Yamaha är alla ljudlimpors anfader och var först ute med soundbar-högtalare där massor av högtalarelement använde väggar och tak för att reflektera ljudet från bakkanalerna, så att ljudet faktiskt träffade lyssnaren bakifrån. Surroundljud är alltså inte virtuellt, utan äkta.
YSP-2700 har 16 element som samarbetar för att skapa äkta 7.1-kanaligt surroundljud. En mätmikrofon ingår för att göra inställningarna automatiskt, vilket annars hade varit väldigt krångligt och tidskrävande – för att inte säga omöjligt – att göra för hand.
Tre HDMI-ingångar stöder det senaste HDCP 2.2-kopieringsskyddet, vilket är viktigt för att återge Ultra HD-video. Till musiksidan används Yamahas multiroom-system MusicCast, så att ljudlimpan kan grupperas med andra enheter i samma hemnätverk. Yamaha har äntligen meddelat officiellt att soundbar-högtalaren får inbyggt stöd för Tidal och Deezer, förutom Spotify som den redan hade. Detta fanns dock inte under testperioden.
Användarvänligheten är mycket bra. Automatisk installation med mätmikrofon går som en dans och anslutningen till nätverk är enkel med MusicCast-appen. MusicCast-systemet är dessutom oerhört enkelt att använda, vi gillar det skarpt.
Ljudkvalitet
Så långt är allt bra. Tyvärr går det inte riktigt lika bra när filmen glider in i luckan på Blu-ray-spelaren. Det blir genast uppenbart att YSP-2700 på egen hand inte spelar i närheten av tillräckligt djupt för att fungera ihop med subwoofern som ingår. Det hörs nästan bara diskantljud från högtalaren medan subwoofern spelar för långt upp i mellanregistret. Inte tillräckligt långt eftersom det finns ett glapp i frekvensregistret mellan subwoofern och högtalaren. Men ändå för högt för att det ska bli ordning på något. Ta till exempel dialogen. Skådespelarnas konsonanter kommer från soundbar-högtalaren. Men bröstklangen – vokalerna – kommer från subwoofern. När surroundljuds-
funktionen är aktiverad blir det lite bättre, eftersom en del fokus försvinner från det här fenomenet och man sitter i viss mån och njuter av surroundljudet. Men det finns där hela tiden. Ju längre bort från TV:n subwoofern står desto värre blir det, så se till att ha den så nära som möjligt.
Musik i stereo är en kris. Det lägsta frekvensregistret från alla instrument kommer från subwoofern medan högtalaren återger småljud från övre mellanregistret och uppåt. Hela ljudbilden är sned och engagerar inte.
Slutsats
Yamaha YSP-2700 använder avancerad digitalprocessning och många högtalarelement för att återge äkta surroundljud med hjälp av rummets väggar, tak och golv. Den har även multiroom-funktionen MusicCast som gör att den kan integreras i ett redan befintligt multiroom-system från Yamaha. Fiffigt.
Vad som inte är lika fiffigt är att ljudkvaliteten faller rakt igenom. Soundbar-högtalaren går inte tillräckligt långt ner i frekvens, så subwoofern är tvungen att återge mellanregistret. Vokaler i dialog och sångröster kommer från subwoofern, konsonanterna från ljudlimpan. Det funkar dåligt.
Ljud & Bild tycker
Många högtalarelement och avancerad DSP gör att man nästan får ett äkta surroundljud. Det finns ett stort glapp i ljudet mellan subwoofer och soundbar. Högtalaren återger konsonanterna i röster och subwoofern återger vokalerna.
Riktpris: 10000 kr
Specifikationer
HDMI: 3 in, 1 ut (ARC)
Digitalt in: Optisk, koaxial
Nätverk: Wifi, ethernet
Trådlöst: MusicCast, Bluetooth (aptX)
Analogt in: RCA
Subwoofer: Trådlös
B x H x D = 94,4 x 5,1 x 15,4 cm
Färg: Svart, silver
Webb: yamaha.se
Också i detta test:
10 soundbar-högtalare
Philips HTL5160
Klarspråk
Philips soundbar gör vad den ska, med klockren dialog och ett ganska balanserat ljud.
Yamaha YAS-306
Ganska komplett
Letar du efter ett billigt alternativ med multiroom och inte vill ha någon extra baslåda så duger den här bra.
Samsung HW-MS660
Imponerande balans
Samsung har släppt en soundbar som låter lika bra med musik som med film.
Sony HT-NT5
Bra kompromiss
Den här är gjord för att ligga platt och peka upp mot taket, men ändå låta bra framifrån. Det fungerar ganska bra.
Bose SoundTouch 300
Inte bra nog
Bose satsar på användarvänlighet, men glömmer tyvärr ljudkvaliteten.
Sonos PlayBase
TV-sockel
Sonos nya ljudsockel PlayBase fungerar som ett underlägg till TV:n. Men kommer den för sent?
Heos HomeCinema
Lättskött och tuff
Heos har fattat det här med användarvänlighet och dessutom får du tufft och fylligt ljud för pengarna.
Klipsch RSB-14
Mycket ljudtryck, inte mycket mer
Klipsch har testets högsta ljudtryck. Men ljudkvaliteten är en besvikelse.
Bluesound Pulse Soundbar
Den mest välgjorda
Bluesounds soundbar kostar lite mer men betalar sig i form av mycket bättre upplevelser med både film och musik.
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser