Scandyna SmallPod Bluetooth

Designrymdskepp med hög WAF

Den populära Podspeakers-serien har fått trådlösa medlemmar. Och bara utseendet gör nog att de får stå i finrummet. Men de tål att höras på också.
Ljud & Bild tycker
Superläcker design Mest välbalanserat ljud Bra mellanregister
Ingen digitalingång Bara begränsad ljudnivå Ihålig bas.
Specifikationer
 • Tvåvägs aktivt högtalarsystem
 • 2 x 40-watts stereoförstärkare, klass D
 • Frekvensomfång: 60–25 000 Hz
 • Konstruktion: Basreflex
 • Baselement: 4 tums Kevlar
 • Diskant: 3/4-tums softdome
 • Ingång: 3,5 mm (stereo-minijack)
 • Utgång: Högtalare (skruvterminal), subbas (minijack)
 • Trådlöst: Bluetooth, apt-X
 • Mått: 15,7 x 29,5 x 16 cm (BxHxD)
 • Färg: Svart, vit, röd
 • Pris: 4 500 kr
forfatter

”Åh, kan jag inte få hålla i dem?” Scandynas Podspeakers-serie har tack vare sin skyhöga WAF (Wife Acceptance Factor) lyckats få in hifi-högtalare i vardagsrum dit annars bara halvosynliga lifestyle-system har fått tillträde. Den knubbiga stapeln med bubblor i olika storlekar och glada färger är också populära butiksprydnader. SmallPod Bluetooth är den trådlösa varianten av tillverkarens mellersta modell.

Installation och inkoppling består av att montera de tre metallbenen under varje högtalare. Förutom bluetooth-anslutning finns en linjeingång för exempelvis CD-spelare eller dator. Det finns även en subbas-utgång så att man kan få mer tyngd i basen. Scandyna har subbasar med matchande design i sortimentet. Det finns inga knappar på själva högtalarna, men det ingår en fjärrkontroll för fintrimning och bluetooth-parning.

Öppenheten är tjusig, förmodligen mycket tack vare kabinettens form som minimerar ljudpåverkande reflektioner. Live-utgåvan av Sineah O’Connors ”Troy” med sång och akustisk gitarr är närvarande i rummet. Den tonala balansen är fin och röster och instrument får sin naturliga storlek. Det finns ingen tendens till vasshet.

SmallPod Bluetooh är ingen partyhögtalare. Den kan spela tillräckligt högt för att man ska kunna lyssna på musik, men inte festhögt. När volymen vrids upp och musiken är komplex går det illa. En låt som Styx ”Boat on the River”, där många olika akustiska instrument spelar tillsammans, är grötig och obehaglig att lyssna på. Och symfonisk hårdrock förvandlas till en grov matta av vitt brus.

Men man måste däremot inte alls hålla sig till stilla solosång. Enklare arrangemang går betydligt bättre. Natasjas ”One Spliff a Day” svänger fint – även om basen inte sätter huset i gungning.
Trots sina svagheter är SmallPod Bluetooth en riktigt lyckad högtalare. Den ställs dock troligtvis på platser där den används mer till bakgrundsmusik än kritiskt lyssnande på hög volym.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Också i detta test:

Q Acoustics BT3

Brittisk precision

Musiken serveras utan onödig maskering eller färgning. Och man behöver inte ta det lugnt, för det finns massor av kraft.

Spelar imponerande högt Både analog och digital ingång Känns robusta Välnyanserade
Kan låta lite vassa Saknar en smula bas

Scansonic S5BTL

Flexibel elegans

Snygg design, kraft och massor av ingångar. Man får imponerande mycket med S5BTL.

Bra upplösning Kan spela högt Många anslutningar Learn-funktion
Begränsad bas

Pioneer XW-BTS5

Enkla och välbalanserade

Trots lågt pris och ett begränsat urval av funktioner återger Pioneers trådlösa högtalare musiken på ett övertygande sätt, så länge man inte ger dem för komplicerade uppgifter.

Billiga Bra bas Bäst rumskänsla Rent ljud
Inte apt-X Inga ingångar med kabel Tillbakadraget ljud Mindre kontroll över ljudbilden

Audio Pro Addon T12

Festprisse i finkläder

Det luktar brott mot naturlagarna när lilla Addon T12 fyller rummet med tung bas. Om musiken handlar om fart och fläkt är de makalösa.

Otrolig bas Stora kraftresurser Spelar högt
Svagt mellanregister Mindre nyanserad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.