annons

Dynaudio Focus 200 XD

Pansarnävar med silkesvantar

Tack vare inbyggd förstärkare kan Dynaudio-högtalarna spela skjortan av det mesta.

annons

Proffsen har gjort det i åratal. De flesta ljudstudior använder dem och nu är de på väg med full fart in i våra hem. Aktiva högtalare, med inbyggda förstärkare, har ett par fördelar som du inte får med separata förstärkare. Till exempel är de i många fall mycket mer praktiska att använda.

De kan låta bättre också. Beviset på det är en relativt kompakt högtalare som har allt man behöver inbyggt: Dynaudio Focus 200XD.

Den får inte förväxlas med PC-högtalare som en del använder tillsammans med Spotify och en laptop, eller soundbar-högtalare som också har inbyggda förstärkare. Nej, detta är en highend-högtalare som är byggd för musikälskare. Oavsett om de sitter bakom mixerbordet i en studio eller slappar i soffan hemma.

Varför aktiv?
Puritaner rynkar säkert på näsan över aktiva högtalare eftersom sådana förhindrar uppgraderingsmöjligheterna. Men det är lite av poängen med aktiva högtalare. När man har en förstärkare som är speciellt anpassad efter högtalarna så slipper man många av problemen som man annars kan stöta på med separata förstärkare.

I en aktiv högtalare som Focus 200XD finns det inget passivt delningsfilter som orsakar signalförluster, för varje element har sin egen 150-watts förstärkare som bara driver just det elementet. En idealisk matchning alltså, om ingenjörerna gör sitt jobb. Då slipper man impedansproblem och tack vare en digital signalprocessor får man bättre kontroll över fasvinklar, frekvensrespons och förvrängning.

focusxd_back
Med skräddarsydd förstärkare på insidan behövs bara en ljudkälla för att du ska få en komplett anläggning.

Detta gör naturligtvis att högtalarna blir dyrare, men man måste ju under alla omständigheter ändå ha en förstärkare till passiva högtalare, vilket fort kan fördubbla totalkostnaden.

annons

Dynaudio-högtalarna kostar 45 000 kronor per par och då ingår förstärkare. De har nämligen inte bara två 150-watts förstärkare i varje kabinett, tack vare digital förstärkning får man stöd för en extern DAC för digitala ljudkällor med upp till 24 bit/192 kHz-upplösning.

annons

Man behöver alltså ingen separat förstärkare. Bara en signalkälla. Den kan vara analog också, eftersom högtalarna har analoga ingångar. Men de saknar USB-port och optiska digitalingångar. Ska man koppla in en laptop med USB-port måste man ha Dynaudios Xeo Hub för 2 300 kronor. Som är en kopplingsdosa med fler digitalingångar som utökar inkopplingarna. Det ingår faktiskt en fjärrkontroll till högtalarna, som även styr av/på och volym och ändrar ingång på en Xeo Hub.

Man kan koppla in en annan trådlös mottagare, till exempel en Apple TV eller Airport Express, och strömma högupplöst ljud via en Xeo Hub. Eller använda en Hegel HD25 eller Auralic Vega DAC som digital förförstärkare.

DYN_Focus_XD200_white_01
200 XD finns även i svart och vitt.

I princip kan 200XD användas med en inkopplad mobiltelefon, men de förtjänar en bättre musikkälla för att nå sin fulla potential.

annons

Och den är stor. Högtalarna är bestyckade med Dynaudios välkända högtalarelement: ett 7-tums baselement med Dynaudios magnesiumpolymer-membran och en 25-mm diskant, som drivs av var sin 150-watts förstärkare

Kristallklart
Eftersom högtalarna inte är speciellt stora är de enkla att ställa upp. En kraftig hylla eller ett par styva stativ behövs, sedan går allt av sig själv. Se bara till att ha vägguttag i närheten, eftersom de inbyggda förstärkarna behöver ström. Om avståndet till väggen är kort är det värt att komma ihåg att det finns en inställning för basen på baksidan, så att basåtergivningen inte förstärks för mycket eftersom högtalaren står intill väggen.

Det finns också en omkopplare som sänker eller höjer diskanten, beroende på om man har en lite för livlig eller dämpad akustik.

DYN_Xeo_hub_side
Du måste skaffa en Xeo Hub för 2 300 kronor om du vill ha flera anslutningar och trådlöst ljud.

Bruksanvisningen som följer med är egentligen bara en snabbguide till inkopplingen. På Dynaudios webbsida finns en mycket bättre och mer omfattande instruktion som vi rekommenderar att man läser.

De första veckorna hade jag högtalarna på skrivbordet, innan de ställdes på stativ i lyssningsrummet. Ljudkällan var i stort sett en MacBook Air, men jag kopplade också in referensanläggningen med McIntoshs fenomenala MA8000-förstärkare och andra ljudkällor.

