Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Toshiba 50L7363

Ulv i fårakläder

Inpackningen är inte så ”flashig” men den här Toshiba-skärmen har en imponerande prisvärd bildkvalitet.

Av / 2014-01-19 - 05:00
Toshiba 50L7363
Audun Hage

Toshiba var länge en av marknadsledarna på billiga LCD-apparater och var kända för att ge en bra bild för förnuftiga priser. De senaste åren har de förmodligen känt av pressen från koreanska LG och Samsung, men med modeller som 50L7363 tar de ännu en gång sikte på den stenhårda budgetklassen. Och 50L7363 är väl rustad för uppgiften, den är en välutrustad TV med bra anslutningar och stöder direkta programkort (CAM) för marknätet, kabel och parabol. Designen är enkel, funktionell och långtifrån prålig, men rent bildmässigt har TV:n mycket att bjuda på.

Användning och finesser
Vi börjar med det tråkiga: det tar längre tid att komma igång med 50L7363 än de andra testdeltagarna. Installationen är mer omständlig och vi var tvungna att försöka flera gånger innan vi fick igång anslutningen till det trådlösa nätverket. Användningen hämmas också av en liten fördröjning från det att man trycker på fjärrkontrollen tills TV:n reagerar.

När det gäller smartfunktioner har Toshiba glädjande nog tagit med den populära Netflix-appen, som väl i det närmaste är ett krav för att få kalla TV:n för ”Smart”. YouTube finns naturligtvis också på plats. 50L7363 stöder Intel Wi-Di (Wireless Display) som innebär att du kan titta på innehåll från datorn direkt på TV:n. En praktisk funktion för att visa videosnuttar, bilder och presentationer, men den passar mindre bra till spel eftersom det blir en viss fördröjning av bildsignalen.

Bildkvalitet
Vi var nyfikna på var Toshiba skulle hamna i startfältet och blev positivt överraskade. 50L7363 har faktiskt en väldigt hög bildkvalitet direkt ur kartongen. Kontrasten är utmärkt och svärtan är bättre än hos många av konkurrenterna – och kommer faktiskt mycket nära Sony-modellen. Det finns mindre tendenser till ljusläckage från bakbelysningen (ljusa fläckar mot svart bakgrund) på Toshibas skärm än på Samsungs och Panasonics. Skärpan är bra och 50L7363 lyckas hålla skärpan i schack även när bilden är i rörelse.

50L7363 utmärker sig också med en fin synvinkel. Naturligtvis inte riktigt på plasma- eller OLED-nivå, men bilden bevarar kvaliteten även om man inte sitter rakt framför skärmen. Här går det utmärkt att sitta en bit bredvid mitten utan att färgerna mattas. 50L7363 har dessutom fina bildinställningar från fabriken, Hollywood Day/Night känns mest neutrala. Det finns också ett ”Hollywood Pro”-läge där man kan fintrimma avancerade bildparametrar, men TV:n klarar sig alltså bra från start, utan omedelbara behov för kalibrering.

Ljudkvalitet
Toshiba har ett rent och klart ljud med bra talförståelse, och det går att vrida upp volymen ganska så mycket innan det låter för obekvämt. Men det saknas fundament i basregistret, med resultatet att musik och ljudeffekter låter tamt. Sammantaget har TV:n ett helt godkänt ljud, fast inte så bra att det eliminerar behovet av en separat ljudanläggning.

Slutsats
50L7363 har ett aningen anonymt utseende, fast bara tills man sätter på den. Bildkvaliteten är nämligen oerhört fin och det är inte mycket i bilden som avslöjar att vi har att göra med en TV i budgetklassen. Användarvänlighet och finesser är inte riktigt i klass med de bästa, men Toshiba har en bra allround-TV och ett bra köp.

Ljud & Bild tycker

Toshiba 50L7363 har ett anonymt utseende men det glömmer man så fort man ser den fina bildkvaliteten. Kontrast och svärta är utmärkt, skärpan god och rörelserna mjuka. Strålande bild för pengarna. Utseendet är som sagt inte det pråligaste och man får tåla ett aning tristare menysystem med förhållandevis få smarta finesser. Ljudet är tamt, men det är inte Toshiba ensamma om i den här prisklassen.

