: Indiana Jones: The Complete Adventures

Blu-ray-recension

I och med lanseringen av Indiana Jones-kvadrologin på Blu-ray har nu samtliga av de stora klassiska filmserierna kommit ut i HD. Och visst är det ett kärt återseende att träffa vår arkeologiska vän med sin hatt och sin piska.

Harrison Ford blev världsberömd i Stjärnornas krig, men det är professorn med ett udda intresse för arkeologi och fantastiska äventyr som är hans paradroll. Med Steven Spielberg i regissörsstolen och George Lucas som producent har Indiana Jones-filmerna blivit en äventyrsserie som lyckas underhålla och fascinera både den äldre och den yngre publiken. Och visst är herr Ford, med sitt stenansikte och sina torra repliker, ett fynd i huvudrollen.

Det har nu gått 31 år sedan Jakten på den försvunna skatten hade premiär!

Jakten på den försvunna skatten
Detta är den första filmen, gjord 1981, så en del år har gått sedan dess. Det syns på tempot i actionscenerna också, även om allt kändes halsbrytande på den tiden.

Spielberg är för slipad för att först presentera oss för arkeologiprofessor Harrison Ford som föreläsare på universitetet, i stället lägger han in en sydamerikansk djungelsekvens som den gången (och nu!) fick folk att tappa andan. Elaka indianer med pilar, farliga och oväntade fällor samt motbjudande kryp av diverse slag står mellan vår hjälte och den gyllene statyetten han inte får tag på.

Sedan möter vi professorn igen, året är 1936, och någon har snappat upp ett meddelande om att Hitler har skickat arkeologer till Kairo; de är självaste förbundsarken på spåren. För Jones går resan via Nepal där han plockar upp sin gamla kärlek som jobbar på en bar och har en del av nyckeln till mysteriet. I Kairo jobbar Indiana ihop med tjejen och en egyptier, men helt parallellt är stora delar av tyska hären på jakt efter den mystiska arken. Fullständigt osannolikt rasar historien på i ett högt tempo. Köper man det som visas blir det en mycket underhållande filmkväll. Om inte så är äventyret inte fullt lika roligt. Till slut tar gudarna över fullständigt – även över Spielberg. Sex stjärnor

Annons

Indiana Jones och de fördömdas tempel
Samarbetet mellan Hollywoods två största lekkamrater Steven Spielberg och George Lucas fortsätter alltså här, och det var producent Lucas som enligt extramaterialet bestämde att film nummer två skulle ha en lite mörkare ton. Det borde han inte ha gjort.

Men det börjar muntert, i en scen från Shanghai där Kate Capshaw sjunger ”Anything Goes”. Det smattrar friskt från maskingevär, Indy blir förgiftad, vita och svarta ballonger faller till marken. Men detta är också filmens bästa del. Sedan faller Indiana, en pojke och sångerskan från ett plan över Indien. Från en fattig by på landet har någon stulit en helig sten och trion skickas ut för att rädda den och byn. Allt slutar i ett slott som bebos av onda infödingar som sysslar med människooffer på hög nivå och offrar barn i en brinnande vulkan. Rysligheterna blir allt värre tills vi sitter och tänker att det vi inte vill bli utsatta för så mycket skräck i vad som ska vara en underhållande familjefilm. Så håll för all del undan dig själv och framför allt barnen från den här delen om arkeologen. I extramaterialet försöker Lucas och Spielberg ursäkta vad de har gjort. Fyra stjärnor.

Indiana Jones och det sista korståget
Medan film nummer två utspelar sig året innan historien om den försvunna arken, är vi nu tillbaka i förkrigstiden med Hitlertysklands armé som huvudmotståndare. Målet med jakten är den heliga graal, alltså kalken som det sägs att Jesus drack ur under hans sista måltid. Den har varit försvunnen länge, men legenden berättar att den som dricker ur skålen får evigt liv.

Först och främst är detta en film där lekfullheten och humorn dyker upp redan från början, när vi möter River Phoenix som den unge Indiana, lika besatt av arkeologi som alltid.

