Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Test av Fyra 32-tums TV

Stug-TV i HD

Innan du börjar packa bilen för att åka till sommarstugan och fira påsk kan det vara värt att läsa månadens TV-test. Vi har tittat närmare på fyra 32-tummare som passar bra som extra-TV!

Av / 2010-03-19 - 07:00
Test av Fyra 32-tums TV
Marius

Produkter i detta test

Vi har alla varit med om känslan förut. Väskorna är packade, provianten är införskaffad och familjen är redo för påsklov. Men är det inte något vi har glömt – vad ska man hitta på om vädret är dåligt? Mor och far kanske klarar sig med en god bok, men Yatzy och patiens är ju liksom inget som underhåller familjen några längre stunder. Då kan en bra TV vara praktiskt att ha, både när du vill hålla dig à jour med vädret och för att slappna av efter en dag på skidor eller i trädgården. Det är aldrig fel med en TV i sommarstugan, och en 32-tummare kan vara precis lagom stor.

Perfekt som andra-TV
Utvecklingen på flatskärmsmarknaden går rasande fort och nu för tiden anses inte en 32-tummare som en stor TV. I vanliga vardagsrum och på ett normalt tittavstånd på tre meter rekommenderar vi hellre en skärmdiagonal på 40 tum eller mer. 32 tum kan däremot passa perfekt som TV nummer två, på ställen där man har mindre gott om plats eller kanske inte vill lägga så mycket pengar på en TV.

Stort och smått
I det här testet har vi valt ut fyra 32-tummare med fina specifikationer. För att hålla nere priserna har vi hållit oss till skärmar med traditionell LCD-teknik. De har paneler med antingen HD-ready-upplösning (1366 x 768) eller Full-HD-upplösning (1920 x 1080) och 50 Hz uppdateringsfrekvens. Full-HD är inget måste i så små apparater som 32 tum, men kan vara en fördel om TV:n ska användas till Blu-ray-filmer och TV-spel.

Testkriterier
I detta test har vi letat efter TV:n med bäst bild. Vi har främst bedömt bildkvaliteten med fabriksinställningarnas lägen, oftast Dynamisk, Standard respektive Bio, med passande belysning i testrummet. Skärmarna jämfördes mot varandra med samma bildmaterial, samt mot en kalibrerad referensskärm (Pioneer PDP-LX5090).

Så får du bra TV-signaler
Tiden med analoga antenner är förbi och de som vill ha en TV i sommarstugan måste ta ställning till vem som ska leverera TV-signalerna. I praktiken finns det bara två alternativ som gäller: parabol och markbunden TV.
Valet av leverantör beror på vilka kanaler du vill kunna titta på, och också på var någonstans sommarstugan ligger. Om man har en fjällstuga kan snö vara ett problem. Nedsnöade antenner och antennhuvuden kan försämra mottagningen och det är inget kul att behöva ge sig ut i snöstormen för att sopa ren parabolen.
Om du klarar dig med färre kanaler är markbunden TV ett bra alternativ, inte minst eftersom många TV-apparater numera har inbyggd Boxer-mottagare. Antennen är mindre känslig för snö och i områden med bra signaler går det att montera antennen inomhus eller på vinden där den sitter helt skyddad.
Det första du bör göra är att höra efter med din nuvarande leverantör om de har några paket med extra mottagarkort. Om du redan tar emot satellit-TV eller markbunden TV hemma i huset är det stor chans att du kan få rabatt på ett extra system till sommarstugan. Hör efter med Viasat, Canal Digital och Boxer.

Sammanfattning
Perfekt i stugan
Skärmarna i detta test samlar ihop många stilpoäng i sommarstugan, men kan naturligtvis också stå i köket eller sovrummet hemma – eller i vardagsrummet, för den delen.
Målet med detta test var att hitta TV:n med bäst bild, och den här gången var det Samsung som stod för den. LE32B557 har en mycket skarp och behaglig bild som passar lika bra till vanligt TV-tittande som till Blu-ray och TV-spel. Den har tillräckligt med HDMI-ingångar för att täcka de flestas behov.
Strax efter hittar vi Panasonic TX-L32S10, som har lite bättre ljud och en bildkvalitet som ligger mycket nära Samsungs.
Philips 32PFL5404H ligger ett snäpp under på kvalitetsskalan men kan vara ett potentiellt superfynd eftersom vi har sett den för 4 500 kronor på nätet.
Grundig Vision 6 hamnar däremot en bit efter i detta sällskap och kan inte mäta sig med de övriga när det gäller kontrast och svärta.

Produkter i detta test

Samsung LE32B557

Fortfarande i täten

Samsung behöver ingen ytterligare presentation när det gäller TV. Den koreanska giganten har blivit otroligt populär här hemma, inte minst tack vare de trådsmala LED-modellerna.

Mycket bra svärta och kontrast. Välutrustad.
Tunt ljud.
Läs hela testet

Panasonic TX-L32S10

Dunderbra allround-TV

Panasonic är kanske mest kända för sina plasmaskärmar, men de gör även LCD-skärmar som tillhör toppklassen – vilket TX-L32S10 är ett bra bevis på.

Naturlig bild direkt ur kartongen. Övertygande kontrast.
Svärtan hade kunnat vara ännu bättre.
Läs hela testet

Grundig Vision 6 32

Inte hela vägen

Grundig ställer upp med en nyreviderad TV i den populära Vision 6-serien. Men är den nya modellen väl rustad för att ta upp kampen med sina rivaler?

Bra ljusstyrka. Exakt färgåtergivning.
Saknar djup svärta. Ojämn bakgrundsbelysning.
Läs hela testet

Philips 32PFL5404H

Enkel och lättanvänd

Om du letar efter en billig och bra TV är Philips 5000-serie ett bra ställe att börja på.

Lättanvänd. Balanserade färger.
Begränsad svärta. Gott om onödig bildbehandling.
Läs hela testet

Ljud & Bild tycker

Lättanvänd. Balanserade färger. Begränsad svärta. Gott om onödig bildbehandling.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Färgsprakande underhållning

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen