annonse
annonse
annonse

Pioneer SC-LX88

Kraft och kontroll

Pioneer har klassens kanske mest neutrala klangkaraktär. Här finns gott om tryck och många funktioner.

Plus
Ljudet är transparent och luftigt, med stora kraftresurser. Användarvänligheten är ett plus.
Minus
Högtalarnas klangkaraktär måste väljas före autokalibrering. Fyra Atmos-kanaler förutsätter maximalt fem andra högtalare, resten av startfältet klarar sju.

Medan konkurrenterna kan koppla in fyra Atmos-högtalare plus sju andra högtalare (med extra effektförstärkare) är Pioneer SC-LX88 begränsad till två plus sju – eller fyra plus fem.

Bluetooth med aptX för bättre ljud finns inbyggt, detsamma gäller trådlös wifi. Högupplösta musikfiler kan spelas via hemnätverket (DLNA) och om du har DSD-filer kan de spelas av från PC eller Mac via USB-porten. AirPlay och Spotify Connect finns också, så att det är enkelt att komma åt musiken.

Användning
Fjärrkontrolls-appen iControlAV5 ger tillgång till alla funktioner. Med en smartmobil jobbar man i flera flikar, medan skärmstorleken på iPad utnyttjas väl för att ge en bättre översikt. Men jag fattar inte varför några av funktionerna har animerade knappar som flyttar på sig hela tiden. Man kan låsa dem, men i början dansar de runt på skärmen.

Uppkopplingen går lekande lätt med hjälp av en grafisk steg-för-steg-manual som finns inbyggd i receivern och som du kommer åt direkt från webbläsaren i datorn.

Autokalibrering av högtalarna korrigerar för avstånd, ljudnivå, delningsfrekvens, inbördes fas och stående vågor.

Ljudkvalitet
Dynamiken är gnistrande bra. Här dundrar det till med full kontroll i alla kanaler! Filmdialogen är distinkt och ljudlandskapet omringar oss. När en helikopter flyger över ett fält i Atmos-ljudspåret från Transformers 4 känns rotorn ordentligt ovanför huvudet. En 5.1-anläggning med fyra Atmos-högtalare ger en större och mer sömlös ljudbild än en 7.1-anläggning med två Atmos-kanaler. Det hade låtit ännu mer omringande med 7.1 och fyra Atmos-högtalare, men det klarar inte processorn.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Höjs volymen för mycket låter det dock lite vasst, så om du insisterar på att vräka på med fullt ös under längre stunder så finns det mer behagliga alternativ.

Musik i surround är förförande. Den norska, klassiska skivan Magnificat på Blu-ray flyttar in klangen från kyrkan i testrummet på ett övertygande sätt. Det låter klarast och mest upplöst i Pure Direct. Ställ till exempel in Dolby Surround så aktiveras takhögtalarna. Då blir det mer omslutande, fast samtidigt lite diffust eftersom inspelningen inte har Atmos-ljudspår. Den har dock Auro 3D, men det klarar inte Pioneer-receivern.

Musik i stereo återges med stram och fin bas, och oavsett musikstil kommer det klara, distinkta mellanregistret med fint. Men här finns ingen extra mjukhet eller värme: ljudet är stramt, direkt och analytiskt.

Slutsats
SC-LX88 målar upp en öppen ljudbild, med klara dialoger och sångröster. Här finns en strålande dynamisk kontrast och Dolby Atmos lyfter allting ännu mer, med ett mer omringande ljud ovanifrån. Vi hade dock kunnat tänka oss ytterligare ett par Atmos-kanaler.

I övrigt finns det gott om funktioner och finesser, från strömning till nätverksfjärrstyrning, allt i en användarvänlig inpackning. Fjärr-appen iControlAV har många funktioner, som får bäst översikt på en iPad.

Medan konkurrenterna kan koppla in fyra Atmos-högtalare plus sju andra högtalare (med extra effektförstärkare) är Pioneer SC-LX88 begränsad till två plus sju – eller fyra plus fem. Bluetooth med aptX för bättre ljud finns inbyggt, detsamma gäller trådlös wifi. Högupplösta musikfiler kan spelas via hemnätverket (DLNA) och om du har DSD-filer kan de spelas av från PC eller Mac via USB-porten. AirPlay och Spotify Connect finns också, så att det är enkelt att komma åt musiken. Användning Fjärrkontrolls-appen iControlAV5 ger tillgång till alla funktioner. Med en smartmobil jobbar man i flera flikar, medan skärmstorleken på iPad utnyttjas väl för att ge en bättre översikt. Men jag fattar inte varför några av funktionerna har animerade knappar som flyttar på sig hela tiden. Man kan låsa dem, men i början dansar de runt på skärmen. Uppkopplingen går lekande lätt med hjälp av en grafisk steg-för-steg-manual som finns inbyggd i receivern och som du kommer åt direkt från webbläsaren i datorn. Autokalibrering av högtalarna korrigerar för avstånd, ljudnivå, delningsfrekvens, inbördes fas och stående vågor. Ljudkvalitet Dynamiken är gnistrande bra. Här dundrar det till med full kontroll i alla kanaler! Filmdialogen är distinkt och ljudlandskapet omringar oss. När en helikopter flyger över ett fält i Atmos-ljudspåret från Transformers 4 känns rotorn ordentligt ovanför huvudet. En 5.1-anläggning med fyra Atmos-högtalare ger en större och mer sömlös ljudbild än en 7.1-anläggning med två Atmos-kanaler. Det hade låtit ännu mer omringande med 7.1 och fyra Atmos-högtalare, men det klarar inte processorn. Höjs volymen för mycket låter det dock lite vasst, så om du insisterar på att vräka på med fullt ös under längre stunder så finns det mer behagliga alternativ. Musik i surround är förförande. Den norska, klassiska skivan Magnificat på Blu-ray flyttar in klangen från kyrkan i testrummet på ett övertygande sätt. Det låter klarast och mest upplöst i Pure Direct. Ställ till exempel in Dolby Surround så aktiveras takhögtalarna. Då blir det mer omslutande, fast samtidigt lite diffust eftersom inspelningen inte har Atmos-ljudspår. Den har dock Auro 3D, men det klarar inte Pioneer-receivern. Musik i stereo återges med stram och fin bas, och oavsett musikstil kommer det klara, distinkta mellanregistret med fint. Men här finns ingen extra mjukhet eller värme: ljudet är stramt, direkt och analytiskt. Slutsats SC-LX88 målar upp en öppen ljudbild, med klara dialoger och sångröster. Här finns en strålande dynamisk kontrast och Dolby Atmos lyfter allting ännu mer, med ett mer omringande ljud ovanifrån. Vi hade dock kunnat tänka oss ytterligare ett par Atmos-kanaler. I övrigt finns det gott om funktioner och finesser, från strömning till nätverksfjärrstyrning, allt i en användarvänlig inpackning. Fjärr-appen iControlAV har många funktioner, som får bäst översikt på en iPad.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Pioneer SC-LX88
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:
  • 9 x 130 watt (8 ohm, 1 kanal)
  • HDMI: 8 in (MHL i front), 3 ut
  • 3D och 4K-uppskalning (HDMI 2.0)
  • HD-ljud och Dolby Atmos (5.2.4/7.2.2)
  • MCACC-högtalarkalibrering
  • Nätverk: Wifi och ethernet
  • AirPlay och Spotify Connect
  • DLNA och Bluetooth
  • Skivspelaringång
  • Fjärrkontroll-app för iOS och Android
Pris: 23000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.