Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser

Årets bästa soundbar-högtalare 2021-2022

Tycker du att din TV låter tunn och otydlig? Då är det på tiden att uppgradera med en soundbar!

Av / 2021-10-28 - 12:00
Årets bästa soundbar-högtalare 2021-2022

Det är nog många som känner igen sig: Du har fått hem en ny, skinande blank och stor TV, och hela familjen jublar. Bilden är minsann storslagen – men när ridån går upp för James Bond, Game of Thrones, Marvel-filmerna och filmmusiken och ljudeffekterna flödar ut … så låter det som en billig reseradio från snabbköpet. Pinsamt, helt enkelt!

TV-tillverkarna är bra på att göra skärmarna lövtunna och smäckra att titta på, men det innebär tyvärr att det är ont om plats för ordentliga högtalare. Då är det tur att det finns en enkel bot mot tunt TV-ljud – och den behöver inte kosta en förmögenhet.

Du behöver en soundbar

Genom att lägga en soundbar-högtalare – som ibland kallas för ”ljudlimpa” – på bänken framför TV:n kan man åstadkomma en enorm ljudförbättring. Högtalaren kopplas enkel till TV:n och är skräddarsydd för att återge både TV-ljud, musik och surround-ljudeffekter från en och samma enhet. Vissa går att bygga ut med extra surroundhögtalare och subwoofer, för dig som verkligen vill få hem biokänslan i ditt eget vardagsrum.

Även om de riktiga hemmabioentusiasterna fortfarande håller fast vid många, stora högtalare så är en soundbar en utmärkt lösning för alla som inte vill att vardagsrummet ska se ut som en ljudstudio.

Så väljer du rätt soundbar

  1. Tänk på storlek och placering

Soundbar-högtalare finns i alla storlekar och former, men den gemensamma nämnaren är att de är avlånga och platta. Det ser snyggast ut när högtalaren är ungefär lika bred som TV:n. Då matchar dessutom ljudets storlek bilden bättre. Dessutom är det naturligtvis viktigt att den får plats rent fysiskt! Kontrollera därför att din soundbar får plats på TV-bänken och att det finns tillräckligt med plats för TV:ns sockel eller fötter.

Obs! En del modeller har högtalare som pekar uppåt för att reflektera ljudet mot taket (Atmos-höjdkanaler). Det är viktigt att dessa inte blockeras av TV:n, hyllor eller liknande. Tänk på detta när du placerar din soundbar.

  1. Välj rätt anslutning

Soundbar-högtalare har olika ingångar (HDMI, optisk, USB, Wi-Fi, Bluetooth) för att koppla in TV:n och andra ljudkällor. Om din TV är utrustad med HDMI ARC (ljudreturkanal), rekommenderar vi att du använder den. Det ger bäst ljud och gör att du kan styra volymen med TV:ns fjärrkontroll.

Obs! Vissa soundbar-högtalare har Wi-Fi för att kunna ansluta till AirPlay, Chromecast och musiktjänster som Spotify. Detta är en klar fördel om du också ska använda den för att lyssna på musik.

  1. Behöver du en subwoofer?

En subwoofer är en separat bashögtalare som placeras fritt på golvet. Det är den här högtalaren som återger de djupa bastonerna (tänk explosioner och stampande dinosaurier) som du både kan höra och känna! Många soundbar-högtalare har en separat, trådlös subwoofer som ingår. I andra fall måste du köpa till den. En bra subwoofer gör underverk för ljudupplevelsen, så vår rekommendation är att du budgeterar med en sådan från början. Om du inte redan har ett ansträngt förhållande till grannarna, förstås.

