test : Philips HTL5160

Klarspråk

Philips soundbar gör vad den ska, med klockren dialog och ett ganska balanserat ljud.

Ljud & Bild tycker

Ljudet har fin balans och surround­ljud simuleras riktigt bra. Google Cast gör det användarvänligt att strömma.
Vi vill ha mer övertoner och musiken borde haft bättre stereoperspektiv.
HDMI: 1 in, 1 ut (ARC) Digitalt in: Optisk Nätverk: Wifi, ethernet Trådlöst: Google Cast, Spotify Connect, Bluetooth (NFC) Analogt in: 3,5 mm minijack Subwoofer: Trådlös B x H x D = 110 x 5,1 x 6,9 cm Färg: Svart Pris: 3 500 kr Webb: philips.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 3500 kr

Philips soundbar kom i en nästan misstänkt liten låda, som vi först trodde bara innehöll subwoofern. Men det visade sig att högtalaren levereras i tre delar som ska sammanfogas. Den är testets tunnaste, så om du hittar en plats att gömma undan den trådlösa subwoofern så syns det inte mycket som stjäl uppmärksamheten.
HTL5160 har en HDMI-ingång och en -utgång men eftersom de inte stöder 4K-video från Blu-ray måste alla källor kopplas till TV:n med HDMI och sedan kopplas soundbar-högtalaren till TV:ns ljudreturkanal (ARC). Det funkar fint, eller så kan man använda den optisk digitalingången. Högtalaren kopplas trådlöst till nätet med appen HCWeSet. Följ instruktionerna i appen, det är enkelt. För att strömma musik har Philips Google Cast. Det är superenkelt, du bara öppnar appen som du brukar lyssna på musik med och trycker sedan på en virtuell knapp i appen som gör att soundbar-högtalaren tar över i stället för mobilen. Då förvandlas mobilen till en fjärrkontroll. Har du flera Google Cast-enheter hemma så kan de grupperas så att de spelar samma musik i hela huset. Google Cast stöder många strömningstjänster, bland annat Spotify, Tidal och Deezer. Men i dagsläget inte Apple Music eller den lokala musikspelaren i iPhone.

Ljudkvalitet

Jag måste erkänna att jag var skeptisk till att den här tunna ljudlimpan skulle kunna låta särskilt bra. Tack och lov grusades mina fördomar till viss del. Problemet med tunna soundbar-högtalare är att de ofta har svårt att spela bra tillsammans med subwoofern, eftersom konsonanterna i röster kommer från högtalaren medan vokalerna – bröstklangen – kommer från subwoofern. Då måste subwoofern stå väldigt nära högtalaren för att det inte ska låta konstigt.
I det här fallet låter det betydligt skapligare än befarat. Rösterna i filmen är klara och öppna, med surroundfunktionen aktiverad sträcks ljudbilden ut ganska så bra ut i rummet utan att det går ut över röståtergivningen. Det beror på att centerkanalen har separata högtalare. Den trådlösa subwoofern återger dessutom baseffekterna bra.
Den saknas nyanser i övertonerna, regndroppar påminner lite om glaskristaller som träffar marken. Det finns också ett glapp mellan subwoofern och soundbar-högtalaren, men man tänker inte så mycket på det när man tittar på film. Problemet märks med musik, där basinstrument låter monotont och onyanserat, man hör inte stränganslagen på en basgitarr särskilt bra, bara gitarrlådan. Sångröster är tydliga, men det låter lite tunt.

Slutsats

Trots det låga priset ger Philips soundbar riktigt bra filmljud, med tydlig dialog. I musiken hade vi gärna velat ha mer luft i cymbalerna och ljudbilden känns för snäv – stereoperspektivet är så gott som obefintligt.
Sammantaget fungerar Philips HTL5160 helt okej, vi gillar streaming med Google Cast och det här är ett bra val om du vill ha en tunn och billig ljudlimpa.

picture1 picture1
<
>
(Foto: Tillverkare)
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
  Också i detta test:
  Yamaha YAS-306 - Ganska komplett
  Letar du efter ett billigt alternativ med multiroom och inte vill ha någon extra baslåda så duger den här bra.
  Samsung HW-MS660 - Imponerande balans
  Samsung har släppt en soundbar som låter lika bra med musik som med film.
  Sony HT-NT5 - Bra kompromiss
  Den här är gjord för att ligga platt och peka upp mot taket, men ändå låta bra framifrån. Det fungerar ganska bra.
  Bose SoundTouch 300 - Inte bra nog
  Bose satsar på användarvänlighet, men glömmer tyvärr ljudkvaliteten.
  Sonos PlayBase - TV-sockel
  Sonos nya ljudsockel PlayBase fungerar som ett underlägg till TV:n. Men kommer den för sent?
  Heos HomeCinema - Lättskött och tuff
  Heos har fattat det här med användarvänlighet och dessutom får du tufft och fylligt ljud för pengarna.
  Klipsch RSB-14 - Mycket ljudtryck, inte mycket mer
  Klipsch har testets högsta ljudtryck. Men ljudkvaliteten är en besvikelse.
  Yamaha YSP-2700 - Spretigt ljud
  Det största problemet med denna soundbar är ett enormt glapp i ljudbilden.
  Bluesound Pulse Soundbar - Den mest välgjorda
  Bluesounds soundbar kostar lite mer men betalar sig i form av mycket bättre upplevelser med både film och musik.

  Läs också

  Den minsta modellen i iPhone 12-serien är också den billigaste. iPhone 12 mini är faktiskt smått genialisk
  Ring Alarm Security Kit är ett utmärkt komplett larmsystem för hemmet, det är bara att lägga ett i kundvagnen.
  Sennheisers brusreducerande PXC 550 har fått nytt liv av danska EPOS. Det fullständiga namnet är EPOS Sennheiser Adapt 660 och den största skillnaden är att samtalskvaliteten är ännu bättre.
  BMW:s första helt elektriska SUV har allt man behöver – utom en sak.
  Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.
  Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!
  Det finns många andra bra högtalare, men ingen som den här.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  JBL L82 Classic

  Riktpris: 25000 kr Högtalarfest

  DALI Oberon On-Wall C

  Riktpris: 16000 kr Smälter in i omgivningen

  Sony SRS-XB33

  Riktpris: 1700 kr Party i farten

  Sony SRS-XB43

  Riktpris: 2500 kr Party i farten
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.