annons
annons

Scansonic S5BTL

Flexibel elegans

Snygg design, kraft och massor av ingångar. Man får imponerande mycket med S5BTL.

Bra upplösning Kan spela högt Många anslutningar Learn-funktion
Begränsad bas

Scansonics S5BTL är sprillans nya. Testexemplaren var onumrerade provexemplar men de ska vara helt identiska med versionen som släpps på marknaden ungefär samtidigt som du läser den här artikeln.
S5BTL är den första av Scansonics högtalare som är utformad av Michael Børresen, som i vanliga fall ligger bakom de många gånger dyrare högtalarna i systerbolaget Raidho.

Bakplattan är fullproppad: förutom bluetooth har högtalaren två linjeingångar. Och både en optisk och en koaxial digitalingång. Utgång för subbas gör att man kan få extra tyngd i ljudet, och en USB-port finns för uppladdning av bärbara spelare. På baksidan finns också en volymknapp så att man kan anpassa förstärkningen utan att tappa upplösning genom att reglera nivån digitalt. Slutligen har högtalarna en inlärningsfunktion så att de kan styras från en gemensam fjärrkontroll. Kabinetten känns solida och är betydligt tyngre än de ser ut.

Första intrycket är att detta är en högtalare som har en ren och frigjord klang, bra upplösning och en ljudbild som drar mot det ljusa hållet. Det är enkelt att höra skillnad på en klarinett och en saxofon, och röster återges väldigt fint. ”Scarlet Ribbons” låter precis så avskalat som den ska och varje andetag hörs.

Det går att spela ganska så högt med S5BTL. Den pråliga ”Pestilance and Plague” avklaras förhållandevis snyggt. Basen är inte överväldigande men högtalarna låter ändå ansträngda när hela orkestern sätter igång.

Av ren och skär elakhet satte vi på Nero-remixen av ”Ghosts ’n’ Stuff”. Högtalarna överlevde misshandeln och lät fortfarande bra. Men den brutala djupbasen lyste med sin frånvaro. Att förvänta sig dubstep-skakningar från ett 5-tums baselement vore ju att be om det omöjliga. Fast Audio Pro T12 klarar det.

Den ljusa tonbalansen innebär att röster kan sakna kropp. Stora, tunga Meat Loaf sjunger rent men krymps till en 70-kilos vekling.
Sammanfattningsvis är S5BTL en högtalare med ett ymnighetshorn av funktioner, bra nyansering och kraftresurser för att få fart på vardagsrummet. Men den bör ha hjälp i basregistret om det står vitaminrik kost på menyn.

Scansonics S5BTL är sprillans nya. Testexemplaren var onumrerade provexemplar men de ska vara helt identiska med versionen som släpps på marknaden ungefär samtidigt som du läser den här artikeln. S5BTL är den första av Scansonics högtalare som är utformad av Michael Børresen, som i vanliga fall ligger bakom de många gånger dyrare högtalarna i systerbolaget Raidho. Bakplattan är fullproppad: förutom bluetooth har högtalaren två linjeingångar. Och både en optisk och en koaxial digitalingång. Utgång för subbas gör att man kan få extra tyngd i ljudet, och en USB-port finns för uppladdning av bärbara spelare. På baksidan finns också en volymknapp så att man kan anpassa förstärkningen utan att tappa upplösning genom att reglera nivån digitalt. Slutligen har högtalarna en inlärningsfunktion så att de kan styras från en gemensam fjärrkontroll. Kabinetten känns solida och är betydligt tyngre än de ser ut. Första intrycket är att detta är en högtalare som har en ren och frigjord klang, bra upplösning och en ljudbild som drar mot det ljusa hållet. Det är enkelt att höra skillnad på en klarinett och en saxofon, och röster återges väldigt fint. ”Scarlet Ribbons” låter precis så avskalat som den ska och varje andetag hörs. Det går att spela ganska så högt med S5BTL. Den pråliga ”Pestilance and Plague” avklaras förhållandevis snyggt. Basen är inte överväldigande men högtalarna låter ändå ansträngda när hela orkestern sätter igång. Av ren och skär elakhet satte vi på Nero-remixen av ”Ghosts ’n’ Stuff”. Högtalarna överlevde misshandeln och lät fortfarande bra. Men den brutala djupbasen lyste med sin frånvaro. Att förvänta sig dubstep-skakningar från ett 5-tums baselement vore ju att be om det omöjliga. Fast Audio Pro T12 klarar det. Den ljusa tonbalansen innebär att röster kan sakna kropp. Stora, tunga Meat Loaf sjunger rent men krymps till en 70-kilos vekling. Sammanfattningsvis är S5BTL en högtalare med ett ymnighetshorn av funktioner, bra nyansering och kraftresurser för att få fart på vardagsrummet. Men den bör ha hjälp i basregistret om det står vitaminrik kost på menyn.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Scansonic S5BTL
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Tvåvägs aktivt högtalarsystem
 • 2 x 50-watts stereoförstärkare
 • Frekvensomfång: 50–20 000 Hz
 • Konstruktion: Basreflex
 • Baselement: 5 tum
 • Diskant: 1-tums softdome
 • Ingång: RCA, stereo-minijack, optisk + koaxial digital
 • Utgång: Högtalare (skruvterminal), subbas (minijack), USB (endast laddning)
 • Trådlöst: Bluetooth, AVRCP, apt-X
 • Analog volymkontroll
 • Mått: 15,1 x 22,3 x 21 cm (BxHxD)
 • Färg: Svart, vit, röd högglans
 • Pris: 4 500 kr
Pris: 4500:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-