Nokia Lumia 920

Magin saknas

Trots att Nokia gjort allting rätt på pappret så blir resultatet inte bättre än medel.

Plus
Bildstabilisering Avtryckarknapp ”Linserna”
Minus
Ojämna bilder Färgvariationer Aggressiv brusreducering

Nokias nysatsning på bildkvalitet började med den unika 808 Pureview som hade galet hög upplösning. I denna andra fas av Pureview så har man mer normala specifikationer men satsar på bättre bildkvalitet i svagt ljus. Det innebär en normalt upplöst sensor med bakbelysning, bra bländarvärde och optisk bildstabilisering. Mindre magi och mer välbeprövade lösningar med andra ord. Optiken har bra vidvinkel och det finns trevligt nog en riktig avtryckare för kameran.

Det finns bara fem scenlägen att välja mellan men desto fler manuella inställningar. Vi uppskattar att man själv kan ställa ISO, exponeringskompensation och vitbalans. Det unika med Windows Phone är dock att man kan använda så kallade linser. Istället för att starta en speciell fotoapp så finns funktionerna där direkt i kameran, antingen det är att skanna QR-koder, lägga på effekter, använda augmented reality eller den smarta funktionen för perfekta gruppbilder utan någon som blundar.

Med tanke på hur mycket Nokia satsat på kameran och deras historia av bra kameramobiler så hade vi väntat oss ett utmärkt resultat. Men så var inte fallet. Även under bra förhållanden så är Lumia 920 inte bättre än medel och framför allt förvånar det oss att både skärpa och färgåtergivning varierar så stort över bilden. Tack vare ljuskänsligheten och bildstabiliseringen så lyckas den visserligen knäppa bilder i svagt ljus där andra skulle ha misslyckats, men resultatet är bleka färger och utsmetade detaljer.

Slutsats
I Nokias kamerasatsning Pureview har man experimenterat med extrem upplösning och nu flyttat in beprövad kamerateknik i mobilen. Vi hade därför höga förväntningar som tyvärr inte infriades. Kamera-appen har färre funktioner än konkurrenterna och det känns långsamt att plåta med Lumia. Däremot lyckas den faktiskt fånga bilder i svagt ljus där andra skulle ha misslyckats. Tyvärr är bildkvaliteten ingenting att höja på ögonbrynen över, inte ens under bra förhållanden.

Nokia matbild

Annons: Artikeln fortsätter nedan
Nokias nysatsning på bildkvalitet började med den unika 808 Pureview som hade galet hög upplösning. I denna andra fas av Pureview så har man mer normala specifikationer men satsar på bättre bildkvalitet i svagt ljus. Det innebär en normalt upplöst sensor med bakbelysning, bra bländarvärde och optisk bildstabilisering. Mindre magi och mer välbeprövade lösningar med andra ord. Optiken har bra vidvinkel och det finns trevligt nog en riktig avtryckare för kameran. Det finns bara fem scenlägen att välja mellan men desto fler manuella inställningar. Vi uppskattar att man själv kan ställa ISO, exponeringskompensation och vitbalans. Det unika med Windows Phone är dock att man kan använda så kallade linser. Istället för att starta en speciell fotoapp så finns funktionerna där direkt i kameran, antingen det är att skanna QR-koder, lägga på effekter, använda augmented reality eller den smarta funktionen för perfekta gruppbilder utan någon som blundar. Med tanke på hur mycket Nokia satsat på kameran och deras historia av bra kameramobiler så hade vi väntat oss ett utmärkt resultat. Men så var inte fallet. Även under bra förhållanden så är Lumia 920 inte bättre än medel och framför allt förvånar det oss att både skärpa och färgåtergivning varierar så stort över bilden. Tack vare ljuskänsligheten och bildstabiliseringen så lyckas den visserligen knäppa bilder i svagt ljus där andra skulle ha misslyckats, men resultatet är bleka färger och utsmetade detaljer. Slutsats I Nokias kamerasatsning Pureview har man experimenterat med extrem upplösning och nu flyttat in beprövad kamerateknik i mobilen. Vi hade därför höga förväntningar som tyvärr inte infriades. Kamera-appen har färre funktioner än konkurrenterna och det känns långsamt att plåta med Lumia. Däremot lyckas den faktiskt fånga bilder i svagt ljus där andra skulle ha misslyckats. Tyvärr är bildkvaliteten ingenting att höja på ögonbrynen över, inte ens under bra förhållanden. Nokia matbild
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Nokia Lumia 920
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:
  • Sensor: 8,7 Mp PureView 1/3,2 tum
  • Optik: 26 mm F2,0 Optisk stabilisering
  • Blixt: Dual LED
  • Video: 1080p 30 bps
  • Frontkamera: 1,3 Mp F2.4
Pris: 5500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
Klipsch Cornwall III

Livlig 60-åring

Klipschs stora högtalare spelar förvånansvärt fräscht och levande för att vara 60 år gamla.

grupptest
5 gaming-tangentbord

Fingret på avtryckaren

Flygplansmaterial och topptrimmad finmekanik är vad som krävs för att komma segrande ur striden på skärmen. Vi har fingrat på fem av de bästa mekaniska tangentborden för spel.

MWC 2019: 5G revolutionerar allt – fast inte din mobil!

Analys: Tillverkarna missar poängen med de första lanseringarna av 5G-telefoner på årets stora mobilmässa.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.