När vi möter Indiana som vuxen får vi också veta att han hade en far som också var arkeolog och som rövats bort när han letade efter den helige graal. Under jakten på fadern och skatten hamnar Indiana i Venedig där även tyskarna letar efter ledtrådar, karta och dokument under en gammal kyrka. Sedan går jakten vidare till Österrike där fadern befrias. Därifrån förgylls filmen av ett obetalbart samspel mellan den klumpige bibliotekarien Sean Connery och den oslagbara superhjälten Harrison Ford. Även manuset har sina toppar, till exempel där Hitler skriver sin autograf i Indianas dagbok. Här finns gott om fantasi överallt och filmen kryddas med humor.

Annons

Allt är naturligtvis osannolikt överdrivet och fånigt, men roligt, välgjort och gnistrande underhållande. Och avgjort det bästa kapitlet om Indiana Jones. Och även om titeln lyder ”The Last Crusade” så blev det alltså inte det sista korståget. Fem stjärnor

Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Konceptet Indiana Jones känns ganska så slitet och uttjatat vid det här laget, inte bara på grund av att Harrison Ford har blivit mycket äldre sedan sist vi såg honom i rollen. Hur som helst är filmens början rolig och inger förhoppningar om att kunna bli ännu bättre.

Året är 1957 och vi befinner oss i Nevada, där armén provspränger atombomber på ett hemligt område, Indy hamnar naturligtvis mitt i händelsernas centrum.

Vi är mitt uppe i kalla kriget med kommunistförföljelse och ärkeskurken är en sovjetisk armédivision som leds av ohyggligt farliga Cate Blanchett. Färden går till Sydamerika där hon kämpar för att få makten över en kristalldödskalle som ryssarna anser kan ta mänskligheten till en ny dimension, samtidigt som Indy och hans tre vänner försöker sätta tillbaka den där den hör hemma: i ett mayatempel. Allt slutar naturligtvis förfärligt illa för den vackra, ryska skurken.

I förra filmen hade professor Indy sällskap av sin far, spelad av Sean Connery. Nu är hans far död och han får i stället sällskap av sin gamla kärlek och hennes vuxne son, plus John Hurt som spelar en professor som blivit galen av dödskallens makt. Fast som karaktärer är de ganska så trist framställda av manusförfattaren, även om den unge mannen är skapad som ett slags Marlon Brando-kopia från femtiotalet. Det förekommer naturligtvis också massor av referenser och prat om arkeologiska spetsfundigheter, massor av action genom djungeln och ideliga kryp av olika slag. Faror hotar bakom varenda buske, färden går nedför mäktiga vattenfall, indianerna skjuter med giftpilar och en hel tempelvärld rör sig åt olika håll så fort någon rör på en enda sten. Underhållande och spännande är det, non-stop, fast efter ett tag känns ingenting särskilt originellt. Men visst, detta är ett äventyr som det ska vara från Hollywoods största äventyrsproffs. Vi delar ut fyra stjärnor.

Annons

Vi har väntat länge på att få sällskap av Indiana Jones i den blåstrålande världen, och när han nu äntligen dyker upp så gör han det med besked! Både bild- och ljudkvaliteten är utmärkt, bortsett från en smula mjuk bild i första filmen. De övriga får full poäng. Och på bonusfronten har Spielberg & co fläskat på med matnyttiga bakomfilmer till alla fyra delarna (som är intressantast!), minidokumentärer om allt från effekterna och stunts till kvinnorna, inspelningsplatserna, den ikoniska musiken, vänner och fiender, samt trailers och teasers. Det enda vi saknar är kommentatorsspår från Spielberg (vilket han dessvärre aldrig gör).

Fakta
  • Release: 26 september 2012
  • Regi: Steven Spielberg
  • Med: Harrison Ford, Karen Allen, Sean Connery, Denholm Elliott, Paul Freeman, Kate Capshaw, John Rhys-Davies, John Hurt, Shia LaBeouf, Cate Blanchett
  • Genre: Äventyr
  • Land: USA
  • År: 1981-2008
  • Längd: 8:02
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.