TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Q Acoustics BT3

Brittisk precision

Musiken serveras utan onödig maskering eller färgning. Och man behöver inte ta det lugnt, för det finns massor av kraft.

forfatter
Publicerad 2013-10-16 - 05:00
L&B tycker
Spelar imponerande högt Både analog och digital ingång Känns robusta Välnyanserade
Kan låta lite vassa Saknar en smula bas
Specifikationer
 • Tvåvägs aktivt högtalarsystem
 • 2 x 50-watts stereoförstärkare
 • Frekvensomfång: 68–22 000 Hz
 • Konstruktion: Basreflex
 • Baselement: 4 tum
 • Diskant: 30 mm
 • Ingång: RCA, stereo-minijack, optisk digital
 • Utgång: Högtalare (skruvterminal), subbas (minijack)
 • Trådlöst: Bluetooth 4.0, apt-X
 • Mått: 14,8 x 24 x 22,6 cm (BxHxD)
 • Färg: Svart, vit, röd (svart metallfront)
 • Pris: 4 500 kr
Riktpris: 4500Pr. 2013-10-16 Produktsida

På senare år har engelska Q Acoustics haft stor framgång med sina hemmabio- och inbyggnadshögtalare. Helt nya BT3 är en del av ett försök att även göra bra ljud till TV och bärbara enheter.
Utseendet är råare än övriga testdeltagare. Lacken har en halvblank och lite opolerad, plastig yta som tillsammans med metallgallret skapar ett no-nonsense-utseende som för tankarna till professionell utrustning.

Det finns två linjeingångar (RCA och minijack), optisk digitalingång samt utgång till subbas. Högtalarna sköts antingen med fjärrkontrollen eller med knapparna på ovansidan.

BT3 har klara analytiska kvaliteter. Röster återges mycket bättre än hos Audio Pro Addon T12, och tonbalansen är bättre än hos Scansonic S5BTL. Det hörs i låtar som ”Tom’s Diner” med Suzanne Vega och ”Scarlet Ribbons” med Sinead O’Connor, där andetagen hörs tydligt.

Ljudet kunde dock ha släppts lite mer fritt från kabinetten. I Roger Waters-låten ”Three Wishes”, som manipulerar friskt med fasförskjutningar, växer sig perspektivet inte lika långt utanför högtalarna som med Pioneers billiga XW-BTS5.

Att det går att spela högt demonstreras av Gorillaz-hitten ”On Melancholy Hill”. Det finns massor av driv och energi, utan att högtalarna tappar taget om detaljerna. Basen finns också med fint i mindre rum. ”One Spliff A Day” återges med entusiasm och energi – även om man märker att reggae inte är QT3:s favoritmusik.

Går man upp ett steg i intensitet och spelar storslagen hårdrock börjar BT3 också tappa greppet. I ”Pestilence And Plague” från albumet”Nostradamus” flyter kör och gitarr ihop en smula. Men låter ÄR en svår uppgift och Q Acoustics-högtalarna klarar sig bättre än någon annan i testet!

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

Också i detta test:

Scandyna SmallPod Bluetooth

Designrymdskepp med hög WAF

Den populära Podspeakers-serien har fått trådlösa medlemmar. Och bara utseendet gör nog att de får stå i finrummet. Men de tål att höras på också.

Superläcker design Mest välbalanserat ljud Bra mellanregister
Ingen digitalingång Bara begränsad ljudnivå Ihålig bas.

Scansonic S5BTL

Flexibel elegans

Snygg design, kraft och massor av ingångar. Man får imponerande mycket med S5BTL.

Bra upplösning Kan spela högt Många anslutningar Learn-funktion
Begränsad bas

Pioneer XW-BTS5

Enkla och välbalanserade

Trots lågt pris och ett begränsat urval av funktioner återger Pioneers trådlösa högtalare musiken på ett övertygande sätt, så länge man inte ger dem för komplicerade uppgifter.

Billiga Bra bas Bäst rumskänsla Rent ljud
Inte apt-X Inga ingångar med kabel Tillbakadraget ljud Mindre kontroll över ljudbilden

Audio Pro Addon T12

Festprisse i finkläder

Det luktar brott mot naturlagarna när lilla Addon T12 fyller rummet med tung bas. Om musiken handlar om fart och fläkt är de makalösa.

Otrolig bas Stora kraftresurser Spelar högt
Svagt mellanregister Mindre nyanserad

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

lbpluss
Coolaste skivspelaren vi har testat Det eneste problemet med Audio-Technica jubileumspiller, er at du ikke får tak i den.
Fantastiskt välljudande streamingreceiver Receivern från Yamaha kan allt, ser ut som en miljon och låter fenomenalt bra.
lbpluss
Musikstreamern som spelar allt och driver dina hörlurar FiiO R7 är en stationär musikstreamer som kan det mesta. Tack vare Android-operativsystemet.
lbpluss
Tar bort knastret från dina skivor Vinylsamlare behöver en skivtvätt. Här är två.
lbpluss
Det bästa av två världar En CD-streamer är det smartaste sättet att kombinera CD-samlingen med streaming.
Följ Ljud & Bild