annons
annons

Nokia Lumia 920

Magin saknas

Trots att Nokia gjort allting rätt på pappret så blir resultatet inte bättre än medel.

Bildstabilisering Avtryckarknapp ”Linserna”
Ojämna bilder Färgvariationer Aggressiv brusreducering

Nokias nysatsning på bildkvalitet började med den unika 808 Pureview som hade galet hög upplösning. I denna andra fas av Pureview så har man mer normala specifikationer men satsar på bättre bildkvalitet i svagt ljus. Det innebär en normalt upplöst sensor med bakbelysning, bra bländarvärde och optisk bildstabilisering. Mindre magi och mer välbeprövade lösningar med andra ord. Optiken har bra vidvinkel och det finns trevligt nog en riktig avtryckare för kameran.

Det finns bara fem scenlägen att välja mellan men desto fler manuella inställningar. Vi uppskattar att man själv kan ställa ISO, exponeringskompensation och vitbalans. Det unika med Windows Phone är dock att man kan använda så kallade linser. Istället för att starta en speciell fotoapp så finns funktionerna där direkt i kameran, antingen det är att skanna QR-koder, lägga på effekter, använda augmented reality eller den smarta funktionen för perfekta gruppbilder utan någon som blundar.

Med tanke på hur mycket Nokia satsat på kameran och deras historia av bra kameramobiler så hade vi väntat oss ett utmärkt resultat. Men så var inte fallet. Även under bra förhållanden så är Lumia 920 inte bättre än medel och framför allt förvånar det oss att både skärpa och färgåtergivning varierar så stort över bilden. Tack vare ljuskänsligheten och bildstabiliseringen så lyckas den visserligen knäppa bilder i svagt ljus där andra skulle ha misslyckats, men resultatet är bleka färger och utsmetade detaljer.

Slutsats
I Nokias kamerasatsning Pureview har man experimenterat med extrem upplösning och nu flyttat in beprövad kamerateknik i mobilen. Vi hade därför höga förväntningar som tyvärr inte infriades. Kamera-appen har färre funktioner än konkurrenterna och det känns långsamt att plåta med Lumia. Däremot lyckas den faktiskt fånga bilder i svagt ljus där andra skulle ha misslyckats. Tyvärr är bildkvaliteten ingenting att höja på ögonbrynen över, inte ens under bra förhållanden.

Nokia matbild

Nokias nysatsning på bildkvalitet började med den unika 808 Pureview som hade galet hög upplösning. I denna andra fas av Pureview så har man mer normala specifikationer men satsar på bättre bildkvalitet i svagt ljus. Det innebär en normalt upplöst sensor med bakbelysning, bra bländarvärde och optisk bildstabilisering. Mindre magi och mer välbeprövade lösningar med andra ord. Optiken har bra vidvinkel och det finns trevligt nog en riktig avtryckare för kameran. Det finns bara fem scenlägen att välja mellan men desto fler manuella inställningar. Vi uppskattar att man själv kan ställa ISO, exponeringskompensation och vitbalans. Det unika med Windows Phone är dock att man kan använda så kallade linser. Istället för att starta en speciell fotoapp så finns funktionerna där direkt i kameran, antingen det är att skanna QR-koder, lägga på effekter, använda augmented reality eller den smarta funktionen för perfekta gruppbilder utan någon som blundar. Med tanke på hur mycket Nokia satsat på kameran och deras historia av bra kameramobiler så hade vi väntat oss ett utmärkt resultat. Men så var inte fallet. Även under bra förhållanden så är Lumia 920 inte bättre än medel och framför allt förvånar det oss att både skärpa och färgåtergivning varierar så stort över bilden. Tack vare ljuskänsligheten och bildstabiliseringen så lyckas den visserligen knäppa bilder i svagt ljus där andra skulle ha misslyckats, men resultatet är bleka färger och utsmetade detaljer. Slutsats I Nokias kamerasatsning Pureview har man experimenterat med extrem upplösning och nu flyttat in beprövad kamerateknik i mobilen. Vi hade därför höga förväntningar som tyvärr inte infriades. Kamera-appen har färre funktioner än konkurrenterna och det känns långsamt att plåta med Lumia. Däremot lyckas den faktiskt fånga bilder i svagt ljus där andra skulle ha misslyckats. Tyvärr är bildkvaliteten ingenting att höja på ögonbrynen över, inte ens under bra förhållanden. Nokia matbild
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Nokia Lumia 920
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Sensor: 8,7 Mp PureView 1/3,2 tum
  • Optik: 26 mm F2,0 Optisk stabilisering
  • Blixt: Dual LED
  • Video: 1080p 30 bps
  • Frontkamera: 1,3 Mp F2.4
Pris: 5500:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-