Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Gratisappar slukar batteri

Tar smartmobilens batteri slut snabbt? Det kan bero på reklamfinansierade appar.

Av / 2012-03-21 - 08:27
Gratisappar slukar batteri

Forskaren Abhinav Pathak vid Purdue University i Indiana har tittat närmare på hur mycket energi olika sorters appar förbrukar i smartmobilen. Han och hans kolleger fann att hela 75 procent av energin en gratisapp förbrukar slukas av att visa annonser, spåra var telefonen befinner sig och att ladda upp information om dig till annonsörerna. I extremfallet lyckades en annonsfinansierad app dra ut batteriet i en Android-mobil på bara 90 minuter.

Ett populärt exempel är gratisversionen av Angry Birds. Bara 20 procent av energin går åt till att köra själva spelet. 45 procent av förbrukningen är för att hitta din position med hjälp av GPS och sedan ladda ner lämpliga annonser via datauppkopplingen. Även sedan överföringen är slut så hålls förbindelsen öppen ytterligare 10 sekunder, vilket räcker för förbruka ytterligare 28 procent.

Pathak menar att slöseriet med batteri beror på den annonskod som speltillverkarna använder för att tjäna pengar även på gratisversioner. Han kommer presentera sina rön på EuroSys konferensen i Bern i april.

Kanske lönar det sig trots allt att betala för apparna man gillar.

www.newscientist.com

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen