Search
Generic filters
TEST

TCL 65EC785

 itemprop
TESTTCL 65EC785
TCL 65EC785

Ny utmanare från TCL

TCL 65EC785 är en välutrustad 4K-TV med HDR, Android Smart TV och inbyggd Onkyo-soundbar till ett bra pris. Men räcker det för att klå konkurrenterna?

Ljud & Bild tycker

TCL 65EC785 har genomgående hög bildkvalitet med fin kontrast, skärpa och mjuka rörelser. Bra formatstöd gör den här TV:n till en ”allätare” när det gäller videomaterial.
Konkurrensen är stenhård i den här prisklassen och TCL-skärmen når inte upp till de bästa på alla områden.
 • Storlek/typ: 65-tums 4K LED LCD IPS
 • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Android 7.0
 • Ingångar: 3 HDMI, 2 USB
 • Utgångar: Optiskt digitalt ljud
 • HDR: HDR10+, Dolby Vision
 • Webb: tcl.eu
Visa mer
Visa mindre

Riktpris.pris 13000 kr

TCL är kanske inte det första märket man kommer att tänka på när det gäller TV, men det håller på att ändra sig. Faktum är att den kinesiska tillverkaren är en av de största i världen och utmärker sig med välutrustade modeller till förmånliga priser.

65EC785 är storebror till EP685, som vi har testat tidigare med bra resultat. Precis som lillebror har den Android Smart TV, 4K-upplösning och HDR-videokvalitet, inklusive stöd för Dolby Vision. Förutom ett par viktiga förbättringar på bildsidan kan den skryta med en inbyggd ”soundbar” som utvecklats i samarbete med Onkyo.

Design

 

TCL 65EC785 har ett stilrent utseende med rundade hörn och en smal fot. Ljudet kommer från en inbyggd Onkyo-soundbar. (Foto: TCL)

Utseendet är väldigt likt lillebror. EC785 har en trådsmal, rundad ram runt bildpanelen, vilket bidrar till en modern estetik. TV:n är lite tjockare längst ner på baksidan för att ge plats åt strömförsörjningen och elektroniken. Där hittar man också den integrerade soundbar-högtalaren som är klädd i grått högtalartyg. I mitten på framsidan sitter fyra lysdioder som tänds när TV:n sätts på. Sammantaget tycker vi att TCL-skärmen har ett fräscht och originellt utseende. Själva bildpanelen är också relativt matt, så att den inte störs nämnvärt av spegelbilder.

Användning och finesser

 

TCL 65EP785 är laddad med den senaste versionen av Android-systemet (9.0 Pie), som är en stor förbättring mot tidigare generationer. (Foto: TCL)

TCL 65EC785 levereras laddad med den senaste versionen av Android-systemet (9.0 Pie), som är en kraftig förbättring mot tidigare generationer. Appar och TV-kanaler ligger lätt åtkomliga på menyraden. Google Play Store ger tillgång till ett stort urval av appar, inklusive Netflix, HBO Nordic och Amazon Prime. EP785 har dessutom två fjärrkontroller, en smal fullsize med massor av knappar och en mindre som bara har de viktigaste knapparna. Båda har mikrofon för röststyrning (Google Assistant).

Bildkvalitet

När vi testade lillebror EP685 blev vi faktiskt riktigt imponerade av bildkvaliteten. Den utmärkte sig med ytterst bra kontrast, djup svärta och gott om ljusstyrka – även jämfört med flera dyrare konkurrenter. Intrycket är att storebror EC785 gör väldigt mycket rätt den också.

annons

Jämfört med en annan TV som vi har haft inne för test (LG 65SM8600) är det uppenbart att TCL har snäppet bättre svärta och kontrast. Här finns det inga problem med blek gråskala och svärta, vilket kunde skymtas på LG-skärmens IPS-panel. Det bidrar till en bättre djupkänsla i mörka filmer och serier: The Irishman – Martin Scorseses senaste film med Robert De Niro – ser riktigt läcker ut på TCL-skärmen, med imponerande detaljer och skärpa.

annons

När vi testade lillebror EP685 hade vi ett par klagomål på bildåtergivningen. Den största bristen var en del ojämnheter i rörelser, och framför allt dålig skärpa när bilden var i rörelse. Därför är det glädjande att TCL har lyckats bättre med EC785. Den har fått mer avancerad bildbehandling, med jämnare rörelsekompensation (interpolering) som ger mjukare rörelser. Det märks särskilt i sportsändningar med snabba panoreringar att bilden är jämnare och mer ”helgjuten” med bättre rörelseskärpa. Ett klart lyft jämfört med lillebror!

