annonse
annonse
annonse

test: Dynaudio Focus 20 XD

Februar 2018
Dynaudio Focus 20 XD
Februar 2018
Dynaudio Focus 20 XD

Digitalt segertåg

Dynaudio anser att det finns massor att tjäna på att bygga in elektroniken i högtalaren. Även i highend-klassen. Det bevisar de här.

Ett ljud som är mycket större än högtalaren. Stabil och ofärgad återgivning. En komplett anläggning av hög kvalitet – lägg bara till en signalkälla.
Bara en digital och en analog ingång. Trådlös anslutning kostar extra – och kräver en extra box och kabeldragning.

Danska Dynaudio är en av högtalatillverkarna som tagit till sig den digitala utvecklingen med hull och hår. Det byggs fortfarande passiva högtalare på fabriken i Skanderborg, men de anser att framtiden är aktiv och digitalt styrd.

Dynaudio Focus 20 XD är den nya kompaktmodellen i märkets aktiva Focus XD-serie. Den är efterträdaren till Focus 200 XD. Eller snarare en uppdatering av den. Även om det finns skillnader på utsidan så är de helt identiska rent hårdvarumässigt. De yttre skillnaderna syns på en läcker högglanslack och en byggkvalitet som matchar det stabila priset.

När det gäller tekniken handlar det om en kompakt, tvåvägs stativhögtalare, bestyckad med ett 6,5-tums bas/mellanregister med magnesium-polymermembran och en 28-mm domediskant. Den senare är nästan en självklarhet när det handlar om Dynaudio. Den nyutvecklade diskanten är, som de flesta andra Dynaudio-diskanter, en avlägsen släkting till företagets första diskant, D-28.

Dynaudio Focus 20 XD bevisar att stereo av högsta klass också kan vara diskret och elegant.

Eftersom detta är en aktiv högtalare händer det mer på baksidan än vanligt. Det finns både en digital och en analog ljudingång, plus en digital utgång för koppla ihop de två högtalarna. Med en ratt kan man anpassa basåtergivningen efter högtalarens plats – från fristående till hörnposition. Man kan också justera diskantnivån 1 dB och nedåt. Det finns dessutom knappar för Dynaudios Connect box, som utökar antalet ingångar med optisk ingång, USB och wifi Bluetooth. Boxen kostar extra, men högtalarna fungerar utmärkt utan den och vi testade med kablad anslutning, direkt till högtalarna.

Inne i det 15 liter stora kabinettet hittar man två förstärkare på 150 watt vardera till bas respektive diskant. Och naturligtvis den digitala elektroniken. All signalbehandling i Focus 20 XD är digital, så man tjänar inget på att ha en extern digitalomvandlare och använda den analoga ingången.

Den stora skillnaden mellan Focus 20 XD och Focus 200 XD är deras firmware. Alltså programvaran som styr den inbyggda digitala signalprocessorn, DSP:n. Det är DSP:n som styr högtalarnas fas- och frekvensrespons. Även delningsfiltret är program i DSP:n. Faktum är att ägare till den ursprungliga Focus XD-serien kan ladda ner en gratis uppgradering med ny programvara till den inbyggda DSP:n, som ska ge samma prestanda som de nya modellerna.

Ljudet av Dynaudio Focus 20 XD

Där små högtalare kommer till korta jämfört med sina golvstående syskon är djupbasen. Med listig DSP-programmering kan man dock komma långt, och Focus 20 XD har en tyngd och fyllighet längst ned som hade varit omöjlig i en passiv konstruktion av samma storlek.

Focus 20 XD klarar stökiga baspassager med bravur, oavsett om det handlar om orgelbas bakom körsång i Phillip Glass Koyaanisqatsi, funkiga beats i Chris Jones No Sanctuary Here eller den stora orkestern i Telarc-versionen av Johann Strauss Banditen Galopp. Faktum är att baskontrollen som justerar för högtalarens placering måste justeras nedåt i flera omgångar. De här högtalarna kräver inte på något sätt hjälp av rummet för att trycka till i de lägre regionerna. Men om vägg- eller hörnplacering är nödvändig kan man lyckligtvis justera bort effekterna. Och basen är inte bara kraftfull, utan blixtsnabb och fast.

