Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nokia säljer sin karttjänst för 27 miljarder

Även om Nokia-namnet har försvunnit från mobilmarknaden så finns företaget fortfarande. Och genom att sälja karttjänsten HERE har de fått gott om pengar i kassan.

Av / 2015-08-04 - 10:33
Nokia säljer sin karttjänst för 27 miljarder

Nokia har levt ett tillbakadraget liv den senaste tiden, men det finska märket som en gång i tiden sålde fler mobiler än någon annan finns fortfarande. Och med hjälp av äkta finsk sisu håller de på att kämpa sig tillbaka.

Windows-smartmobiler inte varit någon succé för vare sig Nokia eller Microsoft, men en sak som verkligen fungerade i dem var karttjänsten Here. Och den äger Nokia fortfarande.

För att garantera att tjänsten ska finnas kvar även i framtiden har Nokia skrivit under på att den ska säljas till ett konsortium av tyska biltillverkare, bestående av Audi, BMW Group och Daimler. Det avslöjar Nokia i ett pressmeddelande.

Priset är svindlande 2,8 miljarder euro (26,6 miljarder kronor). Från beloppet ska dock dras 300 miljoner euro (2,8 miljarder kronor) i kompensation för ”ett visst ekonomiskt ansvar”. När affären avslutas under första kvartalet 2016 förväntas Nokia kunna bokföra ett överskott på 1 miljard euro.

Smartmobiler blev Nokias fall
Intresserade läsare känner till Nokias fall från mobiltronen. På bara ett par år gick företaget från att vara världens största mobiltillverkare till fullständig glömska.

Den största orsaken var att Nokia var för sena med att hoppa på app-tåget till sina smartmobiler. Och sista spiken i kistan var beslutet 2011 att strunta i operativsystemet Symbian och i stället satsa på Linux-baserade MeeGoo och kort därefter Windows Phone. 2013 var katastrofen ett faktum. Nokia sålde hela sin mobildivision till Microsoft, som året därpå plockade bort Nokia-namnet från telefonerna.

Nya surfplattor och mobiler
Miljarderna från Here-försäljningen ska förmodligen användas för att säkra Nokia-namnets comeback på mobilmarknaden. Nokia har byggt upp en ny mobildivision som ska lansera Android-baserade surfplattor och mobiler byggda på licens. Nokia har sagt att de ska släppa Nokia-mobiler redan 2016. Även om de faktiskt tjuvstartade med mobilerna X, X+ och XL redan 2014. De har också visat upp Android-surfplattan N1.

nokia_n1_1000x500-460x230
Nokia är på väg tillbaka med surfplattor och mobiler under eget namn. Och tack vare försäljningen av Here-tjänsten har de gott om pengar i kassan. 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen