ellis, Jamie Neumann, Tony Goldwyn, Jordan P. Smith, Erica Tazel, Kent Booker
  • Genre: Fantasy/Skräck
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Tid: 10:00
  • Betyg: 5
IMDB Rating
Lovecraft Country  | TV Series (2020– ) 60min | Drama, Fantasy, Horror | TV Series (2020– ) Summary: A young African-American travels across the U.S. in the 1950s in search of his missing father.
Countries: USALanguages: English

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.