Också i detta test:

Sju 50-tums TV-apparater

Samsung UE50F5505

Inte riktigt hela vägen

Samsung budgetmodell har gott om smarta finesser men bildkvaliteten är inte riktigt i topp.

UE50F5505 har snygg design, suverän användarvänlighet och praktiska smart-tjänster som Netflix och HBO. Bilden är ljusstark och passar fint för TV-tittning i upplysta rum.
Svärtan är inte den bästa vi har sett i prisklassen och bildinställningarna ger bara ett halvdant intryck med ojämn färgbalans. Mycket går att rätta till i menyerna men det är flera konkurrenter som har en bättre bild direkt ur kartongen.
Läs hela testet

Philips 50PFL4208

Billig men inte så bra

Philips har alltid kämpat om att ligga i täten bland TV-tillverkarna och den senaste tiden har de lanserat många utmärkta modeller. Dessvärre hamnar 50PFL4208 lite på sniskan och kan inte riktigt mäta sig med testets bästa.

50PFL4208 är en billig storskärm som trots priset är fullproppad med smartfunktioner och appar. En enkel och användarvänlig TV som går snabbt att bli familjär med.
Bildkvaliteten lever inte riktigt upp till våra förväntningar, dels är den en smula grov och oskarp och dels gör avsaknaden av rörelsekompensation att bilden får en aning ojämna rörelser.
Läs hela testet

Sony KDL-50W685

Minimalistisk bildkonstnär

Sonys nya budget-TV imponerar: bakom den slanka inpackningen döljer sig en bildkvalitet av mycket hög klass!

Imponerande bildkvalitet med väldigt bra kontrast, svärta och färger gör att KDL-50W685 kan tillfredsställa kräsna film- och spelentusiaster. Bra fabriksinställningar gör att den här TV:n fungerar utmärkt direkt ur kartongen. En mycket bra och prisvärd TV.
Ljudet är dessvärre lika tunt som TV:n, så man får räkna med att lägga ett par extra kronor på en separat ljudanläggning.
Läs hela testet

Panasonic TX-P50ST60

Svanesång för plasma

Efter många år med suverän bildkvalitet är allt snart över för Panasonics plasmaskärmar. Men budgetmodellen P50ST60 är fortfarande ett väldigt bra köp!

TX-P50ST60 har en bildkvalitet av mycket hög klass. Särskilt kontrasten och svärtan är imponerande och gör att TV:n fungerar suveränt till film och TV-serier i mörka miljöer. En av de allra bästa TV-apparaterna i sin prisklass och ett solklart exempel på plasmateknikens fördelar.
För de här pengarna är det svårt att hitta några brister, men ljusstyrkan är inte lika bra som i LED-skärmarna så man måste ha ett par förhållningsregler i ljusa omgivningar.
Läs hela testet

LG 50LA660V

Smart och läcker

LG 50LA660V är en bra allround-TV med fina smartfinesser och bra fjärrkontroll.

Bra kontrast och ljusstyrka gör detta till en utmärkt TV för ljusa rum, och skärmen har mjuka rörelser även med krävande sport och underhållning. Plus i kanten för många smarta finesser och marknadens kanske bästa fjärrkontroll.
Svärtan är inte helt i topp, jämfört med testets bästa blir LG-skärmen märkbart gråare vilket resulterar i lite livlösare återgivning av film.
Läs hela testet

Panasonic TX-L50ET60

Fina färger

Tack vare fina färger och läcker design är TX-L50ET60 ett bra alternativ till Panasonics plasmamodeller.

Panasonic TX-L50ET60 är en mycket välgjord LED-TV med utmärkt bildkvalitet, bra användning och de viktigaste smartfinesserna på plats. I synnerhet färgåtergivningen imponerar, med precisa och naturtrogna toner.
Panasonics plasma-TV har en klassledande svärta men den här LED-modellen är bara medelmåttig. Det betyder att den inte är helt optimal för TV-tittning i ”biomörker”.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Färgsprakande underhållning

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen