Search
Generic filters

: Test av Fyra 32-tums TV

Stug-TV i HD

Innan du börjar packa bilen för att åka till sommarstugan och fira påsk kan det vara värt att läsa månadens TV-test. Vi har tittat närmare på fyra 32-tummare som passar bra som extra-TV!

Ljud & Bild tycker

Lättanvänd. Balanserade färger.
Begränsad svärta. Gott om onödig bildbehandling.
32-tums LCD, 1366 x 768
2 +1 HDMI
DVB-T/C-mottagare, MPEG4
USB
Pris: 6 000 kr

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 6000 kr

Vi har alla varit med om känslan förut. Väskorna är packade, provianten är införskaffad och familjen är redo för påsklov. Men är det inte något vi har glömt – vad ska man hitta på om vädret är dåligt? Mor och far kanske klarar sig med en god bok, men Yatzy och patiens är ju liksom inget som underhåller familjen några längre stunder. Då kan en bra TV vara praktiskt att ha, både när du vill hålla dig à jour med vädret och för att slappna av efter en dag på skidor eller i trädgården. Det är aldrig fel med en TV i sommarstugan, och en 32-tummare kan vara precis lagom stor.

Perfekt som andra-TV
Utvecklingen på flatskärmsmarknaden går rasande fort och nu för tiden anses inte en 32-tummare som en stor TV. I vanliga vardagsrum och på ett normalt tittavstånd på tre meter rekommenderar vi hellre en skärmdiagonal på 40 tum eller mer. 32 tum kan däremot passa perfekt som TV nummer två, på ställen där man har mindre gott om plats eller kanske inte vill lägga så mycket pengar på en TV.

Stort och smått
I det här testet har vi valt ut fyra 32-tummare med fina specifikationer. För att hålla nere priserna har vi hållit oss till skärmar med traditionell LCD-teknik. De har paneler med antingen HD-ready-upplösning (1366 x 768) eller Full-HD-upplösning (1920 x 1080) och 50 Hz uppdateringsfrekvens. Full-HD är inget måste i så små apparater som 32 tum, men kan vara en fördel om TV:n ska användas till Blu-ray-filmer och TV-spel.

Testkriterier
I detta test har vi letat efter TV:n med bäst bild. Vi har främst bedömt bildkvaliteten med fabriksinställningarnas lägen, oftast Dynamisk, Standard respektive Bio, med passande belysning i testrummet. Skärmarna jämfördes mot varandra med samma bildmaterial, samt mot en kalibrerad referensskärm (Pioneer PDP-LX5090).

Så får du bra TV-signaler
Tiden med analoga antenner är förbi och de som vill ha en TV i sommarstugan måste ta ställning till vem som ska leverera TV-signalerna. I praktiken finns det bara två alternativ som gäller: parabol och markbunden TV.
Valet av leverantör beror på vilka kanaler du vill kunna titta på, och också på var någonstans sommarstugan ligger. Om man har en fjällstuga kan snö vara ett problem. Nedsnöade antenner och antennhuvuden kan försämra mottagningen och det är inget kul att behöva ge sig ut i snöstormen för att sopa ren parabolen.
Om du klarar dig med färre kanaler är markbunden TV ett bra alternativ, inte minst eftersom många TV-apparater numera har inbyggd Boxer-mottagare. Antennen är mindre känslig för snö och i områden med bra signaler går det att montera antennen inomhus eller på vinden där den sitter helt skyddad.
Det första du bör göra är att höra efter med din nuvarande leverantör om de har några paket med extra mottagarkort. Om du redan tar emot satellit-TV eller markbunden TV hemma i huset är det stor chans att du kan få rabatt på ett extra system till sommarstugan. Hör efter med Viasat, Canal Digital och Boxer.

Sammanfattning
Perfekt i stugan
Skärmarna i detta test samlar ihop många stilpoäng i sommarstugan, men kan naturligtvis också stå i köket eller sovrummet hemma – eller i vardagsrummet, för den delen.
Målet med detta test var att hitta TV:n med bäst bild, och den här gången var det Samsung som stod för den. LE32B557 har en mycket skarp och behaglig bild som passar lika bra till vanligt TV-tittande som till Blu-ray och TV-spel. Den har tillräckligt med HDMI-ingångar för att täcka de flestas behov.
Strax efter hittar vi Panasonic TX-L32S10, som har lite bättre ljud och en bildkvalitet som ligger mycket nära Samsungs.
Philips 32PFL5404H ligger ett snäpp under på kvalitetsskalan men kan vara ett potentiellt superfynd eftersom vi har sett den för 4 500 kronor på nätet.
Grundig Vision 6 hamnar däremot en bit efter i detta sällskap och kan inte mäta sig med de övriga när det gäller kontrast och svärta.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Dunderbra allround-TV

Panasonic är kanske mest kända för sina plasmaskärmar, men de gör även LCD-skärmar som tillhör toppklassen – vilket TX-L32S10 är ett bra bevis på.

Ljud & Bild tycker

Naturlig bild direkt ur kartongen. Övertygande kontrast.
Svärtan hade kunnat vara ännu bättre.
32-tums LCD, 1920 x 1080
2 +1 HDMI
DVB-T/C-mottagare, MPEG4
SD-kortplats
Pris: 6 800 kr

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 6800 kr

TX-L32S10 befinner sig precis i mitten av Panasonics LCD-hierarki och har en fint specificerad bildpanel med Full-HD-upplösning. Fjärrkontrollen har stora och logiskt placerade knappar med tydlig märkning, och bör vara enkel att sköta även för den som ser dåligt eller är mindre van vid teknik. Detta är också den enda testdeltagaren som har en stor och riktig av/på-knapp, vilket är praktiskt om TV:n ska stå i sommarstugan.
 
Bildkvalitet
Panasonics plasmaskärmar brukar ha en bra bild utan överdrivna färger, och den filosofin är överförd även till LCD-skärmarna. TX-L32S10 har förhållandevis neutrala inställningar från fabrik och färgåtergivningen är rik på nyanser utan att det blir för mycket av det goda. Allra bäst bild fick vi med skärmen i Cinema-läge och färgtemperaturen inställd på Varm, även om kanske många hellre föredrar det mer ljusstarka Standard-läget på dagtid.
TX-L32S10 har en väldigt bra bild med varierande TV-material. Den är inte bara knivskarp utan också ytterst exakt när det gäller kontrast och färgbalans. Oavsett om vi tittar på sport, film eller naturprogram ser allt mycket realistiskt ut. Skärmen passar dessutom bra till datorspel tack vare en kort fördröjning (input lag) i ingången.
Svärtan är långt från LED-klass men ger ändå en märkbart djupare och mer detaljerad bild i mörka filmscener än Philips och Grundig.
Förutom Panasonics fabriksinställningar finns det inte stora valmöjligheter. Det betyder att det är svårt att fintrimma skärmen helt perfekt, även för den som har tillgång till mätutrustning. Å andra sidan är risken också mindre för att vanliga användare ”justerar bort sig”. Vi hade dock kunnat tänka oss ett par fler inställningar.
 
Ljudkvalitet
Panasonics TV har ett ljud som ligger över genomsnittet, och en lite fylligare klang än apparaterna från Philips och Grundig. Det märks också att den har lite extra effekt genom att ljudstyrkan är lite högre, vilket kan vara praktiskt om TV:n ska stå i ett större rum (även om vi då skulle rekommendera en större skärm).
 

Samsung LE32B557
Samsung behöver ingen ytterligare presentation när det gäller TV. Den koreanska giganten har blivit otroligt populär här hemma, inte minst tack vare de trådsmala LED-modellerna.
Grundig Vision 6 32
Grundig ställer upp med en nyreviderad TV i den populära Vision 6-serien. Men är den nya modellen väl rustad för att ta upp kampen med sina rivaler?
Philips 32PFL5404H
Om du letar efter en billig och bra TV är Philips 5000-serie ett bra ställe att börja på.

Marius


Senaste artiklar:

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Polestar 2 har allt som behövs för att bli en succé, inklusive en välljudande anläggning från Harman Kardon
  Det är sällsynt att små högtalare spelar så här stort. Men den här gör det.
  Citation Tower bevisar att convenience-ljud inte måste vara små, diskreta bordshögtalare med stora kompromisser.
  Electrocompaniet har uppgraderat sin bästa integrerade förstärkare. ECI 6DX MKII har en superbra streamer och allt digitalt innanmäte du behöver.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 är den hopfällbara mobilen du alltid har önskat dig.
  Vill du bli av med oväsen?
  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV

  LG OLED CX (OLED65CX6LA)

  Riktpris: 30000 kr Kontrastkungen

  Samsung Q95T (QE65Q95T)

  Riktpris: 30000 kr Den bästa allround-TV:n?

  QLED vs OLED: TV-duell i tungsviktsklassen

  Riktpris: kr LG OLED möter Samsung QLED i TV-duell
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.