: Audio Pro Addon T12

Festprisse i finkläder

Det luktar brott mot naturlagarna när lilla Addon T12 fyller rummet med tung bas. Om musiken handlar om fart och fläkt är de makalösa.

Ljud & Bild tycker

Otrolig bas Stora kraftresurser Spelar högt
Svagt mellanregister Mindre nyanserad
 • Tvåvägs aktivt högtalarsystem
 • 2 x 55-watts stereoförstärkare
 • Frekvensomfång: 45–25 000 Hz
 • Konstruktion: Basreflex
 • Baselement: 4,5 tum
 • Diskant: 3/4-tums softdome
 • Ingång: stereo-minijack, optisk digital
 • Utgång: Högtalare (skruvterminal), subbas (minijack), USB (endast laddning)
 • Trådlöst: Bluetooth 4.0, apt-X
 • Mått: 15 x 22 x 19,5 cm (BxHxD)
 • Färg: Svart, vit
 • Pris: 4 000 kr
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 4000 kr

Audio Pro har många års erfarenhet av att locka fram stor bas ur små högtalare. Och Addon T12 är inget undantag. Den svenska tillverkaren blev känd för sin banbrytande subbas B2-50 i slutet av 70-talet, den gången uträttades miraklen av förstärkare med negativ utgångsimpedans. Nu för tiden används digitala signalprocessorer för att trolla med fysikens lagar.

Högtalarna ser otroligt små ut. I själva verket är nästan alla testdeltagare precis lika stora – det vill säga mycket små. Förutom den stora basporten finns en analog linjeingång (minijack) och en optisk digitalingång för exempelvis TV eller spelkonsol. En USB-port laddar mobil eller surfplatta. Det finns också en subbasutgång, även om den egentligen är överflödig.

Det första man lägger märke till när man lyssnar på Addon T12 är basen. Den är bra och portioneras ut i så rikliga mängder att det verkar naturstridigt. Det måste ha krävts en rejäl dos DSP-kraft för att få in så mycket bas i de pyttesmå kabinetten.

Addon T12 är sitt esse med rytmisk musik och electronica, där energi räknas mer än nyanser. Gorillaz ”On Melancholy Hill” och Natasjas ”One Spliff A Day” fyller vardagsrummet till bristningsgränsen med bas, och bor du i lägenhet säger grannarna under förmodligen stopp innan volymkontrollen gör det.

Med sådana färdigheter är det lockande att pressa högtalarna med helt omöjliga uppgifter, som dubstep-utmaningarna ”Ghosts N’Stuff” och ”Limit To Your Love”, som har fullt ös hela vägen till örats smärtgräns. Till och med det klarar högtalarna, med membranrörelser som mäts i hela centimeter – och med ett högljutt väsande från de breda basportarna på baksidan!

Musiken framträder ur högtalarna på ett medryckande sätt, fast nyanseringen i mellanregistret hade kunnat vara bättre. I Styx ”Boat On The River” låter sångrösten ansträngd när hela orkestern sätter igång.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
3 kommentarer

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Q Acoustics BT3 - Brittisk precision
  Musiken serveras utan onödig maskering eller färgning. Och man behöver inte ta det lugnt, för det finns massor av kraft.
  Scandyna SmallPod Bluetooth - Designrymdskepp med hög WAF
  Den populära Podspeakers-serien har fått trådlösa medlemmar. Och bara utseendet gör nog att de får stå i finrummet. Men de tål att höras på också.
  Scansonic S5BTL - Flexibel elegans
  Snygg design, kraft och massor av ingångar. Man får imponerande mycket med S5BTL.
  Pioneer XW-BTS5 - Enkla och välbalanserade
  Trots lågt pris och ett begränsat urval av funktioner återger Pioneers trådlösa högtalare musiken på ett övertygande sätt, så länge man inte ger dem för komplicerade uppgifter.

  Läs också

  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Marantz Model 30

  Riktpris: 30000 kr Marantz nya förstärkare spelar vanebildande vackert

  Denon DCD-A110

  Riktpris: 32000 kr Hedrar dina CD-skivor

  Denon PMA-A110

  Riktpris: 37500 kr Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

  Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

  Riktpris: 54000 kr Raffinerad signaturversion
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.