  1. Atmos eller inte Atmos?

Dolby Atmos är ett surroundljudformat som blir allt vanligare. De allra flesta nya filmer och TV-serier – och även spel – släpps i dag med Atmos-ljudspår, där föremål placeras i en tredimensionell ljudbild. För att kunna utnyttja detta är det viktigt att både TV och soundbar stöder Dolby Atmos. Vissa modeller imiterar 3D-ljudet med hjälp av digital ljudbehandling, medan de mer påkostade har integrerade ”höjdkanaler” som reflekterar ljud via taket.

Dolby Atmos kan ge en förtrollande verklighetstrogen ljudupplevelse, så vår rekommendation är att du väljer en soundbar som stöder detta!

  1. Välj vilket märke du vill

Soundbar-högtalaren behöver inte vara av samma fabrikat som TV:n för att de ska fungera ihop. Däremot finns några som får extrafunktioner när de är anslutna till en kompatibel TV av samma märke. Ett exempel på detta är Samsungs Q Symphony och Sonys Acoustic Center Sync, som använder sig av TV:ns inbyggda högtalare.

Nominerade till Årets bästa soundbar-högtalare

Vinnare av Årets bästa soundbar-högtalare 2021-2022

Årets bästa soundbar, Highend

Samsung HW-Q960A

Tufft bioljud

Samsung HW-Q960A imponerar med ett slagkraftigt och omslutande surroundljud. Ett otroligt bra köp!

HW-Q960A är en stor soundbar, tänkt att användas ihop med större TV-skärmar. Med sina 123 centimeter är den ungefär lika bred som en 55-tums TV. Den är däremot ganska låg, så att den får plats under de flesta skärmar. Den är klädd med ett svart högtalartyg från danska Kvadrat, vilket ger ett relativt diskret utseende. Väggmontering går också, med hjälp av de medföljande fästena.

Ljudkvalitet

Samsung HW-Q960A är utrustad med en ganska imponerande uppsättning kanaler. Hela 11.1.4 för att vara exakt. Själva soundbar-högtalaren består av stereo vänster/höger och centerkanal, samt extra höjd- och sidokanaler för Dolby Atmos och DTS-X. Resten av kanalerna återges av bakhögtalarna, som numera har både höjd- och sidoelement. Med i systemet finns även den aktiva, trådlösa subwoofern med en 8-tums bas.

Nu är det ju inte antalet element vi bryr oss om, utan snarare ljudkvaliteten i praktiken. Och Samsung har lyckats åstadkomma ett par hörbara ljudförbättringar i år.

Vi tittar som vanligt på herrarna Joe Pesci och Robert De Niro i gangsterfilmen The Irishman och det är ingen tvekan om att dialogen framträder starkt och tydligt.

Röståtergivningen är spröd och närvarande och suger in oss direkt i handlingen. Vi är också imponerade av den stora rumsklangen. De extra bakkanalerna bidrar helt klart till en bredare, djupare och mer tredimensionell ljudbild. Det här påminner om riktigt bra ljud på bio!

Slutsats

Samsung HW-Q960A är definitivt en av de bästa soundbar-högtalarna i sin klass. Tack vare stöd för de viktigaste ljudformaten och en arsenal av högtalarelement ombord lyckas den skapa en enormt stor, men ändå exakt och omslutande ljudbild.

Obs! Om du inte vill ha bakhögtalare hemma i vardagsrummet kan lillebror HW-Q910A vara ett bra alternativ. Den kostar tretusen kronor mindre och består av samma soundbar och subwoofer, men saknar separata bakhögtalare.  AH

Årets bästa soundbar, Premium

Creative SXFI Carrier

Gigantisk ljudbild

Creative har skapat sin första riktigt bra soundbar för TV och film: SXFI Carrier.

Det kan hända att Creative har tröttnat på att vara det billiga alternativet, när de nu lanserar sin hemmabio-ljudlimpa SXFI Carrier. En fullspäckad ljudlimpa med Dolby Atmos och separata högtalare på toppen, tillfället till ära. Dessa tar ljudet från höjdkanalerna och skickar upp det i taket, så att ljudet reflekteras ner mot publiken i soffan.