TCL-skärmen klarar sig bra på det mesta, även om vi kanske saknar den där ”X-faktorn” som får den att sticka ut rent bildmässigt. Philips The One har ju sin populära Ambilight-finess som förstärker upplevelsen, och Samsung 65RU7475 kan skryta med bra skärpa och smidiga rörelser, plus vad vi anser vara bäst gränssnitt och fjärrkontroll.

Ljudkvalitet

TCL kan å andra sidan skryta med att ha det bästa ljudet av de tre. 65EC785 är utrustad med en inbyggd soundbar från japanska Onkyo, till skillnad från föregångaren DC760 som hade ljud från JBL.

Det hör till historien att TCL har övertagit rättigheterna till Onkyo-namnet utanför Japan. Därför är det osäkert hur mycket utveckling det anrika hifi-märket verkligen har bidragit med i detta fall. Hur som helst låter systemet riktigt skapligt: tack vare framåtriktade högtalare och 2 x 15 watt effekt framträder ljudet klart och tydligt, med gott om fyllighet i mellanregistret. Både musik- och filmeffekter får ett rejält lyft.

annons

Detta är en relativt enkel högtalarlösning som inte kan jämföras med ljudet man får från en separat soundbar med subwoofer, men det är fortfarande oändligt mycket bättre än många andra TV-apparater i den här prisklassen! TCL-skärmen stöder Dolby Atmos-ljudformat men har inga särskilda höjdhögtalare. Därför får man snarare en light-version av Atmos än den kompletta 3D-varianten som man får med en separat soundbar inkopplad till HDMI-ljudutgången.

Slutsats

65EC785 är ännu en välutrustad TV från utmanaren TCL. Vi konstaterar att vi är mycket nöjda med bildkvaliteten, som är märkbart bättre än i lillebror 65EP685 – särskilt när det gäller rörelser. På samma gång bör det påpekas att priset har gått upp ett par tusenlappar, från 11 000 till 13 000 kronor (riktpris). Det betyder att TCL 65EC785 klättrar upp till en betydligt tuffare prisnivå, där rekommenderade modeller som Philips The One och inte minst testvinnaren Samsung UE65RU7475 är våra klara favoriter. Där lyckas TCL-skärmen inte utmärka sig lika starkt, även om den har märkbart piggare ljud. 65EC785 verkar därför inte vara en lika given ”prisbomb” som lillebror, men vi ger den ändå en klar godkänd-stämpel.

 


  Subscribe
  Notify of
  1 Comment
  oldest
  newest most voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  gt tg
  4 months ago

  Ni skriver att den har android pie 9 men i fakta rutan står det android 7??

  Alternativ till TCL 65EC785

   data-srcset

  Vi har testat Sonys nya ”PlayStation-TV”

  Sony XH9005 är en välutrustad och prisvärd LCD-TV med en bildkvalitet som är utmärkt på många sätt – men den är inte helt prickfri.

   data-srcset

  LG kan om de vill

  Med en ny bildpanel och förbättrad ljusstyrning kan LG NANO 90 hävda sig bland de bästa LCD-skärmarna.

   data-srcset

  Hela nöjet för halva priset

  Samsungs nya QLED-TV Q80T har massor av funktioner, suverän bildkvalitet och en förnuftig prislapp. Kan detta vara Samsungs bästa TV-köp i år?

   data-srcset

  OLED och Ambilight gör susen!

  Philips 65OLED804 kombinerar kontrasten från OLED med Ambilight-omgivningsljus, vilket definitivt bidrar till att höja stämningen. Ljudet är dessutom förvånansvärt bra.

   data-srcset

  Superstark kontrast!

  Panasonics billigaste OLED-TV erbjuder superstarka bildprestanda till ett attraktivt pris.

   data-srcset

  TCL 65EC785 har ljud från Onkyo

  TCL 65EC785 är en välutrustad 4K-TV med HDR, Android Smart TV och inbyggd Onkyo-soundbar till ett bra pris. Men räcker det för att klå konkurrenterna?

  LG SM8600 har et fint utseende med slanke linjer og en buet, sentermontert fot. (Foto: LG)

  Kan LG:s nya LCD-skärm mäta sig med OLED?

  LG är mest kända för sina OLED-skärmar med glittrande färger och stark kontrast. Därför är det lätt att glömma bort att de har flera utmärkta LCD-TV-apparater också ...

   data-srcset

  Stortest: Samsung QLED 4K TV

  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet? Vi testar oss igenom djungeln av QLED-skärmar!