Högtalarna låter som förväntat från en Dynaudio-modell av den här digniteten. Med stor auktoritet, neutral klang med ett varmt och fylligt mellanregister och en utpräglad transparens med stor detaljrikedom.

Men jag lade också märke till två saker som jag inte har upplevt med de billigare modellerna i Focus-serien, och inte i Xeo-högtalarna heller. Den dynamiska precisionen och kontrollen i basregistret är mycket bättre. Mark Ronsons pigga ”Upton Funk” med Bruno Mars låter ofta lite grötig i mellanregistret och svampig i basen. Men här tog högtalarna tag i regin och regerade basen med järnhand. Istället för grumligheter fick jag upplösning.

Samma sak upprepade sig med First Aid Kits ”Brother” där vokalharmonierna svävade som silke ur högtalarna, med ett utpräglat fokus på djup i ljudbilden. Med så stram och mäktig bas som de här Focus-högtalarna lyckas frambringa tvivlar jag på att många kommer att sakna en ännu kraftigare förstärkare. Det enda man kan sakna är seriös djupbas, även om jag fick mig en överraskning med Evgenij Kissins pianotolkningar av Chopin. Där lyckades 200XD gräva tillräckligt djupt i basen – med full kontroll, naturligtvis – för att jag skulle få en övertygande återgivning av den lägsta oktaven i en konsertflygel.

De klarar av att försvinna i en stor ljudbild också. Efter en stund märker man inte att högtalarna finns där, eller var de står någonstans. Musiken flyter så oansträngt och helt felfritt från de exakta högtalarnas sammetsmjuka famn. En sväng genom Mark Knopflers senaste album Beryl och Belle & Sebastians Girls In Peacetime… bara förstärkte intrycket av en klangneutral högtalare med järnkontroll.

Till och med när jag spelade högt, för det klarar de fint.

Bortsett från avsaknaden av äkta djupbas har jag svårt att hitta något väsentligt att klaga på i Focus 200XD.

Välpolerad och balanserad
Somliga kanske inte faller för Dynaudio-högtalarnas ärliga klang och kontroll utan föredrar något mer lössläppt och utåtriktat i stället, som ett par McIntosh XR50. Eller något som ser bättre ut i ett modernt möblerat vardagsrum, som Sonus faber Olympica I. Men de kräver en kostsam förstärkare för att göra sitt bästa. Det är nämligen det som gör de här Dynaudio-högtalarna så intressanta. Vill man ha bekvämligheten som skräddarsydda förstärkare gör för prestanda så går det inte att bortse från Focus 200XD. Ett av de bästa paren aktiva högtalare vi har testat hittills.

Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Tvåvägs stativhögtalare
 • Basreflex
 • 39–24 000 Hz
 • 150 + 150-watts förstärkare
 • 24 bit/192 kHz DAC
 • Koaxial in/ut
 • 19,8 x 36 x 30,7 cm
Pris: 45000 kr
Plus Välkonstruerad och välljudande högtalare som låter mycket tuffare än storleken antyder. Inbyggd förstärkare gör den till en praktisk lösning för musikälskare med platsbrist.
Minus Ingen USB eller optisk ingång utan en extra dosa, som dessutom kostar extra.

  1
  Vad tycker du?

  0 Comment threads
  0 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  0 Comment authors
    Subscribe  
  newest oldest most voted
  Notify of
  annons

  Prisvärd mobil under granen

  Ett steg under lyxmodellerna hittar vi mobilerna som ger bäst valuta för pengarna.

  Skivspelare med högtalare

  Skivspelare med förstärkare och högtalare inbyggt? Oftast ett recept på katastrof, men inte den här gången.

  7 helt trådlösa öronproppar i premiumklassen

  Om du älskar öronproppar med bra ljud med hatar sladdar så behöver du några av de här.

  OLED med dolda talanger

  Sonys nya OLED-TV kan skryta med otroligt fin bildkvalitet, men det bästa av allt är ljudet ...

  Ny referenshögtalare

  Wow! Dynaudios Confidence-högtalare är ovanligt lyckade – och välljudande.

  Kompromisslös stativhögtalare

  Här är ett par högtalare som är i en klass för sig, med god hjälp av en finess som är lika smart som den är enkel.

  Racermobil från OnePlus och McLaren kör ifrån allt och alla

  OnePlus 7T Pro McLaren är en av de första mobilerna som kör Android 10. Men den har fler förbättringar än så, vilket gör den ännu mer suverän än föregångaren.

  Extremt skarp zoom

  Panasonics ljusstarka Leica-zoom är den enda i sitt slag som har de här egenskaperna.

  Trådlös lyx med massor av funktioner

  I den tredje versionen av Sennheisers strålande trådlösa hörlurar får vi fler finesser.

  Flaggskepp för proffsfotografer

  Klassens högsta upplösning gör Sonys flaggskepp till kameran som många vill ha – men inte alla behöver.