TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST TCL 65EC785

Ny utmanare från TCL

TCL 65EC785 är en välutrustad 4K-TV med HDR, Android Smart TV och inbyggd Onkyo-soundbar till ett bra pris. Men räcker det för att klå konkurrenterna?

forfatter
Publicerad 2019-12-20 - 00:00
Karakter
TCL 65EC785
L&B tyckerblank
blank TCL 65EC785 har genomgående hög bildkvalitet med fin kontrast, skärpa och mjuka rörelser. Bra formatstöd gör den här TV:n till en ”allätare” när det gäller videomaterial.
blank Konkurrensen är stenhård i den här prisklassen och TCL-skärmen når inte upp till de bästa på alla områden.
Specifikationerblank
 • Storlek/typ: 65-tums 4K LED LCD IPS
 • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Android 7.0
 • Ingångar: 3 HDMI, 2 USB
 • Utgångar: Optiskt digitalt ljud
 • HDR: HDR10+, Dolby Vision
 • Webb: tcl.eu
Riktpris: 13 000Pr. 2019-12-20 Produktsida

TCL är kanske inte det första märket man kommer att tänka på när det gäller TV, men det håller på att ändra sig. Faktum är att den kinesiska tillverkaren är en av de största i världen och utmärker sig med välutrustade modeller till förmånliga priser.

65EC785 är storebror till EP685, som vi har testat tidigare med bra resultat. Precis som lillebror har den Android Smart TV, 4K-upplösning och HDR-videokvalitet, inklusive stöd för Dolby Vision. Förutom ett par viktiga förbättringar på bildsidan kan den skryta med en inbyggd ”soundbar” som utvecklats i samarbete med Onkyo.

Design

 

blank
TCL 65EC785 har ett stilrent utseende med rundade hörn och en smal fot. Ljudet kommer från en inbyggd Onkyo-soundbar. (Foto: TCL)

Utseendet är väldigt likt lillebror. EC785 har en trådsmal, rundad ram runt bildpanelen, vilket bidrar till en modern estetik. TV:n är lite tjockare längst ner på baksidan för att ge plats åt strömförsörjningen och elektroniken. Där hittar man också den integrerade soundbar-högtalaren som är klädd i grått högtalartyg. I mitten på framsidan sitter fyra lysdioder som tänds när TV:n sätts på. Sammantaget tycker vi att TCL-skärmen har ett fräscht och originellt utseende. Själva bildpanelen är också relativt matt, så att den inte störs nämnvärt av spegelbilder.

Användning och finesser

 

blank
TCL 65EP785 är laddad med den senaste versionen av Android-systemet (9.0 Pie), som är en stor förbättring mot tidigare generationer. (Foto: TCL)

TCL 65EC785 levereras laddad med den senaste versionen av Android-systemet (9.0 Pie), som är en kraftig förbättring mot tidigare generationer. Appar och TV-kanaler ligger lätt åtkomliga på menyraden. Google Play Store ger tillgång till ett stort urval av appar, inklusive Netflix, HBO Nordic och Amazon Prime. EP785 har dessutom två fjärrkontroller, en smal fullsize med massor av knappar och en mindre som bara har de viktigaste knapparna. Båda har mikrofon för röststyrning (Google Assistant).

Bildkvalitet

När vi testade lillebror EP685 blev vi faktiskt riktigt imponerade av bildkvaliteten. Den utmärkte sig med ytterst bra kontrast, djup svärta och gott om ljusstyrka – även jämfört med flera dyrare konkurrenter. Intrycket är att storebror EC785 gör väldigt mycket rätt den också.

Jämfört med en annan TV som vi har haft inne för test (LG 65SM8600) är det uppenbart att TCL har snäppet bättre svärta och kontrast. Här finns det inga problem med blek gråskala och svärta, vilket kunde skymtas på LG-skärmens IPS-panel. Det bidrar till en bättre djupkänsla i mörka filmer och serier: The Irishman – Martin Scorseses senaste film med Robert De Niro – ser riktigt läcker ut på TCL-skärmen, med imponerande detaljer och skärpa.

