Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Panasonic TX-L50ET60

Fina färger

Tack vare fina färger och läcker design är TX-L50ET60 ett bra alternativ till Panasonics plasmamodeller.

Av / 2014-01-19 - 05:00
Panasonic TX-L50ET60
Audun Hage

Hos Panasonic har plasmatekniken stått högst i kurs tills nu, men framöver kommer de att satsa hårdare på LCD med LED-belysning. 2013-modellerna fick en rejäl ansiktslyftning på både in- och utsidan. TX-L50ET60 har en ram och sockel av borstad metall, med en rand av genomskinligt plexiglas längst ned. Byggkvaliteten är solid och förtroendeingivande, med metallchassi och kraftiga väggfästen i stället för plast.

Användning och finesser
Utrustningsmässigt har L50ET60 mycket gemensamt med plasmakusinen P50ST60. Fjärrkontrollen, kontakterna och menysystemet är nästan helt likadant. Den nya Home Screen-menyn kan även här skräddarsys med det innehåll man vill se. Till exempel kan man lägga en genväg till Netflix-appen direkt på startskärmen. L50ET60 stöder Skype också, men precis som i P50ST60 är själva videokameran extrautrustning. Panasonics Viera-smartportal har tjänster som Netflix, Viaplay, SF Anytime, Skype, YouTube, Facebook, Twitter och Eurosport Player. Om man vill kan man lägga undan fjärrkontrollen och i stället använda surfplattan för all styrning, navigering och inmatning av sökord med hjälp av Panasonic Remote-appen.

Bildkvalitet
L50ET60 har en så kallad IPS-panel (In-Plane Switching) som har en bredare synvinkel än vanliga LCD-skärmar. Det märks på att man kan sitta längre ut mot sidan utan att färgerna blir urlakade och bleka – ungefär lika bra synvinkel som en tvättäkta plasmaskärm.

Färgerna tillhör definitivt testets bästa. L50ET60 har precis som sin plasmasläkting en väldigt rik och balanserad färgåtergivning och vi tror att många traditionella plasmaälskare kommer att föredra Panasonics version av LCD före konkurrenternas: färgerna är ytterst neutrala, utan påfallande färgstick när vi ställer in skärmen i ”äkta bioläge”.

Däremot är det lite si och så med svärtan. På det området är det långt till plasmaskärmarnas prestanda och L50ET60 kan inte heller mäta sig riktigt med svärtan från Sony 50W685. Det innebär att detta inte är den mest givna filmskärmen, men en fin allround-TV för TV-serier, sport och underhållningsprogram.

Ljudkvalitet
Ljudet är halva upplevelsen, sägs det. Dessvärre har Panasonic inte lagt lika mycket krut på ljudet som på bilden och användarvänligheten. Röster låter tunna genom L50ET60 och den kan inte heller spela så våldsamt högt. Bristen på bas gör att ljudeffekter och musik inte framträder särskilt väl. Här är det med andra ord nödvändigt med en ljudlimpa eller något liknande för att få en fullgod filmkänsla.

Slutsats
Panasonic TX-L50ET60 har en hel del bra att bjuda på: snyggt utseende, användarvänlig skötsel och flera smarta finesser. Bildkvaliteten är också mycket fin, det är bara lite brist på riktigt bra svärta som hindrar oss från att plocka fram sexpoängaren. Ljudet är det värre med, men Panasonic är inte de enda i testet som låter tunt. Sammanfattningsvis är detta en bra TV som passar till det mesta, men ”bra nog” räcker inte till en topplacering den här gången.

Ljud & Bild tycker

Panasonic TX-L50ET60 är en mycket välgjord LED-TV med utmärkt bildkvalitet, bra användning och de viktigaste smartfinesserna på plats. I synnerhet färgåtergivningen imponerar, med precisa och naturtrogna toner. Panasonics plasma-TV har en klassledande svärta men den här LED-modellen är bara medelmåttig. Det betyder att den inte är helt optimal för TV-tittning i ”biomörker”.

Också i detta test:

Sju 50-tums TV-apparater

Samsung UE50F5505

Inte riktigt hela vägen

Samsung budgetmodell har gott om smarta finesser men bildkvaliteten är inte riktigt i topp.

UE50F5505 har snygg design, suverän användarvänlighet och praktiska smart-tjänster som Netflix och HBO. Bilden är ljusstark och passar fint för TV-tittning i upplysta rum.
Svärtan är inte den bästa vi har sett i prisklassen och bildinställningarna ger bara ett halvdant intryck med ojämn färgbalans. Mycket går att rätta till i menyerna men det är flera konkurrenter som har en bättre bild direkt ur kartongen.
Läs hela testet

Philips 50PFL4208

Billig men inte så bra

Philips har alltid kämpat om att ligga i täten bland TV-tillverkarna och den senaste tiden har de lanserat många utmärkta modeller. Dessvärre hamnar 50PFL4208 lite på sniskan och kan inte riktigt mäta sig med testets bästa.

50PFL4208 är en billig storskärm som trots priset är fullproppad med smartfunktioner och appar. En enkel och användarvänlig TV som går snabbt att bli familjär med.
Bildkvaliteten lever inte riktigt upp till våra förväntningar, dels är den en smula grov och oskarp och dels gör avsaknaden av rörelsekompensation att bilden får en aning ojämna rörelser.
Läs hela testet

Sony KDL-50W685

Minimalistisk bildkonstnär

Sonys nya budget-TV imponerar: bakom den slanka inpackningen döljer sig en bildkvalitet av mycket hög klass!

Imponerande bildkvalitet med väldigt bra kontrast, svärta och färger gör att KDL-50W685 kan tillfredsställa kräsna film- och spelentusiaster. Bra fabriksinställningar gör att den här TV:n fungerar utmärkt direkt ur kartongen. En mycket bra och prisvärd TV.
Ljudet är dessvärre lika tunt som TV:n, så man får räkna med att lägga ett par extra kronor på en separat ljudanläggning.
Läs hela testet

Panasonic TX-P50ST60

Svanesång för plasma

Efter många år med suverän bildkvalitet är allt snart över för Panasonics plasmaskärmar. Men budgetmodellen P50ST60 är fortfarande ett väldigt bra köp!

TX-P50ST60 har en bildkvalitet av mycket hög klass. Särskilt kontrasten och svärtan är imponerande och gör att TV:n fungerar suveränt till film och TV-serier i mörka miljöer. En av de allra bästa TV-apparaterna i sin prisklass och ett solklart exempel på plasmateknikens fördelar.
För de här pengarna är det svårt att hitta några brister, men ljusstyrkan är inte lika bra som i LED-skärmarna så man måste ha ett par förhållningsregler i ljusa omgivningar.
Läs hela testet

LG 50LA660V

Smart och läcker

LG 50LA660V är en bra allround-TV med fina smartfinesser och bra fjärrkontroll.

Bra kontrast och ljusstyrka gör detta till en utmärkt TV för ljusa rum, och skärmen har mjuka rörelser även med krävande sport och underhållning. Plus i kanten för många smarta finesser och marknadens kanske bästa fjärrkontroll.
Svärtan är inte helt i topp, jämfört med testets bästa blir LG-skärmen märkbart gråare vilket resulterar i lite livlösare återgivning av film.
Läs hela testet

Toshiba 50L7363

Ulv i fårakläder

Inpackningen är inte så ”flashig” men den här Toshiba-skärmen har en imponerande prisvärd bildkvalitet.

Toshiba 50L7363 har ett anonymt utseende men det glömmer man så fort man ser den fina bildkvaliteten. Kontrast och svärta är utmärkt, skärpan god och rörelserna mjuka. Strålande bild för pengarna.
Utseendet är som sagt inte det pråligaste och man får tåla ett aning tristare menysystem med förhållandevis få smarta finesser. Ljudet är tamt, men det är inte Toshiba ensamma om i den här prisklassen.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen