annons
annons

Amphion Helium 410

Entusiasten

Helium 410 är ett högtalarsystem som egentligen bara består av två aktiva högtalare. Vi har också provat med en NuForce Icon 2-förstärkare.

Mycket bra ljud. Traditionell med snygg design. Bra kanalseparation.
Behöver subbas?

Förstärkaren höjer priset med 3 500 kronor, till 9 500, men är definitivt värd pengarna både vad gäller användning och ljud.

Helium 410 kommer från finska Amphion och går att köpa i flera olika färgkombinationer som bygger på vita eller svarta högtalare. Fronterna framför elementen finns däremot i många olika färger. Utseendet är traditionellt, här finns inga speciella påhitt som är värda att nämna. Extraförstärkaren från NuForce har direktingångar för USB, RCA samt minijack. Den har dessutom en minijack-utgång samt naturligtvis högtalarterminaler.

Ljudkvalitet
Eftersom den här anläggningen inte har någon subbas är inte basåtergivningen lika framträdande. Ljudbilden är däremot öppen och detaljrik. Komplicerade musikstycken separeras oerhört väl så det handlar om mäktiga ljudupplevelser. Med ett tränat öra går det att plocka ut enskilda röster hos Flying Pickets. Vid närmare eftertanke behöver inte öronen vara särskilt tränade heller. Allt vi utsatte högtalarna för lät helt briljant, så länge inte basen var för alltför dominerande.

När vi testade med tyngre musik saknade musiken fundament så vi skulle vilja rekommendera att man kompletterar med en subbas. Amphion har sådana också. De är inte billiga, men det finns. Med en subbas får ljudet det extra djup som vissa musikstilar definitivt kräver. Det bör dock påpekas att högtalarna på egen hand har en riktigt fin basåtergivning, och den räcker långt för de flesta. Om du däremot ställer höga krav på extra bas är en subbas absolut att föredra.

Vi testade Helium 410 både med och utan NuForce-förstärkaren och om du inte redan har en förstärkare så rekommenderar vi Icon 2 å det varmaste. Den ger den extra kick du vill ha. Dessutom är det praktiskt med anslutningarna som förstärkaren har.

Detta är inte något billigt alternativ. Å andra sidan är Amphion-högtalarna både läckra och lättanvända och låter väldigt bra. Vi hade helst föredragit en subbas, men det är inte säkert att alla behöver en sådan. Väljer du Helium 410 kan du vara övertygad om att ljudet har en kvalitet som kan mäta sig med fina traditionella högtalare. Detta är en mycket positiv upplevelse som vi unnar fler att prova.

Förstärkaren höjer priset med 3 500 kronor, till 9 500, men är definitivt värd pengarna både vad gäller användning och ljud. Helium 410 kommer från finska Amphion och går att köpa i flera olika färgkombinationer som bygger på vita eller svarta högtalare. Fronterna framför elementen finns däremot i många olika färger. Utseendet är traditionellt, här finns inga speciella påhitt som är värda att nämna. Extraförstärkaren från NuForce har direktingångar för USB, RCA samt minijack. Den har dessutom en minijack-utgång samt naturligtvis högtalarterminaler. Ljudkvalitet Eftersom den här anläggningen inte har någon subbas är inte basåtergivningen lika framträdande. Ljudbilden är däremot öppen och detaljrik. Komplicerade musikstycken separeras oerhört väl så det handlar om mäktiga ljudupplevelser. Med ett tränat öra går det att plocka ut enskilda röster hos Flying Pickets. Vid närmare eftertanke behöver inte öronen vara särskilt tränade heller. Allt vi utsatte högtalarna för lät helt briljant, så länge inte basen var för alltför dominerande. När vi testade med tyngre musik saknade musiken fundament så vi skulle vilja rekommendera att man kompletterar med en subbas. Amphion har sådana också. De är inte billiga, men det finns. Med en subbas får ljudet det extra djup som vissa musikstilar definitivt kräver. Det bör dock påpekas att högtalarna på egen hand har en riktigt fin basåtergivning, och den räcker långt för de flesta. Om du däremot ställer höga krav på extra bas är en subbas absolut att föredra. Vi testade Helium 410 både med och utan NuForce-förstärkaren och om du inte redan har en förstärkare så rekommenderar vi Icon 2 å det varmaste. Den ger den extra kick du vill ha. Dessutom är det praktiskt med anslutningarna som förstärkaren har. Detta är inte något billigt alternativ. Å andra sidan är Amphion-högtalarna både läckra och lättanvända och låter väldigt bra. Vi hade helst föredragit en subbas, men det är inte säkert att alla behöver en sådan. Väljer du Helium 410 kan du vara övertygad om att ljudet har en kvalitet som kan mäta sig med fina traditionella högtalare. Detta är en mycket positiv upplevelse som vi unnar fler att prova.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Amphion Helium 410
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 2.0-högtalare
  • Pris: 6 000 kr
Pris: 6000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-