annons
annons
annons

Test av InFocus SP8600

Mycket för pengarna

InFocus minsta modell gör det mesta rätt och målar upp en HD-bild av mycket hög kvalitet.

Ljud & Bild tycker

 • Kontrast.
  Kalibreringsmöjligheter.
  Nätt storlek.

 • Inte särskilt intuitiva menyer.
  Pilliga knappar.
  Fjuttig fjärr.

annons

InFocus är tillbaka med ett nytt och mer kompakt utseende och med ett nytt menysystem. SP8600 har ett utseende som är snyggt och elegant. Men den lilla fjärkontrollen är lätt att tappa bort och navigeringsknapparna på lådan är inte särskilt intuitiva. Detsamma gäller menysystemet. När vi ska justera kontrast och ljusstyrka tar menyerna upp hela skärmen i stället för att minskas ned så att vi ser vad vi gör med bilden.

Bildkvalitet
Bilden är bra direkt ur kartongen. Svärtan är en aning förstärkt i Movie-läget, så bilden är lite mörk och skuggor gror igen. I användarläget kan bilden fintrimmas. Egentligen behöver man bara dra upp ljusstyrkan ett par snäpp för att allt ska se bra ut. ANSI-kontrasten har vi mätt till 218:1 med bra ljusstyrka (vitnivå 155 foot-lambert vid 75 tum). Det är bra och ger en fin kontrast och ett bra ljus även om rummet inte är helt beckmörkt. När vi mäter färgåtergivningen ser både den och vitbalansen godkänd ut. Projektorn låter oss dessutom justera varje färg i tre dimensioner (färgton, nivå och mättnad), så att varje färg kan bli helt korrekt.

Med film är det bra intensitet i bilden och färgerna är naturliga. Fokus är inte allra skarpast i testet, men tillräckligt för att ge naturliga upplevelser. Rörelser är naturliga och snabba, och det är inte mycket som skvallrar om att detta är en billig projektor. Men det syns att bildpanelen är av enklare slag, särskilt när Blu-ray-film konverteras i spelaren från 24 Hz till 60 Hz. Projektorn får en smula problem med detta vilket syns på att raka diagonaler blir lite hackiga – nästan som om filmen verkar vara linjeflätad och inte linjedubbleras av projektorn. Detta är dock inget större problem, och i stora drag är projektorn väldigt bra. Och i varje fall för 12 000 kronor!

Slutsats
InFocus SP8600 är en projektor som gör det mesta rätt och som ger en skarp och fin bild för pengarna. Färgbalansen är bra och det finns gott om tryck i svart och vitt. Färgerna kan dessutom justeras i tre dimensioner så att kalibreringen bli optimal.

Fokus är inte helt knivskarpt och bildpanelen har lite problem med kantiga föremål när filmer konverteras från 24 till 60 Hz i spelaren. Bortsett från detta kan vi klart rekommendera InFocus-projektorn om du har en budget på lite drygt tiotusen kronor.

Fakta

 • DLP, DarkChip
 • 1080p, 10 bit
 • 1800 Lumen, 5000:1
 • 2 x HDMI 1.3b
 • Avstånd/storlek 1,6–1,92:1
 • Fläktljud: 30 dB
Tillverkare:
InFocus
Pris:
12.000,-
Importör:
Bildkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .