annons
annons
annons

Test av Bose SoundTouch 300

Inte bra nog

Bose satsar på användarvänlighet, men glömmer tyvärr ljudkvaliteten.

Ljud & Bild tycker

  • I typisk Bose-stil är soundbar-högtalaren väldigt lättskött. Rumskorrektionen kan vara en hjälp i svåra miljöer.

  • Ljudet är för dåligt och vi saknar stöd för flera strömningstjänster.

annons

SoundTouch 300 är det senaste tillskottet till Boses multiroom-familj, en soundbar som är enkel att använda och som man kan köpa till en trådlös subwoofer till om man vill – och till och med komplettera med trådlösa bakhögtalare. Men den ska också fungera bra på egen hand.

SoundTouch 300 har en HDMI-utgång, men intressant nog ingen motsvarande ingång. Det beror på att den har ljudreturkanal (ARC) och därför ska kopplas till en motsvarande ingång på TV:n. ARC kommunicerar nämligen åt båda håll, så att man klarar sig med en enda HDMI-kabel.

Anslutning till nätverket går lekande lätt med SoundTouch-appen och det är genomgående ytterst lite hokus pokus. Det finns stöd för Spotify Connect och internetradio, allt annat (Tidal, Deezer, Apple Music, med mera) får du använda Bluetooth till. Det är i minsta laget.

Det ingår en mätmikrofon i form av en huvudbygel som man ska ha på sig när man förflyttar sig runt i rummet och kör kalibreringen. Det är inte så skumt som det verkar utan går väldigt smidigt. Förl bara instruktionerna som hörs i högtalaren.

Ljudkvalitet

Med vår Sony-TV tyckte vi att den optiska digitalingången hade för stor fördröjning av ljudet så att ljudet från filmens dialog inte passade med skådespelarnas läpprörelser. Alltså var HDMI den enda reella anslutningen för film.

Utan rumskorrektion låter dialogen burkig och onaturlig, med en puckel i det övre bröstklangsregistret. Nästan som om skådespelarna har en bubbla i halsen när de pratar. Efter rums­korrektionen löser mycket av detta sig och dialogen blir tydligare. Fördelen med rumskorrektion är att en soundbar som egentligen låter mediokert kan fungera bättre i ett visst rum än en annan soundbar som egentligen har högre ljudkvalitet.

SoundTouch 300 låter dock ändå inte särskilt engagerande. Ljudet är större och fylligare än från TV:n, men den klarar inte basen särskilt bra på egen hand och det finns inte många klangfärger. Man kan förstärka basen men då maskeras dialogen för mycket. Vi behåller inställningen i mitten.

Musik i stereo lider av att basregistret maskerar mellanregistret och kvinnliga röster låter för luddigt för att engagera. Musik med mycket dynamik och bas börjar dessutom lätt att skorra.

Vi har också fått en Acoustimass 300­- subwoofer att testa med. Den fördubblar priset och ger en häftigare baskänsla. Men den tar inte bort soundbar-högtalarens tonala svagheter, så Bose är inget hot mot sina konkurrenter.

Slutsats

Bose SoundTouch 300 är mycket lätt att koppla upp och använda. Den har dessutom automatisk rumskorrektion som minskar en del påverkan från rummets akustik.

Tyvärr är själva ljudkvaliteten ingenting att hurra för, vare sig med film eller musik. Det låter för instängt och luddigt. Bättre än TV-ljudet, men inte mer än så. Systemet har dessutom begränsat stöd för strömningstjänster.

Fakta

HDMI: 0 in, 1 ut (ARC)

Digitalt in: Optisk

Nätverk: Wifi, ethernet

Trådlöst: SoundTouch, Bluetooth

Analogt in: Nej

Subwoofer: Extrautrustning (trådlös)

B x H x D = 97,8 x 5,7 x 10,8 cm

Färg: Svart

Övrigt: ADAPTiQ-rumskorrektion

Webb: bose.se

Tillverkare:
Bose
Pris:
7.500,-
Importör:
annons
annons
annons
annons