När vi testade lillebror EP685 hade vi ett par klagomål på bildåtergivningen. Den största bristen var en del ojämnheter i rörelser, och framför allt dålig skärpa när bilden var i rörelse. Därför är det glädjande att TCL har lyckats bättre med EC785. Den har fått mer avancerad bildbehandling, med jämnare rörelsekompensation (interpolering) som ger mjukare rörelser. Det märks särskilt i sportsändningar med snabba panoreringar att bilden är jämnare och mer ”helgjuten” med bättre rörelseskärpa. Ett klart lyft jämfört med lillebror!

TCL-skärmen klarar sig bra på det mesta, även om vi kanske saknar den där ”X-faktorn” som får den att sticka ut rent bildmässigt. Philips The One har ju sin populära Ambilight-finess som förstärker upplevelsen, och Samsung 65RU7475 kan skryta med bra skärpa och smidiga rörelser, plus vad vi anser vara bäst gränssnitt och fjärrkontroll.

Ljudkvalitet

TCL kan å andra sidan skryta med att ha det bästa ljudet av de tre. 65EC785 är utrustad med en inbyggd soundbar från japanska Onkyo, till skillnad från föregångaren DC760 som hade ljud från JBL.

Det hör till historien att TCL har övertagit rättigheterna till Onkyo-namnet utanför Japan. Därför är det osäkert hur mycket utveckling det anrika hifi-märket verkligen har bidragit med i detta fall. Hur som helst låter systemet riktigt skapligt: tack vare framåtriktade högtalare och 2 x 15 watt effekt framträder ljudet klart och tydligt, med gott om fyllighet i mellanregistret. Både musik- och filmeffekter får ett rejält lyft.

Detta är en relativt enkel högtalarlösning som inte kan jämföras med ljudet man får från en separat soundbar med subwoofer, men det är fortfarande oändligt mycket bättre än många andra TV-apparater i den här prisklassen! TCL-skärmen stöder Dolby Atmos-ljudformat men har inga särskilda höjdhögtalare. Därför får man snarare en light-version av Atmos än den kompletta 3D-varianten som man får med en separat soundbar inkopplad till HDMI-ljudutgången.

Slutsats

65EC785 är ännu en välutrustad TV från utmanaren TCL. Vi konstaterar att vi är mycket nöjda med bildkvaliteten, som är märkbart bättre än i lillebror 65EP685 – särskilt när det gäller rörelser. På samma gång bör det påpekas att priset har gått upp ett par tusenlappar, från 11 000 till 13 000 kronor (riktpris). Det betyder att TCL 65EC785 klättrar upp till en betydligt tuffare prisnivå, där rekommenderade modeller som Philips The One och inte minst testvinnaren Samsung UE65RU7475 är våra klara favoriter. Där lyckas TCL-skärmen inte utmärka sig lika starkt, även om den har märkbart piggare ljud. 65EC785 verkar därför inte vara en lika given ”prisbomb” som lillebror, men vi ger den ändå en klar godkänd-stämpel.

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!
blank

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
blank
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

1 svar på ”TCL 65EC785”

Lämna en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
blank
Mästarklass från Panasonic Panasonics bästa OLED-TV är tillbaka i full vigör – och nu finns den äntligen storformat! LZ2000E har helt enkelt en strålande bild.
blank
Google släpper ny version av Chromecast Den här nya prylen från Google kan vara en prisvärd och smart uppgradering till din gamla TV.
blank
Knivskarp 8K-OLED från LG OLED-teknikens alla välkända kvaliteter, kombinerat med knivskarp 8K-upplösning, gör denna toppmodell från LG till något av det häftigaste vi har sett!
Strålande OLED-TV Briljant bildkvalitet och kristallklart ljud – rakt ut från TV-skärmen – gör Sony A80K till en imponerande TV som kommer riktigt nära den dyrare A95K!
blank
Glöm 85" nu är det 98" som gäller Stort och läckert ska det vara. Men det behöver inte kosta en förmögenhet!
Följ Ljud & Bild