Högtalarelementen

SXFI Carrier har totalt sju högtalarelement, fördelade på följande sätt: Ett par 3,5-tums ovala fullregisterelement på sidorna återger surroundljudkanalerna, utöver vänster och höger fram. Två lutande högtalare på toppen återger höjdkanalerna, men faktiskt även centerkanalen med dialogerna.

Därefter hittar vi tre diskantelement framtill, för vänster, center och höger frontkanal. För att ge mer luft till dessa. I den trådlösa subwoofern hittar vi ett 10-tums baselement, som återger baseffekterna på film och i musik. Höljet är ganska högt och smalt, och därmed mycket mer kompakt än den monstruösa subwoofern som ingår till Klipsch Cinema 600.

Slutsats

Creative SXFI Carrier är den bästa ljudlimpan vi har sett från det här hållet. Någonsin. Det kanske inte säger så mycket, eftersom andra Creative-soundbars är av den billigare typen. Men SXFI Carrier överraskar oss. Med en gigantiskt stor ljudbild, särskilt i Super Wide-läge. Dialogerna är rena och öppna, och subwoofern hänger med exceptionellt bra. Här finns både slagkraft och finess, och ljudlimpan uppfyller även förväntningarna när vi tar hänsyn till priset.

Det som saknas är lite mer fyllighet i dialoger och sångröster. Maximalt ljudtryck är mer än tillräckligt högt för oss, men det finns soundbars i klassen som är ännu kraftfullare. Detta ger vi dock inga minuspoäng för.

Men vi skulle vilja ha nätverksanslutning och gärna stöd för Chromecast och AirPlay.

Plus i kanten för att hörlurar ingår i priset. Vi har tidigare testat SXFI Theater och gillade dem.

Årets bästa soundbar, Basic

TCL TS8132EU

Budget-Atmos-surround

TCL ställer upp med en av de billigaste soundbar-högtalarna med ”äkta” Atmos-ljud. Och för de här pengarna låter den riktigt fint!

TCL har redan utmärkt sig med den billiga TS8111-modellen, som också stöder Dolby Atmos-surroundljud. Men i storebror TS8132 har de gått ett steg längre: med hjälp av en separat centerkanal i mitten, plus sina särskilda höjdkanaler på ovansidan (som reflekterar ljud via taket), ska den rent teoretiskt kunna återge en mer tredimensionell ljudbild. Det här är en finess som vi har sett i mer påkostade modeller.

Ljudet får adrenalinet att pumpa när vi spelar introduktionen till Formel 1-dokumentären Drive to Survive. De vrålande F1-motorerna susar mot oss samtidigt som bakgrundsmusiken fyller rummet. Den nedåtriktade subwoofern får rummet att skaka.

TS8132 har en egen centerkanal, vilket bidrar till att rösterna framträder bättre än hos exempelvis Panasonic. Vi var dock tvungna att justera upp diskantnivån lite innan vi fick den renheten.

Ljudet fungerar fint även med musik, så länge du inte frestas att spela för högt. Det låter lite ansträngt på hög volym och når en punkt där subwoofern inte orkar mer utan börjar förvränga. Om du har ett stort lyssningsrum som ska fyllas med ljud bör du därför ta en titt på en större och kraftigare högtalare.

Slutsats

TCL TS8132 är definitivt en av de mest prisvärda. För 3 500 kronor får du en trådlös subwoofer, Dolby Atmos 3D-ljud och inbyggda ”up-firing-höjdkanaler”, som dessutom låter riktigt övertygande – så länge du inte spelar extremt högt. Det finns ännu tuffare soundbar-högtalare där ute, men de kostar mer pengar också! AH

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nyhet

Dessa artiklar var de mest lästa under 2023

Läsarnas favoriter: Allt om Yellowstone, stora TV-apparater och retroljud!
Läs mer
Rulla till toppen