annonse
annonse

test: Dynaudio Focus 20 XD

Digitalt segertåg

Februar 2018
Dynaudio Focus 20 XD
Februar 2018
Dynaudio Focus 20 XD

Dynaudio anser att det finns massor att tjäna på att bygga in elektroniken i högtalaren. Även i highend-klassen. Det bevisar de här.

Ljud & Bild tycker

Ett ljud som är mycket större än högtalaren. Stabil och ofärgad återgivning. En komplett anläggning av hög kvalitet – lägg bara till en signalkälla.
Bara en digital och en analog ingång. Trådlös anslutning kostar extra – och kräver en extra box och kabeldragning.

Danska Dynaudio är en av högtalatillverkarna som tagit till sig den digitala utvecklingen med hull och hår. Det byggs fortfarande passiva högtalare på fabriken i Skanderborg, men de anser att framtiden är aktiv och digitalt styrd.

Dynaudio Focus 20 XD är den nya kompaktmodellen i märkets aktiva Focus XD-serie. Den är efterträdaren till Focus 200 XD. Eller snarare en uppdatering av den. Även om det finns skillnader på utsidan så är de helt identiska rent hårdvarumässigt. De yttre skillnaderna syns på en läcker högglanslack och en byggkvalitet som matchar det stabila priset.

När det gäller tekniken handlar det om en kompakt, tvåvägs stativhögtalare, bestyckad med ett 6,5-tums bas/mellanregister med magnesium-polymermembran och en 28-mm domediskant. Den senare är nästan en självklarhet när det handlar om Dynaudio. Den nyutvecklade diskanten är, som de flesta andra Dynaudio-diskanter, en avlägsen släkting till företagets första diskant, D-28.

Dynaudio Focus 20 XD bevisar att stereo av högsta klass också kan vara diskret och elegant.

Eftersom detta är en aktiv högtalare händer det mer på baksidan än vanligt. Det finns både en digital och en analog ljudingång, plus en digital utgång för koppla ihop de två högtalarna. Med en ratt kan man anpassa basåtergivningen efter högtalarens plats – från fristående till hörnposition. Man kan också justera diskantnivån 1 dB och nedåt. Det finns dessutom knappar för Dynaudios Connect box, som utökar antalet ingångar med optisk ingång, USB och wifi Bluetooth. Boxen kostar extra, men högtalarna fungerar utmärkt utan den och vi testade med kablad anslutning, direkt till högtalarna.

Inne i det 15 liter stora kabinettet hittar man två förstärkare på 150 watt vardera till bas respektive diskant. Och naturligtvis den digitala elektroniken. All signalbehandling i Focus 20 XD är digital, så man tjänar inget på att ha en extern digitalomvandlare och använda den analoga ingången.

Den stora skillnaden mellan Focus 20 XD och Focus 200 XD är deras firmware. Alltså programvaran som styr den inbyggda digitala signalprocessorn, DSP:n. Det är DSP:n som styr högtalarnas fas- och frekvensrespons. Även delningsfiltret är program i DSP:n. Faktum är att ägare till den ursprungliga Focus XD-serien kan ladda ner en gratis uppgradering med ny programvara till den inbyggda DSP:n, som ska ge samma prestanda som de nya modellerna.

Ljudet av Dynaudio Focus 20 XD

Där små högtalare kommer till korta jämfört med sina golvstående syskon är djupbasen. Med listig DSP-programmering kan man dock komma långt, och Focus 20 XD har en tyngd och fyllighet längst ned som hade varit omöjlig i en passiv konstruktion av samma storlek.

Focus 20 XD klarar stökiga baspassager med bravur, oavsett om det handlar om orgelbas bakom körsång i Phillip Glass Koyaanisqatsi, funkiga beats i Chris Jones No Sanctuary Here eller den stora orkestern i Telarc-versionen av Johann Strauss Banditen Galopp. Faktum är att baskontrollen som justerar för högtalarens placering måste justeras nedåt i flera omgångar. De här högtalarna kräver inte på något sätt hjälp av rummet för att trycka till i de lägre regionerna. Men om vägg- eller hörnplacering är nödvändig kan man lyckligtvis justera bort effekterna. Och basen är inte bara kraftfull, utan blixtsnabb och fast.

Dynaudio Focus 20 XD bevisar att stereo av högsta klass också kan vara diskret och elegant.

 • 2-vägs basreflex
 • 6,5-tums bas, 28-mm
 • Frekvensomfång: 39–24 000 Hz (+/-3 dB)
 • Förstärkare: 2 x 150 W i varje högtalare
 • Delningsfilter: 4 200 Hz, DSP-baserat
 • Anslutning: Analog (RCA), digital in (RCA), digital ut (RCA)
 • Upplösning: 24 bit/192 kHz
 • Justeringer: Fristående/vägg/hörn, diskant (+1/0/-1 dB)
 • Mål: 19,8 x 36,0 x 30,7 cm
 • Vikt: 8,7 kg
 • Färg: Svart högglans, matt vit, rosenträ högglans, valnöt högglans, grå ek högglans
 • Webb: dynaudio.se
Pris: 50000: