Search
Generic filters

Test av Fyra 32-tums TV

Test av Fyra 32-tums TV

Stug-TV i HD

Innan du börjar packa bilen för att åka till sommarstugan och fira påsk kan det vara värt att läsa månadens TV-test. Vi har tittat närmare på fyra 32-tummare som passar bra som extra-TV!

Ljud & Bild tycker

Lättanvänd. Balanserade färger.
Begränsad svärta. Gott om onödig bildbehandling.
32-tums LCD, 1366 x 768
2 +1 HDMI
DVB-T/C-mottagare, MPEG4
USB
Pris: 6 000 kr

Visa mer
Visa mindre

Riktpris.pris 6000 kr

Vi har alla varit med om känslan förut. Väskorna är packade, provianten är införskaffad och familjen är redo för påsklov. Men är det inte något vi har glömt – vad ska man hitta på om vädret är dåligt? Mor och far kanske klarar sig med en god bok, men Yatzy och patiens är ju liksom inget som underhåller familjen några längre stunder. Då kan en bra TV vara praktiskt att ha, både när du vill hålla dig à jour med vädret och för att slappna av efter en dag på skidor eller i trädgården. Det är aldrig fel med en TV i sommarstugan, och en 32-tummare kan vara precis lagom stor.

Perfekt som andra-TV
Utvecklingen på flatskärmsmarknaden går rasande fort och nu för tiden anses inte en 32-tummare som en stor TV. I vanliga vardagsrum och på ett normalt tittavstånd på tre meter rekommenderar vi hellre en skärmdiagonal på 40 tum eller mer. 32 tum kan däremot passa perfekt som TV nummer två, på ställen där man har mindre gott om plats eller kanske inte vill lägga så mycket pengar på en TV.

Stort och smått
I det här testet har vi valt ut fyra 32-tummare med fina specifikationer. För att hålla nere priserna har vi hållit oss till skärmar med traditionell LCD-teknik. De har paneler med antingen HD-ready-upplösning (1366 x 768) eller Full-HD-upplösning (1920 x 1080) och 50 Hz uppdateringsfrekvens. Full-HD är inget måste i så små apparater som 32 tum, men kan vara en fördel om TV:n ska användas till Blu-ray-filmer och TV-spel.

Testkriterier
I detta test har vi letat efter TV:n med bäst bild. Vi har främst bedömt bildkvaliteten med fabriksinställningarnas lägen, oftast Dynamisk, Standard respektive Bio, med passande belysning i testrummet. Skärmarna jämfördes mot varandra med samma bildmaterial, samt mot en kalibrerad referensskärm (Pioneer PDP-LX5090).

Så får du bra TV-signaler
Tiden med analoga antenner är förbi och de som vill ha en TV i sommarstugan måste ta ställning till vem som ska leverera TV-signalerna. I praktiken finns det bara två alternativ som gäller: parabol och markbunden TV.
Valet av leverantör beror på vilka kanaler du vill kunna titta på, och också på var någonstans sommarstugan ligger. Om man har en fjällstuga kan snö vara ett problem. Nedsnöade antenner och antennhuvuden kan försämra mottagningen och det är inget kul att behöva ge sig ut i snöstormen för att sopa ren parabolen.
Om du klarar dig med färre kanaler är markbunden TV ett bra alternativ, inte minst eftersom många TV-apparater numera har inbyggd Boxer-mottagare. Antennen är mindre känslig för snö och i områden med bra signaler går det att montera antennen inomhus eller på vinden där den sitter helt skyddad.
Det första du bör göra är att höra efter med din nuvarande leverantör om de har några paket med extra mottagarkort. Om du redan tar emot satellit-TV eller markbunden TV hemma i huset är det stor chans att du kan få rabatt på ett extra system till sommarstugan. Hör efter med Viasat, Canal Digital och Boxer.

Sammanfattning
Perfekt i stugan
Skärmarna i detta test samlar ihop många stilpoäng i sommarstugan, men kan naturligtvis också stå i köket eller sovrummet hemma – eller i vardagsrummet, för den delen.
Målet med detta test var att hitta TV:n med bäst bild, och den här gången var det Samsung som stod för den. LE32B557 har en mycket skarp och behaglig bild som passar lika bra till vanligt TV-tittande som till Blu-ray och TV-spel. Den har tillräckligt med HDMI-ingångar för att täcka de flestas behov.
Strax efter hittar vi Panasonic TX-L32S10, som har lite bättre ljud och en bildkvalitet som ligger mycket nära Samsungs.
Philips 32PFL5404H ligger ett snäpp under på kvalitetsskalan men kan vara ett potentiellt superfynd eftersom vi har sett den för 4 500 kronor på nätet.
Grundig Vision 6 hamnar däremot en bit efter i detta sällskap och kan inte mäta sig med de övriga när det gäller kontrast och svärta.

annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Produkter i testet

Grundig Vision 6 32

Pris: 6000 kr Annons
Bra ljusstyrka. Exakt färgåtergivning.
Saknar djup svärta. Ojämn bakgrundsbelysning.

Philips 32PFL5404H

Pris: 6000 kr Annons
Lättanvänd. Balanserade färger.
Begränsad svärta. Gott om onödig bildbehandling.

Panasonic TX-L32S10

Pris: 6800 kr Annons
Naturlig bild direkt ur kartongen. Övertygande kontrast.
Svärtan hade kunnat vara ännu bättre.

Samsung LE32B557

Pris: 8000 kr Annons
Mycket bra svärta och kontrast. Välutrustad.
Tunt ljud.

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till Test av Fyra 32-tums TV

   data-srcset

  En helt snurrig Samsung-TV

  En motorstyrd TV-skärm som kan vändas upp och ner med en knapptryckning! Har Samsung blivit alldeles tokiga eller är The Sero helt enkelt en av årets coolaste TV-apparater?

   data-srcset

  Hela nöjet för halva priset

  Samsungs nya QLED-TV Q80T har massor av funktioner, suverän bildkvalitet och en förnuftig prislapp. Kan detta vara Samsungs bästa TV-köp i år?

  Sony 85XH9505 85

  Fantastisk bild i 85 tum

  Sony XH95 tar oss med in i 2020 på allvar, med överlägsen TV-kvalitet. Och från LCD!

  Kinoopplevelse med storskjerm: To 2019-kupp - QLED vs OLED

  Biokänsla med storskärm: Två 2019-klipp

  Nu går det att spara mycket på TV-modeller från 2019. De stora skärmarna i highend-klassen är extra intressanta. Vi jämför QLED med OLED.

   data-srcset

  OLED och Ambilight gör susen!

  Philips 65OLED804 kombinerar kontrasten från OLED med Ambilight-omgivningsljus, vilket definitivt bidrar till att höja stämningen. Ljudet är dessutom förvånansvärt bra.

   data-srcset

  Superstark kontrast!

  Panasonics billigaste OLED-TV erbjuder superstarka bildprestanda till ett attraktivt pris.