Dynaudio Focus 20 XD bevisar att stereo av högsta klass också kan vara diskret och elegant.

I motsatta änden av spektret återges diskanten upplöst och ofärgat. Cymbaler låter som cymbaler och violinernas spröda övertoner klingar ut naturligt. Men 28 mm-domen är inte lika viktlös och luftig som de bästa banddiskanterna eller den fritt monterade kolfiberdomen i B&W 702 S2. Om detta ska betraktas som en brist, eller bara är ett tecken på att den inte överdriver, är en fråga om klangideal. Focus 20 XD är inte mörk i klangen, utan saklig och utan imponator-effekt.

Mellanregistret är viktigt, men kan vara besvärligt för en tvåvägshögtalare. Där ligger sångröster och många instruments grundtoner. Och där ligger ofta även delningsfrekvensen mellan ett tungt baselement och en liten och lätt diskant. Dynaudio har löst uppgiften felfritt. De två elementens återgivning smälter ihop sömlöst. Focus 20 XD återger röster på ett enastående sätt. I en låt som Right Hand Man från Hamilton är det lätt att skilja de enskilda klangerna från de tre överlappande mansrösterna. Och det är ingen lätt uppgift.

Rumsåtergivningen är, precis som diskanten, kompetent utan att vara skrytsam. I en bra klassisk inspelning kan man lätt ana hur inspelningsrummet sträcker sig djupt och brett bakom högtalarna, men att lyssna på musik genom Focus 20 XD handlar främst om närhet och intensitet i musiken.

Med ett pris på femtiotusen kronor paret kan man förvänta sig att stöta på kvalificerade konkurrenter. Men för att inte jämföra äpplen med päron bör man komma ihåg att man får 4 x 150-watts förstärkare på köpet, plus digitalt delningsfilter med DSP-korrigering och en DAC av highend-kvalitet.

Och då krymper startfältet betydligt. Faktum är att vi bara kan komma på den lika fantastiska Devialet Gold Phantom, som med tusentals watt under motorhuven och subwoofer-djup bas är en svår rival. Vilken man väljer är en smaksak. Men det är svårt att få lika mycket kvalitet och prestanda från en passiv högtalare när man ska bereda plats för förstärkare i budgeten.

Koppla in en digital eller analog signalkälla, så är det bara att köra. Men bara en av varje. Har du flera, eller tänker koppla in spelkonsolen, TV:n eller datorn till högtalarna, så får du hosta upp ett par tusenlappar till.

Man skal om på bagsiden for at opdage, at Dynaudio Focus 20 XD er aktiv.

Slutsats

Focus 20 XD är en välgjord och sund högtalare som Dynaudio förmodligen kommer att sälja en del av. Det är inte tal om någon revolution, utan en uppdatering av en redan utmärkt konstruktion. Priset kan verka avskräckande, men det innefattar ju även två förstärkare per kanal, så man behöver bara en signalkälla för att få en mycket väldigt välljudande och till och med elegant stereo av hög klass. Fick vi önska oss något mer så skulle det vara fler ingångar och trådlöst ljud i högtalaren själv.

Bästa pris på Dynaudio Focus 20 XD
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • 2-vägs basreflex
 • 6,5-tums bas, 28-mm
 • Frekvensomfång: 39–24 000 Hz (+/-3 dB)
 • Förstärkare: 2 x 150 W i varje högtalare
 • Delningsfilter: 4 200 Hz, DSP-baserat
 • Anslutning: Analog (RCA), digital in (RCA), digital ut (RCA)
 • Upplösning: 24 bit/192 kHz
 • Justeringer: Fristående/vägg/hörn, diskant (+1/0/-1 dB)
 • Mål: 19,8 x 36,0 x 30,7 cm
 • Vikt: 8,7 kg
 • Färg: Svart högglans, matt vit, rosenträ högglans, valnöt högglans, grå ek högglans
 • Webb: dynaudio.se
Pris: 50000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.